Gazete Vatan Logo

5 liralık sahte rakıya 12 kurban

İstanbul Fatih, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler ve Gaziosmanpaşa’da piyasaya sürülen metil alkol içerikli 5 liralık sahte Bulgar rakısı ile votkadan zehirlenen 12 kişi yaşamını yitirdi. 9’u yoğun bakımda. 14 gözaltı var.

5 liralık sahte rakıya 12 kurban

İstanbul’da 12 kişinin ölümüne neden olan sahte içki zehirlenme olayları 23 Ekim’de vatandaşların alkol zehirlenmesiyle hastanelere gitmesiyle ortaya çıktı. İlk gün Serhan Kayaer ve Mustafa Mekik isimli kişiler, alkol zehirlenmesine bağlı olarak hayatını kaybederken ölümleri kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti. Ertesi gün ise Avcılar’da Yılmaz Aydın ile sonraki günlerde Bayrampaşa’dan Orhan Kutukız, Resi Gezer, Ercan Tümey, Naci Çiftçi, Mustafa Akçay ve Dursun Üstün, Serdar Milyoner, Hazım Rıza Pehlivan ve sahte rakı imal eden Metin Kılıç hastanelerde aynı şikayetle tedavi altına alındı. Bu kişiler yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettti.

Ölü sayısının 12’ye çıkması ve ölümlerin şüpheli olması üzerine polis soruşturma başlattı. Alkol zehirlenmelerinin özellikle Fatih bölgesinde yoğunlaşması üzerine polis, bu bölgede sahte içkileri sattığı tespit edilen 3 ayrı büfeye baskın düzenledi. Baskında büfeciler sahte içkileri Bağcılar ve Bayrampaşa’da Sinan K. ve Aydın K. isimli kardeşlerden aldığını söyledi. Polis iki kardeşi önceki gün gözaltına aldı. Bu kişiler de içkileri Küçükçekmece, Sultangazi ve Esenler’de imalat yerleri bulunan İsmail B., Süleyman Y., Nihat B., Metin Ş., Metin K. ve İzzet A. isimli kişilerden aldıklarını itiraf ettiler.

Haberin Devamı

Eş zamanlı baskınlar

Polis daha önceden de tütün mamülleri ve alkollü içki kaçakçılığı suçundan çok sayıda sabıkası bulunan imalatçıları belirlenen adreslerde yapılan eş zamanlı operasyonlarla gözaltına aldı. İçkilerin imal edildiği Küçükçekmece, Bağcılar ve Esenler’deki bir otoparka baskın düzenlendi. Baskınlarda ev ve iş yerlerinin belli bölümlerine kurulmuş ve plastik varille içerisine depolanmış onlarca litre metil alkol ele geçirildi. Sahte içki imalatçılarının Bulgar rakısı olarak bilinen mastika ve yabancı menşeyli votkaları metil alkol karışımı ile ürettikleri tespit edildi.

Öte yandan Samatya’da dün gece sahte içki satın alan karı-koca da Pendik’teki evlerinde komaya girdi. Adı öğrenilemeyen çiftin yoğun bakımda tedavisi sürüyor.

Haberin Devamı

Sahte rakıdan dolayı şu anda İstanbul’daki hastanelerde 23 kişinin tedavisinin devam ettiği ve bunlardan 9’unun hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı.

İmalatçısı da zehirlendi

Sahte içki sonucu zehirlenerek hayatını kaybeden 12 kişiden Metin K. adlı kişinin sahte içki üreticileri ile bağlantısı ortaya çıktı. Metin K.’nın bir süre önce başka bir sahte içki operasyonunda gözaltına alındığı tespit edildi. Metin K.’nın sahte içkiyi denemek ve tatmak isterken zehirlenmiş olabileceği tahmin ediliyor.

‘Gerçek rakı içirdiler kurtuldum’

Sahte rakı içtiği için Samatya’daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören 58 yaşındaki Serkan Okansoy hayati tehlikeyi atlattı. ’Bulgar rakısı’ olarak adlandırdığı rakıyı ucuz olduğu için 2 yıldır içtiğini söyleyen Okansoy, “’Bulgaristan’dan geliyor’ diyorlardı. Bulgaristan’dan falan geldiği yok. Burada yapılıyor. Eskiden Bulgaristan’dan geliyordu. Şimdi merdiven altı yapıyorlar” diye konuştu. Hastanede tedavi olarak kendisine gerçek rakı içirildiğini anlatan Okansoy, “İçerken orijinal rakıyı içirdiler. İçerken zorlandım. Ondan sonra tedaviye çıkardılar. Ondan sonra diyalize soktular” dedi.

Haberin Devamı

Bembeyaz görüyordum

Mahalledeki bakkaldan tezgah altından satın aldığı sahte rakının bir hafta boyunca bulamadığını anlatan Serkan Okansoy ise, “Bu kaybolduğu zaman ben arkadaşlara da söyledim, ’bakın dikkat edin bunların elinde ya stoklar bitti. Bundan sonra metil alkol kullanacaklar’ dedim uyardım. Gittim bir kaç arkadaşı da uyardım. Sonra da gittim kendim aldım”dedi. Rakıyı içtikten sonra ertesi gün gözlerinin karardığını, baktığı her şeyi bembeyaz görmeye başladığını anlatan Okansoy, “Herkesin suratında maske varmış gibi bembeyaz görüyordum insanları. Televizyona baktım, televizyon bembeyaz oldu. Ambulansı ararken gözüm görmediği için 112 yerine yanlışlıkla 122’yi aradım. Ucuz kurtulduk” diye konuştu.

Gazoz şişesi kadar rakı 38 lira, ne olur ucuzlatın

Sahte rakıdan son anda kurtulan Serkan Okansoy şu çağrıyı yaptı,”Beni zehirleyen rakıda hafif bir tentürdiyot kokusu vardı. İçmek istemedim. Ertesi gün başka yerden aldığım rakımı içtim. Sonra eve gelince onu da içtim. Kesinlikle sahte rakı içmeyin, ne olursa olsun. Yazık günah 12 tane insan öldü. Ucuz diye içmeyin. Devlete de sesleniyorum. Ne olur rakıları da biraz ucuzlatın. ’Mastika’ 5 lira, normal gazoz şişesi kadar rakı 38 lira. Millet mecbur alıyor onu” diye konuştu.

Haberin Devamı