Gazete Vatan Logo

'Açılım' hatırası

‘Normalleşmenin başlangıcıdır’



LİNK


Davete katılan Yılmaz Erdoğan, görüşlerini şöyle anlattı: “Ben Hakkarili bir Kürdüm. Hayatımı Türkçe üzerinden kazanıyorum. Devletin Kürtçe yayın yapan bir kanalının olması ve başka dillerde konuşma, dil kursları ve benzeri meselelere yol vermesini normalleşmenin başlangıcı sayıyorum. Doğu’da doğmuş bir çocuğun ilkokul birinci sınıftaki serüveni Türkçe öğrenmekle başlar. Açılan Kürtçe kurslara bilenler gitmez, bilmeyenler gider. ’İki dil, bir bavul’ gibi şahane bir film var, tam da bu derdimizi anlatan. Demokratik açılım paketi normalleşmeyi getirecektir. Destekliyorum.”

61 sanatçı katıldı

KİMLER KATILDI?: Metin Akpınar, Şener Şen, Hülya Avşar, Mehmet Ali Erbil, Cem Yılmaz, Ata Demirer, Kenan Işık, Kenan İmirzalaoğlu, Osman Sınav, Cem Özer, Şafak Sezer, Tomris Giritlioğlu, Necati Şaşmaz, Oktay Kaynarca, Vahide Gördüm, Ediz Hun, Mehmet Aslantuğ, Ekrem Bora, Sibel Turnagöl, Şahan Gökbakar, Yılmaz Erdoğan, Semih Kaplanoğlu, İzzet Günay, Sırrı Önder, Şerif Gören, Mustafa Altıoklar, Atilla Dorsay, Yeşim Ustaoğlu, Özcan Deniz, Mesut Uçakan, Lale Mansur, Tamer Yiğit, Hasan Kaçan, Ata Türkoğlu, Türker İnanoğlu, Yılmaz Atadeniz, Derviş Zaim, Serdar Gökhan, Orhan Oğuz, Ümit Utku, Ali Sürmeli, Selçuk Çobanoğlu, Göksel Arsoy, Demet Akbağ, Ekrem Çatay, Semih Sergen, Bülent İnal, Gülse Birsel, Erol Avcı, Can Gürzap, Güler Özkul, Meltem Cumbul, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal, Bulut Aras, Serdar Erener, Ayşe Nil Şamlıoğlu, Ali Gündoğdu, Erden Kıral, Mahir İpek, İclal Aydın, Mine Vargı, Özhan Eren katıldı.

KATILMAYANLAR: Altan Erkekli, Selçuk Yöntem, Perihan Savaş, Tarık Tarcan, Ekrem Bora, Oya Başar, Ayten Gökçer, Ali Özgentürk, Yavuz Turgul, Halit Akçatepe, Selda Alkor, Erol Günaydın, Zeki Demirkubuz, Uğur Yücel, Müjde Ar, Necmettin Çobanoğlu, Ayla Algan, Nurgül Yeşilçay, Nebahat Çehre, Koray Demir, Halil Ergün, Mustafa Erdoğan, Sinan Çetin, Beyazıt Öztürk. Davetli listesi hazırlanlanmadığı dönemde törene katılmayacağını söyleyenler: Tarık Akan, Müjdat Gezen, Fatma Girik, Filiz Akın, Rutkay Aziz, Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit.

Bu ülkede kendin olamazsın!

KAHVALTIDA NELER KONUŞULDU?



Salonu kahkahaya boğan konuşma Beynelmilel filminin senaristi ve yönetmeni Sırrı Süreyya Önder’den geldi... Önder konuşmasına, “Türkçem konuşmada kötüdür. Üstelik Kürt de değilim. Adıyamanlı bir Türkmenim. Ama Türkçe’yi iyi yazarım. Sosyalizme inanırım. Belma Akçura’nın ’Devletin Kürt Filmi’ isimli kitabında anlatılanlardan bahsetmek istiyorum size” diyerek başladı. Devletin Kürt Filmi’ni çekmek için aranan yönetmenlerin TRT içinde yapılan güvenlik soruşturması sonucunda nasıl bulunamadığını anlatırken Başbakan ve bakanlar not almayı bıraktılar, kahkahalar içinde dinlemeye başladılar: “Yani bu ülkede Cumhurbaşkanı olabilirsin, Başbakan olabilirsin, sanatçı olabilirsin ama kendin olamazsın. Ve ayrıca çocuk meselesi sadece çocuk meseledir. Demokratik açılım paketi içine giremez. Bundan ayrı müteala edilmelidir. Ayrıca Kürtler’in legal siyasi temsilcileri üzerindeki bu toplu tutuklamalara ve üzerindeki terörlere son verilmelidir. Eskiden bunu konuşmanın iki şekli vardı. Birincisi zaten yasaktı. Konuşabiliyor olduğumuz bu süreci destekliyorum.” 16 yaşında hapse girdiğini, ömrünün 7 yılının hapishanede geçtiğini ve bu yüzden oradaki deneyimin yaşamını çok şekillendirdiğini anlattı, “Oradaki eğitim hiç bir şeye benzemez” dedi.

Özcan Deniz: Ben 8 yaşına kadar Kürt olduğumuzu bilmiyordum! O yaşa dek dünyada ki herkesin tek bir ırka mensup olduğunu zannederdim. Hatta ırk ayrımını bile bilmiyordum. Dayıma kız istemeye gittiğimiz gün, Kürt olduğumuz için bize kızı vermeyeceklerini söylediler. Çocukluğum, ’Kuyruklu Kürt, pis Kürt’ söylemiyle böylece tanışmış oldu. Bugün bunları konuşabiliyor olmamız çok önemli. Bir başlangıçtır bu..

Hülya Avşar: Aslında ne iyi oldu. Sayenizde birbirimizi gördük, konuştuk, anladık. Aslında sık sık bu tür buluşmaları yapmak gerekiyor çünkü demokratik açılım dediğiniz işte tam da budur. Bu toplantıya politik görüşleri gereği katılmadığını belirten arkadaşları anlayamıyorum. En çok birlikte olup, tartışmamız gereken günler değil mi bunlar?

NE YENİLDİ, İÇİLDİ?

Sanatçılara kahvaltı tabağı, bal kabaklı börek, kuruvasan, poğaça, simit, kahve, çay, portakal suyu ve meyve tabağı ikram edildi.

Haberin Devamı