Gazete Vatan Logo

4 Aralık güneş tutulması saat kaçta, Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulması nedir, nasıl olur ve ne kadar sürer?

Güneş tutulması saat kaçta, hangi evrede gerçekleşir? Astroloji meraklıları Güneş Tutulması için araştırmasına başladı. 2021 yılının son tutulmasına şahit olmak isteyenler güneş tutulması ne zaman, Türkiye'den gözükecek mi gibi soruların yanıtını arıyor. Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayı güneş tutulması hakkında merak edilenler…

4 Aralık güneş tutulması saat kaçta, Türkiye’den izlenecek mi? Güneş tutulması nedir, nasıl olur ve ne kadar sürer?

Güneş Tutulması için beklenen gün geldi.  Vatandaş tutulmanın ne zaman ve saat kaçta gerçekleşeceğini, Türkiye’den görülüp görülemeyeceğini merak ediyor. 18 ayda bir yaşanan, insanlar üzerinde 6 aydan fazla etki eden Güneş Tutulması nedir, nasıl olur, hangi evrede gerçekleşir?

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA, NE KADAR SÜRECEK?

4 Aralık 2021 Güneş Tutulması 1 saat 43 dakika sürmesi bekleniyor. Astrolog Zeynep Turan haberine göre; 2021'in Son Güneş Tutulması 2022 kapısını aralıyor. 2021 yılının sonunda gerçekleşecek Güneş Tutulması, Türkiye saati ile 10.42'de başlayacak. 2022 yılının Nisan ayına kadar bir daha tutulma olmayacak. Bir nevi 2022'nin ilk 4 ayını da eteklerinde hissedeceğimiz bir tutulma bizi bekliyor anlayacağınız. Ateş burcunda gerçekleşecek tutulma, ulus üstü kurumları yakından ilgilendiriyor.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ? 

Tutulma, Türkiye'den izlenemeyecek. Güney Amerika, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın güney ucunda gözlemlenebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUR, HANGİ EVREDE GERÇEKLEŞİR?

Haberin Devamı

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.