Gazete Vatan Logo

9 avukata ‘tutuklama’

İstanbul’da DHKP-C’ye operasyonda gözaltına alınan 40 şüpheliden 9’u avukat, 28 kişi, gece yarısı ‘tutuklama’ talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi

Tutuklanması istenenler arasında Avukat Taylan Tanay ile örgütün Türkiye sorumlusu Kamile K. da var. İfadelerden önce Adliye Sarayı’nda barıkat kuran polisler ile avukatlar arasında çıkan tartışma yumruklaşmaya dönüştü...

İstanbul İstanbul’da düzenlenen DHKP-C’ye yönelik terör operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden 40’ı dün sabah sevk edildiği Çağlayan Adliyesi’nde önce savcılık sorgusuna alındı. İkisi avukat 12 şüphelinin serbest bırakıldığı savcılık sorgusunun ardından aralarında Taylan Tanay’ın da bulunduğu 9’u avukat 28 kişi terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği suçlamalarıyla nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Örgütün Türkiye sorumlusu olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Kamile K. da tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilenler arasında.

Grup Yorum da gözaltına alındı

İstanbul Başsavcılığı’nca DHKP-C’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında cuma günü düzenlenen operasyonda 97 kişi gözaltına alındı. Grup Yorum üyeleri ve bazı avukatların da gözaltına alındığı operasyonda, 40 şüphelinin emniyetteki işlemleri dün sabah tamamlandı. Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay’ın da olduğu şüpheliler sorgu için adliyeye sevk edildi. İstanbul Adliye Sarayı önünde operasyonları protesto eden grupa CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Melda Onur ve avukatlar destek verdi.

Avukatlar polisle yumruklaştı

Gözaltıları destek için birçok vatandaş da adliyeye akın etti. Adliye çevresinde polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ancak kavga bu kez adliye önünde değil içeride çıktı. Şüpheliler sorgu için Terörle Mücadele savcılarının bulunduğu 7. kata çıkarıldı. Polis ekiplerinin 7’. katta barikat kurduğunu gören 50 avukat olaya tepki gösterdi. ‘Polis dışarı’ sloganları atan avukatlar, kalkanlı Çevik Kuvvet barikatının kaldırılmasını istedi. Ancak barikat kaldırılmadı. Bu duruma tepki gösteren avukatlar, barikatı yıkmak isteyince avukatlar ile polisler arasında yumruklaşma yaşandı. Kavgada altı avukat ve bir polis memuru yaralandı. Çevik Kuvvet’in koridordan ayrılması üzerine ortam sakinleşti.

Havalimanında gözaltına alındı

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı dün Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Saat 11.30’da Beyrut’tan İstanbul’a gelen Selçuk Kozağaçlı, kargo terminaline park ettirilen uçaktan indiği sırada gözaltına alınarak İstanbul Emniyeti’ne götürüldü. Şüphelilerin, Kozağaçlı adliyeye getirilene kadar ifade vermeyeceklerini söylemesi ve avukatların da savunma yapmayacaklarını bildirmesi üzerine kriz yaşandı. Savcı Adem Özcan saat 22:00’a kadar Kozağaçlı’yı adliyede hazır edecekleri sözünü verince avukatlar sorguya girme kararı aldı.

Suriye için dava açacaklardı

CHP’li Hüseyin Aygün, gözaltına alınan Avukat Taylan Tanay ve Selçuk Kozağaçlı’yı yakından tanıdığını söyleyerek, şöyle konuştu: “Taylan’la 2011’de 16 insanın kemiklerini toplu bir mezardan çıkarmıştık. ÇHD ile pek konuyla birlikte çalıştık. Ben insan hakları ihlallerini parlemantoda dile getirirken ÇHD’deki avukatların büyük yardımını alan bir milletvekiliyim. Fakat burada Suriye’ye dikkat çekmek istiyorum. Dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yabancı ülkeler lehine ajanlık yapma suçlaması son derece temelsiz olduğu gibi, aynı zamanda Suriye’de ÇHD’nin insan haklarını araştıran tavrına da hükümetin tepkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü Selçuk Kozağaçlı ‘Suriye’deki insanlık suçlarını araştıracağız ve hükümet aleyhine dava açacağız‘ dedi. Ne 12 Mart’ta ne 12 Eylül’de ne de günümüzde hiç bu güne kadar bu kadar çok sayıda avukat gözaltına alınmadı. Bu doğrudan savunmayı yok etmeye yöneliktir. 12 Eylül faşizmi bile böyle bir şeye cesaret edememiştir.”

ÇHD’li avukatlara terörist suçlaması

Polisin Cuma günü DHKP-C’ye yönelik düzenlediği operasyon görüntüleri de dün ortaya çıktı. Operasyonda gözaltına alınan avukatların örgüt yönetimi ile yakın temas içerisinde olduğu iddia edildi. Dursun Karataş’ın ölümünün ardından örgütün başına geçen sevgilisi Zerrin Sarı’nın eski bir Halkın Hukuk Bürosu avukatı olması da delil olarak gösterildi. Hakkındaki yakalama kararı sonrası dün havalimanında gözaltına alınan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da örgütün militanlarını yönlendirdiği öne sürüldü.

Başkana ‘yataklık’ suçlaması

Kozağaçlı’nın yurt dışından gelen militanları yönlendirdiği ve kalacak yer ayarlayıp iaşelerini karşıladığı iddia edildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan avukatların örgütün Hollanda ve Belçika’da bulunan yöneticileri ile irtibat halinde olduğu ve yurt dışı ile irtibatların Gençlik Federasyonu üzerinden kriptolu mesajlarla sağlandığı iddia edildi. Örgütün dergisinde ise şifreli mesajlarla nereye ve ne zaman eylem yapılacağı gibi talimatların verildiği öne sürüldü.

Halkın Hukuk Bürosu’na yapılan baskında, Ankara’da görevli üst düzey bir kamu görevlisinin, eşinin, kızının ve torununun kişisel bilgilerini içeren belgelerin bulunduğu öne sürüldü. Kamu görevlisi ve ailesine ait telefon numaraları ve kaldıkları yerler ile ilgili mesajların hukuk bürosuna yapılan baskında ele geçirildiği iddia edildi. Operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin, gizli bilgileri de casusluk faaliyetleri kapsamında ele geçirdiği öne sürüldü. Baskında Türkiye’de korunan yerler, yabancı misyonlarda görevli kişiler ve misyon binalarıyla ilgili bilgiler ve krokilerin de ele geçtiği bildirildi.

Haberin Devamı