Gazete Vatan Logo

Anayasa Mahkemesi’ne ‘müdahale’ suçlaması

Başbakan Davutoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili karar için, “O dava sürerken, bu davanın esasından koparılıp bir basın özgürlüğü davası olarak yansıtılması, sürmekte olan bir davaya açık bir müdahaledir” dedi

Anayasa Mahkemesi’ne ‘müdahale’ suçlaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili verdiği ‘hak ihlali’ kararını eleştirdi ve davaya müdahale edildiğini söyledi. Davutoğlu, “İşin esasına gidildiğinde Türkiye Cumhuriyeti devletine, hükümetine ve halkına yönelik açık bir casusluk faaliyeti söz konusudur. Olayların gerçeğini saptırma faaliyeti söz konusudur. Milli duruşa sahip, insani hassasiyete sahip herkesin bir kere bunun farkında olması lazım” dedi.

‘Kurumlar eleştirilebilir’

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Dündar ve Gül’le ilgili ‘hak ihlali’ kararı aldığını, yargı süreçleri tamamlanmadan Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamayacağını belirten Davutoğlu, “O dava sürerken, bu davanın esasından koparılıp bir basın özgürlüğü davası olarak yansıtılması, sürmekte olan bir davaya açık bir müdahaledir” diye konuştu.

AYM’nin kararı üzerine herkesin görüş belirtme ve gerektiğinde eleştirme hakkı bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, “Nasıl siyasiler eleştiriden azade değilse, aynı şekilde bütün kurumlar da aldıkları kararlar doğrultusunda eleştiriye tabi tutulabilirler. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadelerini bu bağlamda değerlendirmek gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Yeni düzenleme sinyali

Bireysel başvuru hakkını savunduklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Ama yetki aşımları söz konusu olacaksa bunun doğru tanımlanması için bazı ilkeler konması da aşikardır. Çünkü bir konuda verilen hak ihlali kararı, bakınız bütün yargı sürecini etkileyebiliyor. Öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin, bunun bütün yargı süreçleri bittikten sonra kullanılan son hak olduğu temel ilkesini benimseyerek davranması, bu sorunları çözer. Gerekirse o bakımdan bütün kurumların üzerinde mutabık kaldığı bir düzenleme düşünülebilir.”

‘Teröristle işbirliği’

Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır Sur’a yürüyüş çağrısı yapmasıyla ilgili şöyle dedi: “Bunların meselesi, herhangi bir şekilde ülkede huzur ve sükun olması değil, aksine teröristlerle işbirliği yaparak Türkiye’yi kaosa sürüklemek. İzin vermeyiz. Orada tek bir silahlı birey kalmayıncaya kadar gerekli çalışmalar yürütülecek.”

Haberin Devamı

Yeni kule

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ömer Kalyoncu’yu resmi törenle karşıladı. Törende Köşk’e yeni yapılan güvenlik kulesi dikkat çekti.

Kahraman’a mektup

CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu için şart koymasını eleştiren Davutoğlu, “Bizim tercihimiz başkanlık, siz parlamenter sistemi tercih ediyorsanız modelinizi getirin. Hiçbir ön şart koymayalım konuşalım” dedi. Davutoğlu, TBMM Başkanı Kahraman’a da komisyonla ilgili mektup gönderdi. Davutoğlu, “Komisyona katılan partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazırız” mesajı verdi.