Gazete Vatan Logo

Angajman nedir, ne anlama geliyor? NATO angajman kuralları nelerdir? Yunan tacizi NATO angajman kurallarına aykırı mı?

Yunanistan’ın Türk jetlerine tacizi devam ediyor. Bu hafta üçüncü kez gerçekleşen Türk jetlerine taciz, Milli Savunma Bakanlığı tarafından NATO Angajman Kuralları'na göre "düşmanca hareket" olarak nitelendirildi. Bu açıklamanın ardından pek çok kişi de NATO angajman kuralları ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, Angajman nedir, ne demek? Angajman kuralları nelerdir? NATO angajman kuralları ne? Yunan tacizlerinin NATO angajman kurallarına göre cezası ve yaptırımı var mı? İşte detaylar…

Angajman nedir, ne anlama geliyor? NATO angajman kuralları nelerdir? Yunan tacizi NATO angajman kurallarına aykırı mı?

Türk jetleri Yunanistan tarafından bu sabah saatlerinde bir kez daha taciz edildi. Bu hafta Yunan tarafından Türk jerlerine yapılan üçüncü taciz gerçekleşmiş oldu. Milli Savunma Bakanlığı tarafından NATO Angajman Kuralları'na göre "düşmanca hareket" olarak tanımlandı. Yunan tacizi NATO angajman kurallarına aykırı olması herhangi bir yaptırım ve ceza uygulanıp uygulanmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Angajman nedir, ne demek? Angajman kuralları nelerdir? NATO angajman kuralları ne? Yunan tacizlerinin NATO angajman kurallarına göre cezası ve yaptırımı var mı? İşte detaylar…

ANGAJMAN NEDİR?

Angajman kelimesi, sözlük anlamı olarak bir şeyi üstlenme, bir şey için sorumluluk altına girme, siyasal veya toplumsal bir eylemin içinde bulunma anlamlarına gelmektedir. Kavram, bir devlete, bir ulusa, kişilere veya mallara karşı kullanılan kuvvet veya saldırıları içeren fiiller olarak tanımlanabilmektedir.

ANGAJMAN KURALLARI DEYİNCE AKLA NE GELİR?

Angajman kuralları demek; uluslararası anlamda diplomaside ilişkilerin yürütülmesinde kullanılan prosedürleri içermektedir. Bir ülkenin başka bir ülke tarafından sınırlarının ihlal edilmesi neticesinde ya da herhangi bir güvenlik sıkıntısı oluştuğu durumlarda askeri olarak verilecek tepkileri içermektedir.

Haberin Devamı

Hasmane hareket yani düşmanca hareket, uluslararası hukuk sisteminde kuvvet kullanma yasağının istisnai hallerinden biri olan meşru müdafaa hakkının işletilmesi noktasında önemli bir argüman olarak karşımıza çıkar. Hasmane hareket fiilleri, kuvvet kullanımı için belirleyici olabilmektedir.

NATO ANGAJMAN KURALLARI NE?

NATO doktrini ve NATO üyesi bazı devletlerce belirlenen daimi angajman kuralları, hasmane hareket fiillerine dair daha somut düzenlemeler içermektedir. Nato yönergesine göre, düşmanca hareket, zarar verme kapasitesinde, hazırlığında olan ve kanıtlanabilir olan tahditler olarak tanımlanır. Silah ateşleme pozisyonu alma ve uzak hedefleme yöntemlerinin konuşlandırılması ve denizde gözlemci küçük deniz araçlarının kullanımı Nato yönetgesinde hasmane niyet göstergesi fiillere örnektir. NATO’ya üye devletler, NATO'nun uçuş politikası ile uyumlu devriye görevi yapabiliyor.

Haberin Devamı