Gazete Vatan Logo

Af yasası çıkacak mı (2020), çıkarsa kimleri kapsayacak? Af yasası ne durumda, hükumetten açıklama var mı?

Mahkum ve mahkum yakınları merak ediyor, af konusunda Adalet Bakanlığı'ndan ve Meclis'ten gelecek haberlere odaklanıldı. AK Parti Hükumeti konuyla ilgili adım atıldığını duyurmuştu. Adalet Bakanı Abdülhamit yaptığı açıklamada infaz düzenlemesinin yakında Meclis'e geleceğini aktardı. Adalet Bakanı Gül'ün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘’Şu anda yargı paketi üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Meclis'teki komisyonlardaki çalışmalar bittiği anda hemen inşallah o da gelecek." dedi ve beklenen konu ile ilgili en net açıklamayı yaptı. Af yasası çıkacak mı? Af yasası kimleri kapsayacak? Af yasası ne durumda, hükumetten açıklama var mı?

Af yasası çıkacak mı (2020), çıkarsa kimleri kapsayacak? Af yasası ne durumda, hükumetten açıklama var mı?

Af Yasası Meclis'e ne zaman gelecek? Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, geçtiğimiz günlerde ‘’Cumhurbaşkanımız da 'Birkaç hafta içinde neticeye kavuşur. Meclisimiz, AK Parti Grubu öncülüğünde uzlaşıyla bu konudaki talepleri de yerine getirecektir’’ açıklamasını yapmış ve heyecan yaratmıştı. En son da Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu gündeme getirdi. Af Yasası son durum nedir?

MECLİS AF YASASI’NI KABUL EDECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında af yasası hakkında bazı bilgiler verdi. Erdoğan ifadesinde şu cümleleri kullandı; "Şu anda yargı paketi üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Meclis'teki komisyonlardaki çalışmalar bittiği anda hemen inşallah o da gelecek."

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, geçtiğimiz günlerde AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplamıştı.

"İkinci yargı paketi Meclise ne zaman gelecek?" sorusu üzerine Gül, "Meclisin gündeminde olacak bir konu. 'Şu tarihte olur ya da şu şekilde olur.' dememiz, Meclisin saygınlığına, yasamanın asliliğine aykırı olur. Cumhurbaşkanımız da 'Birkaç hafta içinde neticeye kavuşur.' dedi. Umut ediyorum Meclisimiz, AK Parti Grubu öncülüğünde uzlaşıyla bu konudaki talepleri de yerine getirecektir." dedi.

Haberin Devamı

İnfaz düzenlemesine ilişkin soru üzerine Gül, "İnfaz düzenlemesi yakın zamanda Meclise gelecek. Uzun zamandır zaten çalışılıyor. Bu konuda son kararı elbette Meclis verecek. Grubumuzun sorduğu sorular ya da teknik hususlar var ama bu, siyaseten verilmesi gereken bir konu. Çünkü toplumu rahatsız etmemeniz lazım. Bu konuda beklentiyi de yine infaz hukuku, hakkaniyet, adalet çerçevesinde hazırlamak lazım. AK Parti Grubu da bunun üzerine çalışıyor." açıklamasını yaptı.

AF YASASI 2020 YILINDA ÇIKAR MI?

Konuya dair net bir tarih bilgisi resmi olarak paylaşılmadı.

CEZA İNFAZ YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Ceza infaz yasası, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere, bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlarda cezalar yüzde 50 olacak. 10 yıl hapis cezası alan kişi ise, af teklifinin Meclis tarafından onaylanmasıyla 5 yıl cezaevinde yatacak.

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu yasadan yararlanamayacak.