Gazete Vatan Logo

Agnostik Nedir, Kime Denir? Agnostikler Neye İnanır?

Tanrının var olmadığının bilinmediği ya da hiçbir zaman bilinmeyeceği düşüncesi agnostik düşünceyi temsil eder. Bu yönüyle Ateizm düşüncesinden ayrılır. Çünkü ateizme göre tanrı var olmamıştır ve var olmayacaktır. Yapılan demokratik araştırmalar ise, Ateizm ile beraber agnostik düşüncenin, dini olmayan aynı felsefeyi kategori içerisinde yer aldığını gösterir. Yani agnostik düşünce dini açıdan herhangi bir bilginin hiçbir zaman kesinlik kazanmayacağı ifade etmektedir. O yüzden Dindar kesim ile birlikte Ateizm düşünme sahip kesimin dışında bir yapı oluşturur.

Agnostik Nedir, Kime Denir? Agnostikler Neye İnanır?

Agnostik Nedir?

Agnostik düşünce tanrının var olmadığının bilinmediği ve hiçbir zaman da bilinmeyeceği düşüncesini temsil etmektedir. Yani herhangi bir kesinlik bulunmayan bir düşünce yapısı olduğunu ifade etmek mümkündür. Dini açıdan tanrının olup olmadığı ya da kitapların bulunup bulunmadığı konusunda, gerçekten asla öğrenilemeyeceğini anlatmaya çalışmaktadır. O yüzden kesinlik taşıyan ve tanrının olmadığını dile getiren Ateizm düşüncesine göre belli başlı farklılıklar ortaya çıkarır. Bu bağlamda agnostizm olarak da bilinmektedir. Böylece agnostizm düşünce yapısını benimseyen kişiler ise agnostik olarak ifade edilmektedir.

 Agnostik Kime Denir? 

 Tanrının varlığının hiçbir zaman bilinmediği ve bilinmeyecek düşüncesi üzerinden agnostizm ön plana çıkar. Bu bağlamda agnostizm düşüncesini taşıyan kişiler ise agnostik olarak bilinmektedir. Bu kişilere göre İnanç asla bir kesenin kazanmayacak yapıdır. Yani gerçekten var olup olmadığı konusunda hiçbir zaman bilgi alınamayacağını ifade eder. Bu bağlamda dindar açısından olumlu kesinlik bulunurken, ateizm açısından ise olumsuz kesinlik ön plana çıkar. Fakat agnostizm düşüncesi bu kesinliğini hiçbir zaman kanıtlanmayacağı ve bilinemeyeceği yönünde bilgi sağlar.

Haberin Devamı

 Agnostikler Neye İnanır?

 Dünya çapında dini açıdan ele alınan birçok farklı düşünce bulunmaktadır. Bu düşünceler kendi içerisinde değişkenlik gösterir ve farklı anlamlı ile amaçlar sunar. Onlar içerisinde örneğin agnostizm, tanrının varlığının bilinmediği ve hiçbir zaman da bilinemeyeceği yönünde bilgi verir. Yani tanrının varlık olmadığı noktasında bir kesinlik olmadığı ve bu kesinliğin asla bilinemeyeceğini ifade etmektedir.

 Bununla beraber agnostizm düşünce yapısına sahip olan kişiler agnostik olarak bilinmektedir. Bu kişiler için tanrının varlığı hiçbir zaman kesinlik kazanmaz. Bu noktada Ateizm üzerinden önemli bir farklılık ortaya çıkmaktadır. Çünkü Ateizm düşüncesine göre tanrı hiçbir zaman var olmamıştır ve ayrıca yoktur.

 Agnostizm Neyi Savunur?

 Agnostizm düşüncesi Ateizm düşüncesi ile önemli farklılıklar yaratmaktadır. Yani Ateizm ile aynı şey değildir ve aradaki farklılıklar duruma net olarak belirtir. Bu doğrultuda Ateizm tanrının var olmadığını ve aynı zamanda hiç var olmayacağı düşüncesini benimsemiştir.

Haberin Devamı

 Agnostizm ise tanrının var olup olmadığı bilinmediği ve hiçbir zaman da bilinmeyeceği şeklinde bir düşünceyi savunur. Bu yönü ile dindarlar ile birlikte Ateizm düşüncesi üzerinden önemli bir farklılık göstermektedir. Hem Tanrı hem de dini kitaplar açısından durumun gerçek olup olmadığının asla bilinmeyeceği düşüncesine sahiptir.