Gazete Vatan Logo

ABD’nin Noel hediyesi 300 bin silah!

Hediye olarak yakınlarına silah alıyorlar

26 kişinin öldürüldüğü okul katliamından sonra, her yıl 500 bin Amerikalının Noel hediyesi olarak yakınlarına silah aldığı ortaya çıktı. Demokratlar otomatik silahların satışının yasaklanması için meclise yasa tasarısı getiriyor. Muhalifler ise ‘Keşke okul müdürünün de silahı olsaydı da katliamı engelleseydi’ diyor...

Her 100 Amerika’ya 96 silahın düştüğü ABD’de, evlerde 270 milyon silah olduğu tahmin ediliyor. Silah kültürü bu kadar yaygın olunca ülkenin en büyük lobi kuruluşu da doğal olarak silah lobisi oluyor. 4.1 milyon üyeli NRA (Ulusal Tüfek Birliği) o kadar güçlü ki istediği kişileri milletvekili olarak seçtirebiliyor, istemediğinin ise siyasi kariyerini yerle bir edebiliyor. Hiçbir Amerikan başkanı şimdiye kadar 1871 yılında kurulan bu organizasyonun karşısına çıkmaya cesaret edemedi. Ancak 20 yaşındaki Adam Lanza’nın gerçekleştirdiği son katliam artık bu otomatik silah çılgınlığına bir dur demenin zamanı geldiğini gösteriyor.

Annesinin silah koleksiyonundan aldığı tabanca ve tüfekle katliam yapan Adam daha yasal olarak eline silah dahi almaması gereken bir çocuktu. Nitekim Amerikan Başkanı Obama, Connecticut eyaletindeki saldırıda yaşamını yitiren altı kadın ve 20 çocuğun ailelerini ziyaret ettiğinde yaptığı konuşmada ABD’nin çocuklarını korumak için daha fazla önlem alması gerektiğini söyledi.

‘Trajedilerin sona ermesi için değişmeliyiz’

Obama benzer bir trajedinin tekrar yaşanmaması için elindeki tüm yetkileri kullanacağını belirtti. “Buna daha fazla katlanamayız” diyen Başkan Obama, “Bu trajedilerin sona ermesi gerek ve bunun için de değişmeliyiz” şeklinde konuştu. Obama’dan gelen mesaja partisi de kayıtsız kalmadı. Demokrat Partili senatör Dick Durbin, otomatik silah yasağı öngören ancak 2004 yılında reddedilen yasa tasarısını yeniden kongreye sunacağını duyurdu. Ancak bunun yasalaşması için temsilciler meclisinde çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler’in desteği şart. Oysa ki silah lobisinden beslenen cumhuriyetçiler buna hiç yanaşacak gibi değil. Hatta Cumhuriyetçi Partili Lourie Gohmert, ‘Keşke o okul müdürü de bir otomatik silah satın almış olsaydı. O çocuğun üzerine elinde hiçbir silah olmadan koşmak yerine, silahıyla onu etkisiz hale getirebilirdi’ diyerek tüm eleştirileri üzerine çekti. FBI’ın verilerine göre, her yıl 500 bin kişi Noel hediyesi olarak silah siparişinde bulunuyor ve ‘en sevdiği kişileri’ silahlandırıyor. Geçen yıl Noel’den bir gün önce 23 Aralık günü ülkede 102 bin 222 silah satıldı.

Annesi de paronayaktı

Lanza’nın 52 yaşındaki annesi ile yaşadığı evde yapılan incelemeler de tamamlandı. Saldırganın büyük olasılıkla uykudaki annesini 22 kalibrelik bir tüfekle 4 kez başından vurarak öldürdüğü belirlendi. Evde yapılan aramada saldırgana ait herhangi bir günlük ya da mektup bulunamadığı kaydedildi. Komşuları, silahlara büyük ilgi duyan ve onlarca silahı olan anne Nancy Lanza’nın de olası bir kıyamet ya da ekonomik felakete karşı yiyecek, su ve silah depoladığını söyledi. Lanza ailesi, Newtown’a 1998 yılında New Hampshire’den gelmiş ve büyük bir arazi içinde 288 metrekarelik bir ev almıştı. Komşuları, 2009 yılında eşinden boşanan Nancy Lanza’yı son derece cömert, yardımsever, güleryüzlü biri ve iyi bir anne olarak tarif etti. Dünyanın büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğuna inanan Nancy Lanza’nın son zamanlarda paranoya geliştirdiği, evinde yiyecek ve su depoladığını, çok sayıda silah alıp poligonda atıcılık eğitimi aldığı öğrenildi. Saldırganın annesinin sahip olduğu silah koleksiyonunda tabancalar, yarı otomatik saldırı tüfekleri ve av tüfekleri yer alıyordu. Nancy Lanza, oğullarına da nasıl silah kullanılacağını öğretmişti.

Kullandığı tüfek 8 yıl önce yasaktı

ABD’nin Connecticut eyaletinde annesini öldürdükten sonra Sandy Hook ilkokulunda 20’si çocuk 26 kişiyi katleden 20 yaşındaki saldırganın, okuldaki herkesi öldürmeye yetecek kadar mermi taşıdığı belirlendi. Yetkililer, Adam Lanza’nın her biri 30 mermilik çok sayıda şarjör taşıdığını, polisin okula birkaç dakika geç girmesi durumunda kurban sayısının çok artacağını söyledi. Lanza’nın kurbanın bedeni içinde parçalara ayrılarak en fazla hasara yol açan türden mermiler kullandığı belirlendi. Polis, Lanza’nın saldırı öncesi kırdığı bilgisayarına el koyarak tamir etmeye çalıştıklarını açıkladı. Lanza’nın kullandığı Bushmaster saldırı tüfek ve benzerleri, 1994 yılında yasaklanmış, silah lobisinin etkisiyle süresi 2004’te sona eren yasa yenilenmemişti.

Murdoch’tan silah karşıtı kampanya

Katliamın hemen ardından twitter’dan gönderdiği mesajda, ‘Silah lobisine karşı dik duracak bir lider yok mu?’ diye seslenen dünyanın en büyük medya patronu Rupert Murdoch da harekete geçti. Elindeki onlarca gazete ve TV’de şu ana dek silah karşıtı bir kampanya düzenlememekle eleştirilen Murdoch, İngiltere’de en çok satan gazetesi The Sun aracılığıyla ilk adımı attı. The Sun dün ‘Durdurun bu çılgınlığı’ başlığıyla çıktı.

Haberin Devamı