Gazete Vatan Logo

'Abdullah Gül'ün haberi var mı?'

Müze müdürü görevden alınınca

DİYARBAKIR’da Müze Müdürü Nevin Soyukaya’nın görevden alınmasına kentteki sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dernekler tepki göstererek, kararın geri alınmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Diyarbakır Surları’nın asıl listeye alınması için çalışmaları yürüten ve aynı zamanda çalışmanın alan başkanı olan Müze Müdürü Nevin Soyukaya’nın görevden alınıp Kars’a tayin edilmesine, kentteki sivil toplum örgütleri sert tepki gösterdi.

Aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, GÜNSİAD, DİSİAD, Baro, Tabip Odası, Eczacılar Odası, Türk-İş, DİSK, KESK’in de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Diyarbakır İçkale’de ortak basın açıklaması yaptı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, burada olmaktan üzüntü duyduklarını belirterek, "Diyarbakır Surlarının uluslararası kültürel miras listesine alınması için başlatılan bir çalışma vardı. Surları, Cumhurbaşkanı himayesine almıştı. Bu çalışmaları müze müdürümüz yürütmekteydi"dedi.

Hiç bir gerekçe gösterilmeden Soyukaya’nın görevden alınmasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün haberi olup olmadığını da soran Kılavuz, "Biz artık surların himaye altına alındığını ve korunacağına nasıl inanacağız. Bu haksızlığın bir an evvel düzeltilmesi kent bileşenleri olarak Kültür ve Turizm Bakanı’ndan istiyoruz" dedi.

'KÜLTÜR BAKANI ATAMAYI DURDURSUN'

Kentteki Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal, görevden alınan Soyukaya’nın klasik müzecilik anlayışından müzeyi sıyırarak çağdaş müzecilik anlayışı ile yürüttüğü yerel ve uluslararası projelerle müzeyi halkla bütünleştirdiğini söyledi. Baysal, "Kültür ve Turizm Bakanı’ndan bu atamayı durdurmaya ve tüm kamuoyunu duyarlılık göstermeye çağırıyoruz" dedi.

İDARE MAHKEMESİNE DAVA AÇTI

Ankara’dan Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen bir yetkili tarafından elden tebligat yapılarak görevden alınan Müze Müdürü Nevin Soyukaya’nın bu işlemi durdurmak için Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali için dava açtığı belirtildi.

Haberin Devamı