Gazete Vatan Logo

Açılım sahaya iniyor!

Açılımda dördüncü buluşma futbol dünyasıyla

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan’ın açılımlarla ilgili dördüncü buluşmasını açıkladı

“Fatih Terim, Şenol Güneş ve Hakan Şükür’ü davet edeceğiz. Rıdvan’la ilgili konuşmak için henüz erken”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan’ın Mayıs ayı başında spor dünyasıyla buluşacağını açıkladı. 17 Nisan’da yazarlarla bir araya gelecek olan Başbakan Erdoğan son buluşmayı spor dünyasının ünlü isimleriyle yapacak. Çelik, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Başbakan Erdoğan 17 Nisan’da sanatçılarla buluşacak. 3. toplantıya kimler katılıyor?

Köşe yazarlarını değil ama sanatkar yazarları davet ettik. Elif Şafak, Hilmi Yavuz, Bejan Matur, Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Ayşe Kulin ilk anda aklıma gelenler. Adalet Ağaoğlu bir başka programına denk geldiği için katılamayacağını söyledi. Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal’i de arayacağım. Mario Levi, Ethen Mahçupyan da davetli. 50 yazardan teyit aldık.

* Dördüncü toplantının tarihi belli oldu mu?

Mayıs ayının ilk haftası diye düşünüyoruz. O toplantı spor camiasına yönelik olacak. Fatih Terim de olacak, Şenol Güneş, Hakan Şükür de. Henüz hiçbirini aramadım. Biraz daha vaktimiz var.

* Rıdvan Dilmen’i davet edecek misiniz?

Şu anda onun için çok erken. O zamana kadar takdir edersiniz ki o vaziyet umarım düzelir, ondan sonra. Milli sporcular, şu anda sporu bırakan, spor adamlığı yapan, birinci lig klüplerin başkanları, olimpik federasyonların başkanları davet edilecek.

* Düzenlediğiniz açılım toplantıları amacına ulaştı mı?

Düşünün ilk defa bir ülkenin başbakanı kendi ses sanatçısını, bestekarını, yönetmenini davet ediyor. Duygularını ve yapmak istediklerini onlara anlatıyor. Sonra ne düşündüklerini soruyor. İnsanlar dinlenmekten, ciddiye alınmaktan, özellikle yöneten insanların kendi görüşlerine başvurmasından büyük memnuniyet duyuyorlar. Başka iyi tarafları da var. O sektörün mensupları kendi problemlerini, yaşadıkları bazı sıkıntıları dile getiriyorlar. Sayın Başbakan bunları not alıyor ve ilgili kişilere gerekli talimatları veriyor.

* CHP’li Berhan Şimşek’i de aramışsınız?

Tabii aradım. CHP’li olması onun sinema sanatçısı olmadığı anlamına gelmiyor. Onur Akın, Yavuz Bingöl, CHP’de siyaset yapan Arif Sağ geldi.

* Etkilendiğiniz ifadeler, öneriler oldu mu?

Yılmaz Erdoğan, Mustafa Erdoğan, Emel Sayın güzel konuştular. Özdemir Erdoğan nefis bir konuşma yaptı. Şahsen yıllarca kulaklarımda tutacağım bir konuşmaydı. Katılımcı demokrasinin gereği olarak bu insanları dinlememiz gerekiyor. Sadece parlamentoda biz bize konuşmayalım.

* Oktay Kaynarca ve Lale Mansur çatışmasına ne diyorsunuz?

Oraya gelen insanlar sonuçta aynı kalıptan çıkmadılar. İnsanları tornadan çıkmış gibi göremezsiniz. Sanatçılar arasında da farklı görüşler var ama önemli olan medeni ölçüler içinde tartışmak. Oktay Kaynarca’nın da Lale Mansur’un da orada görüşünü ortaya koyması önemli.

40 yılda bir görmüşler

* “Şahsi problemler konuşuldu”, “Bülent Ersoy VIP’den geçemediğini söyledi” tartışmaları epeyce sürdü?

40 yılda bir Başbakan’la karşı karşıya gelmişler. O da onu söyleyecekse müsaade edin söylesin.

* Bir yandan da ’Açılım sanatçıları da ikiye böldü’ iddiaları var?

Ben öyle düşünmüyorum. Kaynarca eskiden de Kaynarca’ydı, Mansur eskiden de Mansur’du. Görüşleri kendilerine aitti, farklıydı. Önemli olan farklılıklarımıza rağmen birbirimizle konuşmayı öğrenebilmektir.

8 evli kardeşim var kayınbiraderlerinden ben sorumlu değilim

* Geçtiğimiz hafta Van’taki yumurta eylemiyle ilgili gündemdeydiniz?

Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum. Olayın meydana geldiği gün MKYK toplantımız vardı. Benim, Genel Merkez’den kimsenin haberi yok. Sayın Baykal ’Bu organizasyonun arkasında Hüseyin Çelik ve akrabaları var’ demiş. Birinci dereceden, kan bağı olan bir akrabamla ilgili bir şey bulunursa özür dileyeceğim dedim. Yapanları ayıpladığımı söyledim.

* Akrabalarınız ne kadar işin içinde?

Benim 8 evli kardeşim var. Her birinin bir düzine kayınbiraderi var. Kendi kayınbiraderimden bile sorumlu değilim ve olamam. Kardeşimin kayınbiraderinin orada olması benim bunu organize ettiğim anlamına mı geliyor? Akraba dedikleri kişinin dükkanı CHP kongresinin yapıldığı yerin altında. Kaba kuvveti kabul etmeyiz diyoruz ısrarla bizimle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Tek kelimeyle ayıptır. İnceleme başlattık. CHP herhangi bir müracatta bulunmadan amme davası açıldı.

Mahkeme kadıya mülk değil

* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açıklamalarını değerlendirir misiniz?

AB’ye uyum mesajı ilginç. Yargı mensupları bağımsız ve tarafsız bir konumda olmalı. İster Yargıtay Başsavcısı, Başkanı, Danıştay Başkanı, üyesi olsun. Kendimize göre yargı oluşturmuyoruz. Mahkeme kadıya mülk değil. İktidardayız yarın başkası iktidarda olabilir. AB üyesi 27 ülkenin ortalamasını alıp onu yapmaya çalışıyoruz. Yüksek yargımızda değerli hakimler var. AB’de insan hakları karnemiz nedir, yüksek yargımızın karnesi nedir, hiç bunu düşündünüz mü?

* Nedir karnesi?

İyi değil. Bir ülkede 13 bin insan derdine deva bulamayıp AİHM’e kapısını çalmışsa buna iyi diyebilir misiniz? Yargının kimyasında sıkıntı var. Bunu yargı mensuplarının kendisi de söylüyor. Yargı reformu yapılmalı, anahtarı HSYK’nın yapısından geçiyor.

Haberin Devamı