Gazete Vatan Logo

ABD tahliye yapmayacak

Pentagon, Sincar Dağı’nda kalan Ezidiler’in durumunun iyi olduğunu, kalanları tahliye etmek için bir operasyon yapılmayacağını duyurdu

Amerikan Savunma Bakanlığı, Sincar Dağı’ndaki mahsur siviller için olası tahliye operasyonu seçeneklerini araştırmak üzere dağa bir grup askeri personel gönderdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, 20’nin altında personelden oluşan ekibin herhangi bir çatışmaya girmediğini ve güvenli biçimde Erbil’e geri döndüğünü belirtti.

Sincar’da durumun sanıldığı kadar kötü olmadığını vurgulayan Kirby, sanılandan daha az sivilin kaldığını, kalanların da durumlarının iyi olduğunu belirtti. Her gece helikopterlerle binlerce Ezidi’nin dağdan tahliye edildiğini vurgulayan Kirby, kalanların kurtarılması için tahliye operasyonu düşünmediklerini kaydetti.

Dağda mahsur kalanlara çarşamba günü 114 bin öğün gıda ve 160 bin litre içecek su atıldığını duyuran ABD yetkilileri, Ezidilere gıda yardımının süreceğini bildirdi.

SAS komandoları Sincar’da

İngiliz basını ise, ünlü SAS komandolarının Sincar Dağı’nda istihbarat toplama operasyonu düzenlediklerini duyurdu. İngiliz hükümetinin, “Kuzey Irak’ta asker bulundurmayacağız” açıklamalasına karşın SAS komandolarının bölgede olduğunu vurgulayan İngiliz basını, askerlerin herhangi bir çatışmaya girmediğini yazdı.

Haberin Devamı

Haberlerde İngiliz kuvvetlerinin Sincar’daki kurtarma operasyonununda kullanmak üzere 55 asker taşıyabilen 4 personelli saatte 185 mil yapan Chinook helikopterlerini bölgeye gönderdiği de belirtildi.

İngiliz Tornadoları emir bekliyor

İngiliz Hava Kuvvetleri, Sincar çevresindeki Ezidileri korumak için olası hava operasyonlarında kullanılmak üzere Güney Kıbrıs’taki hava üssüne bir grup Tornado tipi savaş uçağının konuşlandırılacağını açıkladı. Üste halen 6 adet Tornado jeti ile C-130 tipi 3 nakliye uçağı ve Voyager tipi bir yakıt ikmal uçağı bulunuyor.

Telefonla silah istiyorlar

ABD yönetiminin, peşmergenin talep ettiği silahlar konusunda Avrupalı müttefikleriyle görüşmeler yaptığı açıklandı. Washington’ın son birkaç günde Avrupa ülkelerinden yetkilileri arayarak Kürtlere yapılacak silah yardımına katkıda bulunmalarını istedikleri ifade ediliyor. ABD’nin İngiltere, Fransa ve Almanya’dan, peşmergenin başlıca silahı olan ve Amerikan ordusunda kullanılmayan AK-47’ler için mermi talep ettiği söyleniyor.

Haberin Devamı

Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD ve Fransa’dan gönderilen silahların kendilerine ulaştığını bildirdi. Yaver, Peşmerge Bakanlığı’nın silahları ayrım gözetmeden bütün askeri birliklere dağıtmaya başladığını açıkladı.