Gazete Vatan Logo

73/c Trafik Cezası Kodu Nedir? 73/c Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Trafikte güvenli seyahat, kamu yararı ve toplum güvenliği bakımından seyahat halindeki araç sürücülerinin yaptığı hatalara karşı ceza yazılmaktadır. Trafik cezası olarak adlandırılan cezalar ise çeşitli kodlarla daha kolay anlaşılır hale getirilmiştir. 73/C Trafik Ceza kodu bunlardan sadece bir tanesidir ve ilgili kanunun 73/C madde ceza miktarı ne kadardır? Pek çok kişi tarafından merak konusudur. Bu madde sürüş sırasında aynı anda cep telefonu ya da herhangi bir iletişim cihazı kullanmaya karşı güvenlik önlemi olarak konulmuştur. Hem sürücü hem çevresinde bulunanların güvenli seyahat edebilmesini sağlayabilmek amacıyla kanunun 73/C maddesi konulmuştur.

73/c Trafik Cezası Kodu Nedir? 73/c Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Bazı sürücüler, güvenli seyahat engeli yaratarak birlikte seyahat halinde bulunduğu kişilerin can ve mal güvenliğine tehlike oluşturabilmektedir. Böyle durumlarda elektronik takip cihazı mobese ya da trafik polisi ceza yazabilmektedir. 73/C Trafik cezası, seyir halinde bulunan sürücünün cep telefonu, araç telefonu, haberleşme cihazı kullanmasını yasaklamaktadır. 73/C cezası her yıl yeniden belirlenmektedir. 2022 yılı 73/C cezası 1Ocak 2022 tarihinde 427 TL olarak belirlenmiştir.

Verilen trafik cezaları belirlenen sürede ödendiği takdirde indirimli ödenebilmektedir. 427TL tutarında yazılan 73/C cezasını ilk 15 gün sürecinde ödeyenler %25 indirimden yararlanarak 320,25 TL olarak ödeyebilmektedir. Trafik cezalarında haklı olduğuna inananlar için itiraz hakkı da bulunmaktadır. Fakat itiraz süresi ve haksızlığı kanıtlandığı takdirde gelecek sorumluluklar göz önünde bulundurulmalıdır. Trafik cezaları, can-mal güvenliğini korumak ve huzurlu seyahat edebilmeyi sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. 

Haberin Devamı

73/C Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik kurallarını düzenleyen yasalar halk sağlığı ve herkesin huzurlu seyahat edebilmesi için konulmaktadır. 73/C cezası Trafikte araç kullananların aynı zamanda mobil telefon, araç telefonu gibi haberleşme cihazı kullanmayı yasaklamaktadır. Bu yasaya uymayanlar Trafik Polisi ya da mobese cihazları tarafından tespit edilerek 73/C cezasına çarptırılmaktadır. 1 Ocak 2022 tarihinde belirlenerek 427 TL olmasına karar verilmiştir. 15 gün içinde ödeyenler %25 indirimden yararlanarak 320,25 TL ödemektedir. Trafik cezasına itiraz edebilmek için, cezanın uygulandığı yerin Sulh Ceza Hakimliklerine şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

Trafik cezasına itirazlar mahkemelere yapılabilmektedir. Ancak belirli koşulların yerine getirilmesi önemlidir. Kabahatler kanununda bulunan 31. Madde bu konuları kapsamaktadır. İdari yaptırımlara başvuru ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Ancak kusurlu olduğunuz takdirde tüm vekalet ve cezalar başvurusu reddedilen tarafça ödenir. Ayrıca Trafik cezasına itiraz süresi ilk 15 gündür. Bu süre içinde itiraz ceza uygulanan yerin Sulh Ceza Hakimliğine yapılabilmektedir.

Haberin Devamı