Gazete Vatan Logo

‘87 gün patates ekmek yedim!’

‘87 gün patates ekmek yedim!’

Halep’teki iç savaşı izlemek için gittiği Suriye’de 20 Ağustos’tan bu yana tutuklu olan gazeteci Cüneyt Ünal, CHP heyetine teslim edildi.

CHP’lileri karşısında görünce şaşkına dönen ve ilk sözleri “Yeniden doğmuş gibiyim” olan Ünal, tutuklu kaldığı süre boyunca işkence görmediğini, ancak her gün sadece patates ekmek yediğini söyledi...

Cüneyt Ünal, 88 gün önce 20 Ağustos günü, Al Hurra Televizyonu adına yaşanan kanlı çatışmaları haberleştirmek üzere gittiği Halep’te birlikte çalıştığı Başar Fehim Kadumi ile birlikte çatışmanın ortasında kaldı. Olay sırasında Japon savaş muhabiri 45 yaşındaki Mika Yamomoto da boynundan vurularak hayatını kaybetti, Cüneyt ve Başar’ın sağlık durumlarıyla ilgili ise bir süre haber alınamadı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri birkaç gün sonra yerel kaynaklardan sevenlerine umut olacak haberi verdi, “Cüneyt sağ, Başar yaralı her ikisi de Esad güçlerinin elinde esir.” Bu haberden bir hafta sonra, Suriye Devlet Televizyonu’nda gazeteci Cüneyt Ünal’ın ilk görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde Cüneyt, yüzü gözü yara bere içinde ve çökmüş durumdaydı. Ünal okutulan düzmece bir metin ile, kendisi Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bir terörist olarak gösterilmişti. Şüphesiz çok üzücü bir görüntüydü yayınlanan ama bir yandan da Cüneyt’in sağ olduğunun ve Esad’a bağlı güçlerin elinde olduğunun da kanıtıydı.
‘87 gün patates ekmek yedim’
2 ay sonra ilk fotoğraf

Bu görüntüler karşısında Cüneyt’in meslektaşları harekete geçti. Gazeteciler, her salı günü Suriye’nin Teşvikiye’deki İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanıp eylem yapmaya başladı. Cüneyt ve Başar’ın arkadaşları, “Suriye, meslektaşlarımızı geri ver” yazılı pankartlar taşıyıp “Terörist değil gazeteci” diye slogan attılar. Sosyal medyada da örgütlenerek geniş bir kamuoyu oluşturuldu. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) gibi meslek örgütleri Ünal’ın gazeteciliğine ‘kefil’ oldu, ™am’a çağrılar yaptı. GÖP, Birleşmiş Milletler’e mektup yazarak Ünal ve Kaddumi’nin serbest bırakılmasını istedi. Tüm bu süreç devam ederken, 9 Kasım’da İHH aracılığıyla Cüneyt Ünal’ın yeni bir fotoğrafı yayınlandı. Bu fotoğrafta Ünal, ilk görüntülere göre daha iyi görünüyordu. Yüzündeki yaralar iyileşmiş, ama epey bir kilo vermişti. Suriye Ordusu tarafından tutuklanmasından tam 2.5 ay sonra ortaya çıkan bu fotoğraf, sevenleri için yeniden umutlarını diriltti.


CHP heyeti Şam’a gitti

Esaretin üçüncü ayına sayılı günler kala, CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu, Hasan Akgöl ile Ankara Milletvekili Levent Gök’ün de aralarında bulunduğu bir heyet Cüneyt Ünal ve Başar Kadumi’yi teslim almak için bir süredir sürdürdükleri girişimlerin meyvesini aldı ve Suriye yönetiminden gelen davet üzerine Şam’a gitti. CHP’liler bu Kurban Bayramı’ndan önce başlattıkları sürecin sonuna geldikleri için umutluydular. Bir o kadar da heyecanlı. Önce Suriyeli yetkililerle görüşüldü, ardından Devlet Başkanı Beşar Esad heyeti kabul etti. Esad ile uzun süren bir görüşmenin ardından dün saat 11.00 sularında tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal CHP heyetine teslim edildi. Ünal’ın ilk sözleri, “İyiyim. 87 gün Halep’te bir hapishanede kaldım. Herhangi bir şiddete uğramadım” oldu.

‘Kızım bana güç verdi’
‘87 gün patates ekmek yedim’
Ünal Suriye hapishanelerinde 87 günü VATAN’a anlattı: “Yeniden doğmuş gibiyim. Çok mutluyum. Hala yaşadıklarıma inanamıyorum. Halep’te hapishanede tek başıma kaldım. Kötü muamele görmedim, beni dövmediler hapishanede. Mantıklı davrandılar. Zaten yaralarım da iyileşti. Bir defa hasta oldum 10 Kasım’da. Tedavi gördük. Ama iyiyim artık. Kızım Sahra’yı düşündüm her gün her dakika. Kızım Sahra yaşama gücü verdi bana. Ailemi özledim. Eşimi Nuran’ı özledim. Kızım Sahra’nın kokusu burnumda tütüyor. Daha o kadar küçük ki umarım babasız geçen bu günler onu çok yıpratmamıştır. Çok yorgunum. 98 kiloydum çok zayıfladım. Dinlenmek istiyorum. Annemin dolmalarını ve eşinin gözlemelerini de özlediğim. Beni kurtaranlara, CHP’li milletvekillerine çok teşekkür ediyorum” dedi.
‘87 gün patates ekmek yedim’
‘Hiç haberim yoktu’

Cüneyt Ünal Şam’da CHP’li vekillerde düzenlediği basın toplantısında üç gün önce Şam’a getirildiğini belirterek, “Sayın milletvekillerini karşımda görünceye kadar hiçkimse bana bir şey söylemedi” dedi. Milletvekillerini karşısında görünce ağladığını ifade eden Ünal, Halep’teki hapishanede tek başına kaldığını da söyledi. Bir an önce ailesine kavuşmak istediğini belirten Ünal “87 gün boyunca patates ve ekmek yedim” dedi.
‘87 gün patates ekmek yedim’
Bugün Türkiye’de

Ünal’ı almaya giden heyetteki CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Şam’da teslim aldık-ları gazeteci Cüneyt Ünal ile birlikte Lazkiye’ye geldiklerini ancak havanın kararması nedeniyle Türkiye’ye dönüşlerinin yarına (bugün) kaldığını açıkladı. Dudu, uçakla geldikleri Lazkiye’den karayoluyla Hatay’ın Yayladığı İlçesi’ne gideceklerini ancak Suriye yönetiminin can güvenliği nedeniyle ’Yarın yola çıkan’ uyarısı üzerine Lazkiye’de kaldıklarını söyledi.

Haberin Devamı