Gazete Vatan Logo

51/2 C Trafik Cezası Kodu Nedir? 51/2 C Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Son zamanlarda hem trafiğin sorunsuz akışı, hem de sürücülerin can güvenliği bakımından trafik cezalarında önemli bir artış görülüyor. Sürücülerin kendi kullandıkları araçlara göre belirli bir hız sınırları bulunur. Bu hız sınırlarının aşılması durumunda ise, belirlenmiş trafik kurallarına göre cezası bulunur. 

51/2 C Trafik Cezası Kodu Nedir? 51/2 C Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Şehir içi ve şehir dışı kullanılan yollarda araç kullanabilmek için, belli başlı hız limitlerini geçmemek gerekir. Sürücülerin ve yolcuların olası kazaların ve can güvenliği, trafiğin seyrini aksatmaması için uyulması gereken bazı kurallar bulunur.

Trafik kazalarını önlemek ve can kayıplarının olabildiğince önüne geçmek için 2022 yılından itibaren trafik cezalarında önemli artışlar yaşandı. Aynı zamanda hız limitini, %30 ve %50 oranlarında aşan kişiler için de, hız sınırına göre farklı ceza oranları belirleniyor. Kişilere verilen cezaların hepsi için, 15 gün içinde ödeme yapıldığında, %25 oranında indirim uygulanır.

51/2 C Cezası Ne Kadar?

-%30 arasında hız aşımı yapılmasının cezası, 2022 yılından itibaren 427 TL olarak belirlendi. Bunun için ise, 10 ceza puanı kesiliyor. %30-%50 arası hız aşımı için de belirlenmiş olan para cezası 888 TL’dir. Bu miktar ise, yaklaşık olarak 15 ceza puanı tutar. %50'den ve daha fazlası için belirlenen hız limiti aşma cezası ise, 1823 TL’dir. Bunun için de yaklaşık olarak 15 ceza puanı uygulanır.

Haberin Devamı

Bu ceza tutarlarında, yerleşim yeri hız limitleri ve yolun şehirlerarası olup olmadığı büyük bir rol oynar. Örneğin; şehirlerarasındaki hız limiti 120 km olarak bilinen bir yolda, 132 Km ile 156 Km arasında bir hız aşımı olursa, 427 TL tutarında para cezası uygulanır.

51/2 C Cezası Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik kanununun 51/2-c maddesine göre ceza alan sürücüler cezanın haksız olduğunu iddia ederek, itiraz etmek istediği zaman bunu belirli bir süre içinde yapması gerekir. Bu süre ise, tebligatın kişiye ulaştığı tarihten itibari ile 15 gün içinde yapılması gerekir. İtiraz mercii makamı ise, Sulh Ceza Mahkemesi olarak bilinir.

Tebligat yolu ile tarafınıza ulaşan bir tutanakta gösterilen yere başvurmanız gerekir. Aynı zamanda ise, dilekçede tarafınızdan istenilen bütün bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi ve itiraz nedenlerinin açıklanması da gerekir. Bunun için de şu evraklar da istenir:

Kendinize ait kimliğin fotokopisi,

Trafik karar tutanağının bir fotokopisi,

Haberin Devamı

Ruhsatınızın fotokopisi,

Karar tutanağının ve tebligat evrakının bir fotokopisi itiraza başvurmak için gerekli olan bazı belgeler arasında da yer alır.