Gazete Vatan Logo

‘ABD’yle Suriye anlaşmasına yakınız’

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: Anlaşmaya ne zaman varılacağını ya da ne zaman açıklanacağını size söyleyemem. Görüşmelerin sonuca varmaması için bir sebep olmadığını düşünüyorum.

‘ABD’yle Suriye anlaşmasına yakınız’

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD ile Suriye konusunda anlaşmaya yakın olduklarını söyledi. Dün bir açıklama yapan Ryabkov, şöyle konuştu: “Anlaşmaya yakınız. Ancak diploması sanatı, tamamlanması için zaman gerektiriyor. Anlaşmaya ne zaman varılacağını ya da ne zaman açıklanacağını size söyleyemem. Görüşmelerin sonuca varmaması için bir sebep olmadığını düşünüyorum.” Hâlâ yoğun bir şekilde görüştüklerini belirten Ryabkov, “Ateşkesin uygulanmasıyla ilgili en ciddi meseleleri görülüyoruz” vurgusu yaptı.

Putin sinyali

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Lavrov Cenevre’de, askeri işbirliği ve bilgi paylaşımı konusunda anlaşmak için biraraya gelmişti. Suriye rejimi ve Esad’ın geleceği, görüşmelerin konu başlıkları içinde yer almadı. Kerry, geriye kalan konuların ayrıntıları çözümlendiğinde, çatışmaların durmasını engelleyen iki önemli alan olan, Suriye rejiminin yaptığı ihlaller ve El Nusra cephesinin etkinliğini arttırması konularına da önem vereceklerini belirtti. G20 zirvesi için Çin’e geçmeden önce Doğu Ekonomik Forumu için Rusya’nın Viladivostok kentinde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise verdiği bir mülakatta Suriye konusunda “Bana göre, doğru yolda adım adım ilerliyoruz. Yakın zamanda anlaşmaya varmamızı ve bu anlaşmamızı uluslararası topluma sunabileceğimizi ihtimaller dışında tutmuyorum” açıklaması yapmıştı. Olası bir ateşkeste Halep çevresi silahsızlandırılacak.

Haberin Devamı

Putin: Suriye’nin bütünlüğünü koruduk

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şam’ın talebi doğrultusunda başlattıkları operasyonlar sayesinde Suriye’de terör tehlikesinin daha ileri bir boyuta taşınmasının zorlaştığını belirtti. Sputnik’te yer alan habere göre Putin, “Rus Hava Kuvvetleri’nin faaliyetleri teröristlerin yapılanmasına ciddi zarar verilmesini, Suriye’nin bütünlüğünün korunmasını sağladı. Bu faaliyetlerin Suriye’de kesinlikle kilit rol oynadığını düşünüyorum” dedi. Rus lider ayrıca krizin yalnızca siyasi yollarla çözülebileceğini vurguladı.

Yine sıcak sohbet

Haberin Devamı

G20 Liderler Zirvesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuk heyet başkanlarını karşılaması ve aile fotoğrafı çekimiyle başladı. Üye ülkelerin bayraklarının önünde çekilen aile fotoğrafında ev sahibi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in sol tarafında dönem başkanlığını bu ülkeye devreden Cumhurbaşkanı Erdoğan yer aldı. Şi Cinping’in sağ tarafında ise G20 dönem başkanlığını devredeceği Almanya Başbakanı Merkel bulundu. Erdoğan, önceki gün bir görüşme yaptığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayak üstü sohbet etti.

Abe’yle sohbet

Kongre Merkezi ana toplantı salonunda liderlerin de katılımıyla ev sahibi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in açılış konuşması ve ardından “Politika Eşgüdümünün Güçlendirilmesi ve Büyüme İçin Yeni Bir Yol” konulu çalışma oturumu yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile sohbet etti.

Vize serbestisi için yıl sonu iddiası

Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının en önemli şartlarından biri olan Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa için Ankara AB’ye yıl sonuna kadar süre verdi. AB-Türkiye mülteci anlaşmasına göre Türkler’e vize Ekim ayı itibarıyla kaldırılacaktı. Ankara bu şartın yerine gelmemesi durumunda mülteci anlaşmasına uymayacağını da net bir dille ifade etti. AB ise terörle mücadele yasasında değişiklik yapılmadığı sürece vize serbestisinin mümkün olmadığını söyledi. Görüşmeler tıkanında Ekim olarak belirlenen vizesiz Avrupa tarihi yıl sonuna kadar uzatıldı. Alman Welt am Sonntag gazetesine isim vermeden konuşan bir Türk yetkili gelişmeyi doğruladı, ‘Yıl sonundan geç olmamak üzere Kasım, Aralık aylarında bu işin çözülmesi bizim için kabul edilebilir’ diye konuştu. Sürede esneklik kararının AB Bakanı Ömer Çelik’in Brüksel’deki temaslarının ardından alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş’tan ‘iade’ mesaisi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile bir araya geldi. 53. Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA) Kongresi’ne katılmak üzere ABD’nin Illinois eyaletinin Chicago kentinde bulunan Kurtulmuş, görüşmede, stratejik müttefik ABD’nin, Fethullah Gülen’i ya Türkiye’ye iade etmesi ya da yargı süreçlerinin etkin yürütülmesi adına bir an evvel gözaltına alıp tutuklaması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, bu tür bir terörist yapılanmanın yalnızca Türkiye’ye değil, bulundukları tüm ülke yönetimlerine müdahale etmek üzere örgütlendiğini, dolayısıyla FETÖ’nün ABD’deki faaliyetlerinin çok yakından incelenmesi gerektiği dile getirildi.

Haberin Devamı