Gazete Vatan Logo

Amerika hayali kuran köylülerden 'dolandırıldık' iddiası

Kars'ta yüzlerce köylü, Amerika'ya gitmek için ücretsiz dağıtılan Green Card başvuru formlarını, kendilerine 25 YTL karşılığında gönderen Ankara'daki Mavi Çizgi Yayıncılık Danışmanlık Şirketi tarafından dolandırıldıklarını iddia etti

Postaneden 25 YTL ödedikten sonra aldıkları zarfın içerisinden sadece `Fotoğraflar nasıl olmalıdır' yazan bir form çıktığını belirten köylüler, dava açmaya hazırlanıyor. Mavi Çizgi Yayıncılık'tan yapılan açıklamada ise, yaptıkları işlemin İngilizce elektronik başvuru formlarını vatandaşlar adına doğru ve eksiksiz doldurarak, dijital fotoğrafların elektronik forma eklenmesini sağlamakla sınırlı olduğu, çekilişle bir ilgilerinin bulunmadığı bildirildi.

Karslı köylülerin Amerika'ya gitme hayalleri pahalıya mal oldu. Yüzlerce köylü, ücretsiz olan Green Card başvuru formlarını alabilmek için 25 YTL ödemek zorunda kalırken, `en az lise mezunlarının' başvurabileceği şartlarına karşın formlar, okuma yazma bilmeyen köylülere de gönderildi.

Ankara Bakanlıklar adresinde bulunan Mavi Çizgi Yayıncılık Danışmanlık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Kars merkez ve ilçelere bağlı köy muhtarlıklarına Amerika'ya gitmek için Green Card başvuru formu gönderdi. Konunun kulaktan kulağa yayılması üzerine, Amerika'ya gitme hayali kurmaya başlayan köylülerin büyük bir kısmı şartları okumadan formun altında bulunan telefon numarasını arayarak kendilerine form gönderilmesini istedi. İddiaya göre Mavi Çizgi şirketi, ücretsiz olmasına ve sadece internet yoluyla yapılmasına karşın Green Card başvuru formu ile klavuzlarını 25 YTL karşılığında ödemeli olarak köylülere gönderdi. Köylüler, Mavi Çizgi Şirketi'nin amacını, Green Card doldurma kılavuzunu ve başvuru formunu ancak 25 YTL ödedikten sonra öğrenebildi.

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
Postaneye giderek 25 YTL ödedikten sonra gönderilen zarfı açabilen köylüler, formda yer alan 8 maddeden oluşan `fotoğraflar nasıl olmalıdır' şatlarından başka bir şey göremeyince şaşırdı. Formda, şu şartlara uymayan fotoğraflarla yapılan başvuruların kabul edilmeyeceği belirtildi:

`Yüz ifadesi doğal olmalıdır, Arkaya gölge düşmemeli, ışık yüze eşit dağılmalıdır, Fotoğraf 5X5 ebatlarında tam kare olmalıdır, Fotoğraftaki kişinin yüzü direk kameraya dönük olmalı, başı eğik ya da sağa- sola dönük olmamalıdır. Baş, fotoğrafın yaklaşık yüzde 50'si kadar olmalıdır (yakın çekim), Fotoğrafın arka fonu açık ve sade bir tonda mümkünse beyaz olmalıdır. Koyu ve desenli fonlar kabul edilmemektedir, Fotoğraftaki kişi güneş gözlüğü v.b. gibi yüzünü kapatan şeyler kullanmamalıdır, Dini inanç nedeniyle baş örtüsü takılmasında bir sakınca yoktur, fakat yüzü açık olmalıdır. Bunun dışında şapka bere vb. olmamalıdır, Aile ya da grup fotoğrafları göndermeyiniz. Her bir aile bireyi için ayrı ayrı vesikalık fotoğraf gerekmektedir.

25 YTL, DANIŞMANLIK ÜCRETİYMİŞ
Mavi Çizgi Şirketi, 25 YTL'ye ödemeli olarak gönderdiği klavuzda, `Green Card çekilişine katılımın ücretsiz ve sadece internet yoluyla www.dvlottery.state.gov adresinden yapılabileceğini' belirterek amacını şöyle açıkladı:

Bizim sizlere sunmakta olduğumuz hizmet, İngilizce elektronik başvuru formlarınızı sizin adınıza doğru ve eksiksiz doldurmak ve elektronik forma dijital fotoğraflarınızın eklenmesini sağlamakla sınırlı bir danışmanlık hizmetidir. Bu servise ödeyeceğiniz ücret danışmanlık hizmeti karşılığı olup, çekilişte kazanma şansınızı arttırması ya da ek bir avantaj sağlaması kesinlikle mümkün değildir. Amerikan Hükümeti'nin resmi sitesinde, belirtilen tarihlerde Green Card buşvurunuz Mavi Çizgi tarafından yapılacaktır."

KÖYLÜLER: DOLANDIRILDIK
Green Card başvurusunda bulunmak için lise şartı aranmasına karşın formlar, okuma yazma bilmeyen köylülere bile gönderildi. Amerikaya gitmek için başvuruda bulunan ve okuma yazma bilmeyen Kars'ın merkeze bağlı Alaca Köyü'nden Bahattin Vargün, yüzlerce köylünün dolandırıldığını ileri sürdü. Vargün, "Başvuruların ücretsiz olduğunu söylediler, ancak postahaneye gönderilen formu almak için gittiğimizde bizden 25 YTL aldılar. Fotoğraf çektirmek, yol masrafı ve formu tekrar göndermek için de yaklaşık 50 YTL ödedik. Köylüler bizimle alay ediyor. Dolandırıldık diye düşünüyorum. Okuma yazma bilmiyorum ama, formda böyle bir şart yoktur. Sonradan lise mezunu olma şartı olduğunu öğrendim. Boşu boşuna umutlanıyorum. Herkes gitmek istiyor, babam bile ABD'ye bile gitmek istiyor" diye konuştu.

İnşaatlarda işçilik yapan ve ilkokul mezunu olan Akan Ürper de, "Şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı. Herhalde bizi aldattılar. Köylülerin büyük bir kısmı cahil, kandırdılar bizi. Yüzlerce köylü başvurdu. Şirket hakkında da hiçbir bilgimiz yok" dedi.

AVUKAT: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Kars Barosu avukatlarından Ersin Vargün ise, Doğu ve Güneydoğu'nun bir çok ilinde bu tür başvurular yapıldığını ve vatandaşların cehaletinin istismar edildiğini söyledi. Yüzlerce köylünün kendisine başvurduğunu belirten Vargün, şunları kaydetti:

"Türk Ceza Kanunu'nun 157'inci maddesinde belirtilen dolandırıcılık fiilinin işlendiği kanaatindeyim. Zira burada hileli davranışlarla kendisine veya başkasına menfaat sağlamaya yönelik bir madde olarak düzenlenmiştir. Burada da işlenen hile, vatandaşın cehaletini çok kötü yönde istismar ederek bir kazanç kapısı sağlanmıştır. Şirketin hemen hemen hiçbir masrafı yok. Yaptıkları sadece basit bir form göndererek kendilerine kazanç sağlamalarıdır. Buna başvuran köylü sayısı çok yüksek. Köylüler, bilinçli vatandaşlar tarafından alay edilir konuma düşmüşlerdir. Halk arasındaki amiyane tabiriyle enayi konumuna düşmüşlerdir, dolayısıyla mağdur olmuşlardır. Şirket aleyhinde suç duyurusunda bulunacağız."

Haberin Devamı