Gazete Vatan Logo

30 Ağustos Zafer Bayramı tarihi! 30 Ağustos Zafer Bayramı tatil mi, bu yıl kaçıncı yılı ve hangi güne denk geliyor?

30 Ağustos Zafer Bayramı’na az bir süre kala tatil olup olmadığı, hangi güne denk geldiği gibi ayrıntılar da sorgulanmaya başlandı. İlk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı bu sene hangi güne denk geliyor. 30 Ağustos tatil mi?

30 Ağustos Zafer Bayramı tarihi! 30 Ağustos Zafer Bayramı tatil mi, bu yıl kaçıncı yılı ve hangi güne denk geliyor?

30 Ağustos Zafer Bayramı tatil mi, Zafer Bayramı bu yıl hangi güne denk geliyor? Büyük Taarruz’un Türk ordusu tarafından kesin zaferle sonuçlanmasını kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı bu yıl pazartesi gününe denk geliyor.

30 AĞUSTOS TATİL Mİ?

Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle ayrıldığı gün olan 30 Ağustos, 1935 yılında resmi tatil ilan edilmişti.

Pazartesi günü bankalar, PTT’ler, noterler, kargolar gibi resmi kurumlar kapalı olacaklar.

30 AĞUSTOS KANUN METNİ

1926 yılında çıkarılan ilk kanunun metni şu şekildedir:

“Kanun Numarası: 795
Birinci Madde: İstiklal Muhaberatında zafer-i katiyi temin eden 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi günü cumhuriyet ordu ve donanmasının zafer bayramıdır.

İkinci Madde: Her yıl dönümünde bu bayram günü kuvva-yı berriye, bahriye ve havayiye tarafından tes’id olunur ve müdafaa-i milliye vekâletinin tanzim edeceği programa göre Dumlupınar’da ayrıca merasim-i askeriye icra edilir. Bugünde bilumum devair ile mektepler tatil olunur.

Üçüncü Madde: Bu kanun neşr tarihinden muteberdir.
Dördüncü Madde: Bu kanun ahkâmını icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.

1 Nisan 1926 Zafer Bayramı’nda başkent Ankara'da ve Ankara dışında gerçekleştirilen kutlama ve törenler, "Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği" ile düzenlenmiştir. Zafer Bayramı, 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur. Saat 12.00’de Başkentte yirmi bir pâre top atışı yapılır.

Haberin Devamı

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş, 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtuldu.

Haberin Devamı

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.