Gazete Vatan Logo

Adalet Ağaoğlu eserleri nelerdir? Adalet Ağaoğlu romanlarının özellikleri...

Toplam 9 roman ve 6 öykü kitabı yazan Adalet Ağaoğlu, 23 Ekim 1929 tarihinde Ankara'nın Nallıhan ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinden mezun olan Adalet Ağaoğlu eserleri ve romanlarının özellikleri...

Adalet Ağaoğlu eserleri nelerdir? Adalet Ağaoğlu romanlarının özellikleri...

Adalet Ağaoğlu'nun, ilk romanı Ölmeye Yatmak 1973 yılında, ilk hikaye kitabı Yüksek Gerilim ise 1974 yılında yayımlandı. Öykü ve roman dışında tiyatro oyunları da yazan Ağaoğlu'nun en bilinen oyunları şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Bir Kahramanın Ölümü 

 2- Çatıdaki Çatlak 

 3- Evcilik Oyunu 

 Adalet Ağaoğlu Eserleri Nelerdir?

1- Fikrimin İnce Gülü 

1976 yılında yayımlanan Fikrimin İnce Gülü romanında, 60'lı yıllardan sonra Türk toplumunda yaşanan değişimler Bayram karakteri üzerinden anlatılır. Almanya'dan memleketine arabasıyla dönen Bayram, yol boyunca birçok talihsizlik yaşar. Başına gelen şeyler yüzünden arabası hasar görür. Kitapta araba, toplumu simgeler. 

Fikrimin İnce Gülü kitabı 1993 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Yönetmenliğini Tunç Okan'ın üstlendiği filmde İlyas Salman, Menderes Samancılar ve Serra Yılmaz gibi ünlü isimler rol almıştır. 

2- Dert Dinleme Uzmanı 

İlk baskısı 2014 yılında yapan Dert Dinleme Uzmanı, Adalet Ağaoğlu'nun yazdığı son romandır. 

3- Ruh Üşümesi 

Düşsel imgelerle gerçeklerin iç içe geçtiği Ruh Üşümesi romanında kadın erkek ilişkileri mercek altına alınmaktadır. 

Haberin Devamı

4- Ölmeye Yatmak 

Kadının toplumdaki yerini sorgulayan Ölmeye Yatmak romanı, 1973 yılında yayımlanmıştır. 1997 yılında Esen Işık tarafından sinemaya uyarlanan romanda olaylar Aysel'in gözünden anlatılmaktadır. Filmde, Aysel karakterini Yasemin Alkaya canlandırmıştır. 

5- Bir Düğün Gecesi 

Ölmeye Yatmak romanının devamı niteliğindeki Bir Düğün Gecesi romanında 1980 yılında Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görülmüştür. 

Adalet Ağaoğlu Romanlarının Özellikleri 

1- Adalet Ağaoğlu romanlarında hem gözlemlere hem de derin psikolojik tahlillere yer vermiştir. 

2- Yazar, eserlerinde cumhuriyetin ilanından sonra ülkede ve toplumda yaşanan değişimleri objektif bir bakış açısıyla tahlil etmiştir. 

3- Adalet Ağaoğlu, Türk Edebiyatında bilinç akışı tekniğini başarılı bir şekilde kullanmıştır. Olaylar, yazarın değil doğrudan doğruya karakterlerin gözünden anlatıldığı için romanları gerçekçi bir kurguya sahiptir. 

4- Yazar birçok romanında kadın - erkek ilişkileri, aile baskısı ve boşanma gibi toplumsal konuları ele almıştır. 

Haberin Devamı