Gazete Vatan Logo

Arkada bırakmadılar

Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit olan iki askerin naaşına dün Afrin’de kontrolün tamamen ele geçirilmesiyle ulaşıldı. Kayseri Komando Tugayı askerleri kendi silah arkadaşlarını geride bırakmamış oldu

Arkada bırakmadılar

Zeytin Dalı Harekatı’nın 4. gününde harekatın en kritik anlarından biri yaşandı. 23 Ocak tarihinde Reyhanlı sınırından Cinderes’e doğru ilerleyen Kayseri Komando Tugayı’na bağlı timler ile YPG-PYD’li teröristler arasında saatlerce sürecek bir çatışma yaşandı. Sisten ve hava koşullarından faydalanan teröristler komandolara ağır silahlarla saldırdı. Ömeruşağı Köyü kırsalında yaşanan çatışmada iki askerimiz şehit oldu. Üsteğmen Oğuz Kaan Usta ve Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı son nefeslerini Afrin’de verdi. Ancak hava şartları yüzünden naaşlarına ulaşılamadı. İşte bundan sonra ise ancak filmlere konu olacak olaylar yaşandı. Afrin, ‘Arkada kimse bırakılmaz’ kuralını Türk askerinin nasıl uyguladığına şahit oldu.

Özel ekip kuruldu

Türk askerlerinin naaşlarının terör örgütüne geçmesinden sonra ilk önce istihbarat birimleri tarafından özel bir ekip kuruldu. Bu özel ekibe ise ÖSO’ya bağlı Hamza Tugayı destek verdi. Önce terör örgütünün olaydan hemen sonra sosyal medyada paylaştığı fotoğrafların izi sürüldü. Fotoğraflardan elde edilen veriler çerçevesinde bölgede bilgisi olabilecek herkes ile görüşüldü. En ufak bir detay bile atlanmadı. Önce YPG-PYD’nin asker naaşlarını pazarlık amaçlı olarak kaçırdıkları saptandı.

Haberin Devamı

Mezarlık bile arandı

Özel ekip, teröristlerin kaçarken askerleri herhangi bir yere gömebileceği ihtilamini de gözden kaçırmadı ve neredeyse bölgedeki bütün arazi karış karış arandı. Ancak hiçbir ize ulaşılamadı. Bu süreçte askerlerin birliği yani Kayseri Komando Tugayı bir yandan Cinderes’e ilerlerken bir yandan onlar da silah arkadaşlarını aramaya devam ettiler. Aradan geçen 60 gün içinde bir çok ihbar geldi ama hepsi asılsız çıktı. Hatta bu süreçte silah arkadaşlarının Afrin’deki terörist mezarlığında olduğuna dair bir duyum da geldi. Bunun üzerine binlerce teröristin gömüldüğü mezarlıkta titiz bir çalışma yapıldı. Ancak bu ihbarın da asılsız olduğu ortaya çıktı.

18 km uzakta bulundu

İstihbarat çalışmaları sırasında, iki askerin naaşının Afrin’e 3 kilometre uzaklıkta, şehit düştükleri yere ise 18 kilometre mesafedeki Kefr Şil köyünde olduğu bilgisine ulaşıldı. Bölgedeki Kayseri Komando Tugayı’na ait birlikler köye yönlendirildi. Yapılan çalışmada bir evin bahçesinde yapılan kazıda şehit iki askerin naaşlarına ulaşıldı. Bilgi hemen karargaha bildirildi. Yaklaşık 60 gün süren çalışmada amaca ulaşıldı ve ‘arkada asker bırakılmadı’. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar yaşananları ise sosyal medya hesabında şöyle anlattı: “Harekat boyunca yüzlerce Mehmetçik naaşları bulmak için çalıştı, çabaladı, canını dişine taktı, canını ortaya koydu. Naaşlara en nihayet ulaştıklarında: “İnsan şehidini bulduğuna sevinir mi? Sevinir. En ağır ve acı yüktür çünkü.” Ulaşanlar şehitlerin silah arkadaşlarıydı.”

Haberin Devamı

Bu bir onur savaşıydı. Cepheye giderken, silah arkadaşlarının seni arkada bırakmayacaklarını bilerek gidersin... Vatan için canını verip, vatan toprağına defnedilmek istersin...”