Gazete Vatan Logo

ABD’deki o isimlere FETÖ soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, senatör Schummer, ABD’li savcı Bharara, OFAC Başkanı Cohen, Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü Henry Barkey, Türk Amerikan Birliği Başkanı Taban, Michael Rubin ve Graham E. Fuller’in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında FETÖ’yle irtibatlı oldukları veya yardım ettikleri iddiasıyla soruşturma başlattı.

ABD’deki o isimlere FETÖ soruşturması

Geçtiğimiz günlerde bir grup avukat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na New York Senatörü Charles (Chuck) E. Schummer, New York Güney Bölgesi savcı Preetinder Singh Preet Bharara, OFAC Başkanı David Cohen, Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü Henry Barkey, Türk Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban, Michael Rubin ve Graham E. Fuller’in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılığın suç duyurusu üzerine bu kişiler hakkında, ‘’Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs’’, ‘’TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ ve ‘’Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ ile ‘’silahlı terör örgütüne üye olma’’ suçlarından soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

İrtibatları araştırılıyor

Savcılığın, söz konusu şahısların Türkiye giriş-çıkış kayıtları, FETÖ şüphelisi şahıslarla varsa irtibatları, söz konusu irtibat neticesinde kalkıştıkları veya icra ettikleri bir eylemin var olup olmadığına ilişkin araştırma yapılması için ilgili kurumlara talimat verdiği ortaya çıktı. Savcılık, aynı zamanda şüphelilerin FETÖ lehine yaptıkları açıklama, konuşma ve sosyal medyadan paylaştıklarını da soruşturma dosyasına eklediği belirtildi.

Haberin Devamı

Yayla, savcıyı şehit edenlerle akraba

Dosyada şüpheli olarak yer alan bir diğer isim ise ABD’ye firar eden eski emniyet müdürü Ahmet Sait Yayla. Yayla, 31 Mart 2015 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden Şafak Yayla ve terör örgütü DHKP/C bölge sorumlusu Bulut Yayla ile akraba olmasıyla da tanınıyor. Yayla’nın ayrıca “Kozmik Oda” olarak bilinen soruşturmada TSK personeline FETÖ tarafından “kumpas” kurulduğu iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada firari olarak arandığı öğrenildi.

Büyükada ve Karaköy toplantıları inceleniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında Wilson Center Ortadoğu Programı direktörü Henri Barkey’in de bulunduğu bazı şüphelilerin 15 Temmuz darbe girişiminin yapıldığı gün Büyükada’da yapılan toplantıya katıldıkları, yine 17 Temmuz’da Karaköy’de bir restoranda yemekli bir toplantıya iştirak ettikleri, söz konusu bu toplantıların içeriğinin ise araştırıldığını vurguladı. Savcılığın yapacağı araştırma ve tahkikat sonucunda, gerekirse yurt dışında bulunan şüpheliler hakkında kırmızı bülten ile aranmaları için gerekli işlemlere başvuracağı da öğrenildi.

Haberin Devamı