Gazete Vatan Logo

Anlaşma iddiası KKTC’yi karıştırdı

Kıbrıs Rum Kesimi partisi AKEL’in, KKTC’de iktidarda olan CTP ile gizli anlaşmaları olduğu iddiası adayı karıştırdı

Kıbrıs Rum kesiminde şubatta yapılacak seçimler öncesinde komünist AKEL Partisi’nin, KKTC’de iktidarda olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile gizli anlaşma yaptığı iddiası adada tartışma yarattı. AKEL basın sözcüsü Andros Kiprianu’nun “CTP ile AKEL federal bir çözüm konusunda anlaştı” sözlerine KKTC yetkililerinden yalanlama geldi.

‘Seçime yönelik oyunlar’

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Benim parti başkanlığım döneminde de birçok anlaşma yapıldı. Yaptığımız, üzerinde anlaştığımız noktaları bir deklarasyon haline dönüştürmekten ibaretti. Bunlar da açıklandı, gizli bir yanı yok. Ancak AKEL sözcüsünün söylediği hususlar, bizim anlaşmamızın unsurları değil. Bunlar seçime yönelik manevralar” dedi. Kiprianu’nun açıklamalarına sert tepki gösteren KKTC Başbakanı ve CTP lideri Ferdi Sabit Soyer de “Ne anlaşma varsa elinde, bu metni imzalarımızla beraber yayımlasın. Bu kabul edilecek bir davranış değildir” çıkışını yaptı.

CTP Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu ise, “Annan planına ’evet’ demiş bir partinin böyle bir anlaşma yapmış olması mümkün mü?” dedi. Kalyoncu CTP’nin bazı kesimler tarafından “Rum’a hizmet eder” pozisyonda gösterilmeye çalışıldığını veya “hain” ilan edildiğini belirterek “Biz yurtsever bir partiyiz” dedi. Kıbrıs Rum Kesimi’nde 17 Şubat’ta yapılacak seçimler öncesinde AKEL’in destek oranı yüzde 40.4.

AKEL açıklamada ne demişti?

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin en büyük siyasi partisi olan AKEL ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) arasında bir anlaşma olduğu dedikoduları uzun zamandır yapılıyordu. Sonunda AKEL’in basın sözcüsü Andros Kipriyanu, “baskılara daha fazla dayanamadıklarını” söyleyerek radyoya çıktı ve anlaşma iddialarını doğruladı. Kipriyanu anlaşmanın iki toplumlu, iki kesimli federasyonu içerdiğini açıkladı. Yine Kipriyanu’ya göre bu anlaşma, askersizleştirmeyi, göçmenlerin istemeleri halinde evlerine dönmesini, 1974 sonrasında Kıbrıs’a yerleşip vatandaş olan Türkiyelilerin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını ve siyasi eşitliği öngörüyor.

Haberin Devamı