Gazete Vatan Logo

2015’te tek isim Hulusi Akar

YAŞ toplantısı dün sona erdi. Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan askerlerin tamamı emekliye ayrıldı. Hulusi Akar ise Genelkurmay Başkanlığı için tek aday oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün başlayan YAŞ toplantısı dün bitti. Üç gün olarak planlanan toplantının iki günde sona ermesi sürpriz olarak değerlendirilirken, son yılların en kısa YAŞ toplantısı yapılmış oldu. Toplantının ikinci gün çalışmaları dün saat 10.30’da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda başladı. Erdoğan’ın başkanlığında başlayan toplantıda terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı. Toplantı saat 14.30’da Erdoğan’ın karargahtan ayrılmasının ardından tamamlandı.

Balyoz sanıkları emekli

Kararla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e arz edildi. Buna 30 Ağustos’tan geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos’tan itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül’den itibaren emekli olacak. Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında yargılanan askerler de emekli oldu. Emekli olanlar arasında Gürbüz Kaya, Deniz Cora, Sinan Ertuğrul, Şafak Yürekli, Abdullah Gavremoğlu’nun da olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Ordunun başına tek aday

TSK teamüllerine göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, gelecek yıl Genelkurmay Başkanlığı’na terfi için ‘adaylar’ arasındaydı. Yörük dünkü kararla emekliye ayrıldı. Böylece olunca Akar, 2015’te yapılacak YAŞ’ta belirlenecek yeni Genelkurmay Başkanı için tek aday olarak kaldı.

Atay, Jandarma Genel Komutanı

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Ege Ordu Komutanlığına 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanlığına EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak getirildi. Orgeneralliğe atanan 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu EDOK Komutanı, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep Harp Akademileri Komutanı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti ise 2. Ordu Komutanı oldu. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığına getirildi.

Haberin Devamı