Gazete Vatan Logo

Adaylar değişti, zafer geldi...

Kritik illerde yaşanan rekabetin perde arkası...

Adaylar değişti, zafer geldi...

Bafralı avukat taktiği tuttu

Samsun’da 2011 seçimlerinde Ak Parti 460 bin oy alarak 6 milletvekili çıkardı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde ise milletvekili sayısı beşe düştü. Oy kaybı 4 bin oldu. Bunu telafi edebilmek için listede dördüncü sıradaki Çiğdem Karaaslan ikinci sıraya konularak liste kaydırıldı. 6. sıradaki Kamuran Özen’in yerine ise Bafra’da 22 yıldır avukatlık yapan Orhan Kırcalı getirildi. Ak Parti’nin bu hamlesi başarılı oldu. Ve 6. sıradan aday gösterdiği Orhan Kırcalı da Samsun’dan Meclis’e girdi.

Ş.Urfa’da Faruk Çelik faktörü

Şanlıurfa’da 2011 seçimlerinde AK Parti 454 bin 975 oyla 11 milletvekili çıkarmıştı. 2015 seçimlerinde ise yaklaşık 60 bin oy kaybetti ve milletvekili sayısı yediye düştü. 2011 seçimlerinde birinci sırada yer alan Nureddin Nebati aday gösterilmezken yerine Faruk Çelik aday gösterildi. Önceki seçimlerde beşinci sırada aday gösterilen Halil Özcan ise bu seçimlerde aday gösterilmeyen Seyit Eyyüpoğlu’nun yerine üçüncü sıraya çıkarıldı. Ak Parti bu ilden aday sıralamasında yaptığı değişikliklerle Meclis’e 2 vekil daha gönderdi.

Haberin Devamı

Van’da Beşir Atalay farkı...

Van’da 2011 seçimlerinde AK Parti yüzde 40 oranında oy alarak, 171 bin 665 oy ile 4 milletvekili çıkarmıştı. 2015 seçimlerinde ise yaklaşık 50 bin oy kaybeden Ak Parti’nin milletvekili sayısı 1’e indi. Eğer 5 bin 249 oy daha alınsaydı milletvekili sayısı 2’ye çıkacaktı. Ancak o milletvekilini de HDP aldı. Ak Parti, 7 Haziran’da birinci sırada yer alan işadamı Burhan Kayatürk’ü ikinci sıraya düşürürken yerine Beşir Atalay getirdi. Listede Faruk Alpaslan dördüncü sıradan yedinci sıraya düşürüldü. Önceki seçimlerden Burhan Kayatürk ve Faruk Alpaslan dışında kimsenin aday gösterilmediği gözlendi. Tüm bu değişiklikler Ak Parti’nin oyunu 100 binden 140 bin seviyesine çıkarmasını sağladı.

Sıralama değişmedi ama...

Ankara 2. Bölgede 2011 seçimlerinde 777 bin oy alan AK Parti’de 2015 Haziran seçiminde 70 bin oy düşüşü yaşayınca 9 olan vekil sayısı da 8’e inmişti. Bir vekilini 10 bin 207 oyla MHP’ye kaptıran AK Parti bu düşüşü telafi etmek için liste başından eski MHP’li Tuğrul Türkeş ve 3 dönem kuralı kaldırılan Cemil Çiçek’i aday gösterince oylar arttı.

Haberin Devamı

Aydın’da değişiklik işe yaradı

Aydın’da 2011 seçimlerinde 224 bin oy alarak 3 milletvekili kazanan AK Parti 7 Haziran seçimlerinde 19 bin oy düşüşü yaşadı ve 1 milletvekilini bin 859 oyla CHP’ye kaptırdı. Aday listesinde değişikliğe giden partide vekillik kazanan Mehmet Sadık Atay aday gösterilmezken 23. dönem vekili Mehmet Erdem 1.sırada, arka sıralarda olup seçilemeyen Abdurrahim Öz, Mustafa Savaş ve Metin Yavuz üst sıralarda kendilerine yer buldular.

Balıkesir’de merkez faktörü...

AK Parti 2011 seçimlerinde 356 bin oyla 4 milletvekilliği kazandığı Balıkesir’de, 7 Haziran’da yaşadığı 35 bin oy düşüşüyle 3 vekil elde edebildi. 2 bin 128 oy farkla 1 vekilini MHP’ye kaptıran AK Parti’de kazanan vekiller, yerini korurken Başbakanlık Müşaviri Kasım Bostan ve bir dönem Numan Kurtuluş’un Danışmanlığını yapan Mustafa Canbey 3 ve 4. sırada aday gösterildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da Galip Ensarioğlu

2011 seçiminde 231 bin oy alarak 5 vekil çıkardığı Diyarbakır’da, 2015 seçiminde çok büyük düşüşle 119 bin oy elde edip yalnızca Bakan Cevdet Yılmaz’ı milletvekili çıkarabilen AK Parti’de aday listesi tamamen değişti. 2011 seçimlerinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’yken Ak Parti’den milletvekili seçilen bölgenin nüfuzlu ailelerinden Galip Ensarioğlu birinci sırada aday gösterildi, ikinci sırada işadamı Ebubekir Bal, üçüncü sırada Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, dördüncü sırada ise Avukat Beran Çelik yer aldı. Ensarioğlu farkıyla oyları artan AK Parti 2’nci vekilliği de aldı.

Gümüşhane’de sil baştan taktiği

Gümüşhane’de AK Parti 1 Kasım için aday listesini tamamen değiştirdi. 2011 seçimlerinde 45 bin 193 oyla 2 milletvekili koltuğu kazanan, 2015 haziran seçimlerinde 5 bin 318 oy kaybıyla 1 koltuğu MHP’ye bırakan AK Parti 1. sıradan aday gösterdiği İSTAÇ Genel Müdürü Hacı Osman Akgül ile kaybettiği vekilliği geri kazanmayı hedefliyordu ve dün bunu başardı.

Haberin Devamı

HDP’nin kalesinde değişim yok

Şırnak’ta 2011 seçimlerinde AK Parti 35 bin 706 oy alarak 3 milletvekili çıkarttı. 2015 seçimlerinde ise 23 bin 375 oyda kaldı ve 12 bin oy kaybettiği için hiç vekil çıkaramadı. 1 Kasım’da önceki seçimlerde birinci sıradan aday gösterilen Arslan Tatar yerini korudu, Adnan Sık’ın yerine Ömer Demir, Lezgin Adıyaman’ın yerine Cihan Güven, Şırnak AK Parti İl Başkanı Rizgin Birlik’in yerine ise Seyhan Akı getirildi. Ancak tüm bunlar işe yaramadı ve HDP dört sandalyeyi de kazandı.

Siirt’te beklenen değişim olmadı

Siirt’te 2011 seçimlerinde AK Parti 58 bin 166 oy alarak 2 milletvekili çıkarttı. 2015 seçimlerinde ise milletvekili sayısını bire düştü. Oy kaybı 15 bin oldu. Birinci sıradaki isim değişmezken ikinci sıradaki Feyzi Sevgili’nin yerine eski İBB meclis üyesi iş adamı Haşim Taşkıran getirildi. Ancak bu hamleler Siirt’in koltuk dağılımını dün de etkilemedi.

ABİLER GERİ DÖNDÜ
3 dönemlik etkisi!
AK Parti’nin oy patlamasında 3 dönemi dolan isimlerin tekrar aday gösterilmesinin de etkili olduğu yorumları yapılıyor. Özellikle Ali Babacan, Binali Yıldırım, Taner Yıldız gibi isimlerinin etkisinin büyük olduğu iddia ediliyor. İşte Meclis’e giren AK Parti’nin 3 dönemlik isimleri: “Ali Babacan Ankara 1. Bölge 1. sıra, Beşir Atalay Van 1. sıra, Mehdi Eker İstanbul 3. Bölge 1. sıra, Binali Yıldırım İzmir 1. Bölge 1. sıra, Ömer Çelik Adana 1. sıra, Recep Akdağ Erzurum 1. sıra, Hayati Yazıcı İstanbul 2. Bölge 1. sıra, Taner Yıldız Kayseri 2. sıra, Faruk Çelik Şanlıurfa 1. sıra, Bekir Bozdağ Yozgat 1. sıra, Haluk İpek Amasya 2. sıra, Cemil Çiçek Ankara 2. Bölge 1. sıra, Nurettin Canikli Giresun 1. sıra, Mustafa Elitaş Kayseri 3. sıra, Burhan Kuzu İstanbul 2. Bölge 3. sıra, Mehmet Ali Şahin Karabük 1. sıra, Ayhan Sefer Üstün Sakarya 1. sıra, Mustafa Ataş İstanbul 1. Bölge 2. sıra, Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıra, Bayram Özçelik Burdur 1. sıra, Hakkı Köylü Kastamonu 1. sıra, Şaban Dişli Sakarya 2. sıra, Zeyid Aslan Tokat 2. sıra Murat Yıldırım Ankara 2. Bölge 12. sıra.”