Gazete Vatan Logo

4 bakan için 4 soruda kader oylaması!

TBMM Soruşturma Komisyonu, bugün saat 14.00’te 17 ve 25 Aralık soruşturmasında adı geçen dört eski bakan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili Yüce Divan oylamasını yapacak.

4 bakan için 4 soruda kader oylaması!

2015 bütçesini kabul ettikten sonra tatile giren TBMM bugün açılıyor. Meclis’in ilk mesaisi 17 ve 25 Aralık operasyonlarında adı geçen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’da yargılanıp yargılanmayacaklarını belirleyecek ‘Yüce Divan’ oylaması olacak. İşte 4 soruda oylamanın detayları:

1) KOMİSYONDA KİMLER VAR?

17 - 25 Aralık operasyonuyla ortaya atılan iddiaları araştırmak için Mayıs 2014’te kurulan 15 kişilik Meclis Soruşturma Komisyonu’nda 9 AK Partili, 4 CHP ve 1 de MHP’li vekil görev yapıyor. HDP’li üye yayın yasağı üzerine çekilmişti.

2) BUGÜN NELER OLACAK?

Komisyon, bugün saat 14.00’de toplanarak Yüce Divan oylamasını gerçekleştirecek. Her bakan için ayrı ayrı ve açık olarak oylama yapılacak. Ancak bakanlara isnat edilen eylemlerin hepsi için tek oylama mı ayrı oylama mı yapılacağına toplantıda karar verilecek. ‘Yüce Divan’ kararı için en az sekiz oy gerekiyor ki, bu da en az üç Ak Partili’nin ‘evet’ demesi demek.

Haberin Devamı

3) BAKANLARLA İLGİLİ SUÇLAMALAR NE?

Dört bakana da yöneltilen suçlamalar İranlı işadamı Rıza Sarraf’a çeşitli konularda imtiyaz sağlamak ve aracılık etmekle ilgili. Çağlayan, maddi menfaat karşısında Sarraf’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak, küçük olduğu belirtilen 1.5 ton altınla ilgili soruşturmaları engellemekle suçlanıyor. Muammer Güler’in yasaya aykırı Türk vatandaşlığı, trafikte emniyet şeridini kullanma hakkı ve koruma polisi vermek gibi imtiyazlar nedeniyle Yüce Divan’da yargılanması isteniyor. Bağış için de Sarraf için otel kiralama, yakınlarına vize alınması gibi işlerce aracılık etmek suçlamayı yöneltilirken ve Bayraktar da bakanlığı döneminde imtiyazlı imar planlarının onaylatılması, bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumulması gibi durumlara göz yummak ve aracılık etmekle suçlanıyor.

4) BUNDAN SONRAKİ ADIM NE?

Bakanların ‘Yüce Divan’da yargılanması kararı çıkarsa TBMM Genel Kurul’unda da oylama yapılacak. Ancak komisyonun Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları kurtarmıyor. Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da nihai Yüce Divan oylaması yapılacak. Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanmasıyla mümkün olacak. Bunun için en az 52 Ak Parti milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

EGEMEN BAĞIŞ

Sarraf’ın turizm belgeli otel kiralama girişimi, yakınlarına vize alınması işlerinde aracılık etmekle suçlanıyor.

ERDOĞAN BAYRAKTAR

Kişiye özel imtiyazlı imar planlarının onaylatılması, bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumduğu öne sürülüyor.

MUAMMER GÜLER

Sarraf’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek, koruma polisi görevlendirmek, yakınlarının yasaya aykırı Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak, usulsüzlüklerle ilgili haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmakla suçlanıyor.

ZAFER ÇAĞLAYAN

Altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak, 1.5 ton altınla soruşturmaları engellemekle suçlanıyor.

Haberin Devamı

YARGILAMAYI AYM ÜYELERİ YAPIYOR

Yüce Divan; Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi (AYM) Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarından dolayı yargılamaya yetkili yüksek mahkeme. Anayasa’nın 148. maddesi uyarınca, Yüce Divan sıfatını Anayasa Mahkemesi kullanıyor ve gerektiğinde Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yüce Divan sıfatıyla toplanıyor. Savcılık görevini Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ya da yardımcısı yapıyor. Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner ve eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, 2004 yılında, ‘ihaleye fesat karıştırmak’tan Yüce Divan’da yargılanmış, davanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verilmişti. Eski bakanlar Cumhur Ersümer, Zeki Çakan, Hüsamettin Özkan, Koray Aydın Yüce Divan’da yargılanıp beraat etmişti.

Haberin Devamı

MÜEZZİNOĞLU: KAMU VİCDANI DAHA ÖNEMLİ

Yüce Divan oylamasıyla AK Parti kanadından en net açıklama Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan geldi. Habertürk’e konuşan Müezzinoğlu şöyle dedi: AK Parti, kendi içindeki sistemi daha net görecek ve buna fırsat vermeden kendi kendini temizleyen sistemi kurmalı. Ama birilerinin millete kurduğu tuzağı AK Parti üzerinden uygulamasına da müsaade etmeyiz. Toplum vicdanı, Yüce Divan vicdanından çok daha değerli. Yüce Divan’da aklananların toplum vicdanında aklanmadığı ya da Yüce Divan’a gitmeyip toplum vicdanında temiz kaldığı örnekleri biliyorum. Ama geçtiğimiz 50 yılda onlarca kez topluma bedel ödeten bir yapıya da teslim olmayız.