Gazete Vatan Logo

‘Akdeniz’in nuru’nu siyaset gölgeliyor!

Hala Sultan Türbesi’nde Ramazan buruk geçiyor

KKTC halkı, Rum yönetiminin zorluk çıkarması yüzünden ‘Hala Sultan Türbesi’ni sıkça ziyaret edemiyor ve buradaki camide namaz kılamıyor

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yer alan, Hz. Muhammed’in annesi Amine’nin süt kardeşi ve akrabası olan, bölgedeki Müslümanların ‘Hala Sultan’ diye bildiği Ümmü Haram Binti Milhan’ın mezarının bulunduğu Hala Sultan Türbesi’nde Ramazan buruk geçiyor. KKTC vatandaşları 1974 Barış Harekatı’ndan sonra Rum Yönetimi’nde kalan Hala Sultan Türbesi’ni, Rum yönetiminin sınırdan geçişte zorluk çıkarması yüzünden sıkça ziyaret edemiyor ve buradaki camide namaz kılamıyor.

2008 yılında imam atandı

KKTC ve BM’nin ısrarları ve ortak girişimiyle 2002-2005 yıllarında türbe restore edildi. Rum yönetimi tarafından müze haline dönüştürülen Hala Sultan Türbesi’ne 2008’da imam atanmasından sonra namaz kılınmaya başlandı. Ancak müze saatleri olan 08.30-19.30 arasında açık kalan camide sadece öğle ve ikindi namazları kılınabiliyor. Hz. Peygamber’in çok sevdiği ve iltifat ettiği bu kadın sahabeye, annesiyle süt kardeşi olması münasebetiyle Arapça’da ‘teyze’ manasına gelen ‘hala’, zaman zaman da ‘anne’ diye hitap ettiği rivayet ediliyor.

Kıbrıs’ta şehit olduğu yere defnedildi

Hala Sultan, 90’ın üzerindeki yaşına rağmen Müslümanların ilk deniz seferi olan Kıbrıs Fethi’ne eşiyle katılır. Bu sefer, Müslümanların denizcilikteki ilk başarısı olarak tarihe geçer. Ancak Hala Sultan şehit olur. Şehit olduğu yere, şu anki Hala Sultan Türbesi’ne defnedilir.

Haberin Devamı