Gazete Vatan Logo

‘87 günde 100 füze atıldı!’

Patriot sistemlerinin Alman Komutanı'ndan açıklama

‘87 günde 100 füze atıldı!’

Kahramanmaraş’taki Patriot sistemlerinin Alman Komutanı Ellermann, Suriye’de 87 günde yaklaşık 100 füze atışı tespit ettiklerini açıkladı.

Kahramanmaraş’taki Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği, kapılarını Anadolu Ajansı’na açtı. Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine Kahramanmaraş Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası’na kurulan hava savunma sistemi 3 aydır aktif çalışıyor. Günlerinin büyük bölümünü askeri birlikte geçiren Alman askerlerinden kimileri halen kentteki bazı otellerde kalıyor. Kendileri için hazırlanan ve modern görüntüsüyle dikkat çeken prefabrik binayı kullananlar ise mesai saatlerinin dışında burada dinleniyor.

Tanrıya şükür...

Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann, sistemin son durumu ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ellermann, sistemin 87 gündür aktif olduğunu belirterek, kenti ve bölgeyi tam koruma altında tuttuklarını söyledi: “Bu sürede Suriye’den yaklaşık 100 füze atışı tespit ettik. Tanrıya şükürler olsun ki hiçbiri Türk bölgesine gelmedi. Suriye’deki hareketliliği devamlı izliyoruz. Türkiye sınırına doğru bir füze gönderilmesi durumunda çok net bir şekilde söyleyebilirim ki onu havada parçalarız. Umarım böyle bir fiili saldırı karşısında kalmayız.”


‘Eyvallah ede nasılsın?’

Alman ekip Türk geleneklerine alışmış. Mesela güne çay içmeden başlamıyorlar. Sistemin konuşlandırıldığı alanda Alman askerlerin Türkçe “abi” diye hitap ettiği Astsubay Thomas Wulf da Türkçe öğrenmeye çalışıyor: “Kahramanmaraşlılar bana ’nasılsın’ diyor ben de ’eyvallah ede nasılsın’ diye cevap veriyorum. Burada ’ede’ kelimesinin kardeş ve arkadaş olduğunu öğrendim” diyor.

Haberin Devamı