Gazete Vatan Logo

20 yıl sonra yakalandı!

Özdemir Sabancı’yı öldüren üç DHKP-C’liden biri olan İsmail Akkol, sansasyonel eylem için geldiği Türkiye’de yakalandı. Söke’de ele geçen Akkol ve yanındaki terörist Fadik Adıyaman’ın üzerlerinde silah ve bomba düzeneği bulundu.

20 yıl sonra yakalandı!

9 Ocak 1996’da Sabancı Center’e girerek Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürüldüğü suikastin faillerinden olan DHKP/C’li İsmail Akkol sonunda yakalandı. Aydın’ın Söke Otogarı’nda dün sabah saatlerinde düzenlenen operasyonda DHKP/C’li Akkol’un yanında yine örgütün önemli kadın liderlerinden Fadik Adıyaman da gözaltına alındı. İkilinin geçtiğimiz hafta Yunanistan’dan yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptıkları belirlendi. Gözaltına alınan ikilinin üzerinde Zeynel Abidin Gümüş ve Hatice Çalışkan adına sahte kimlikler çıktı.

Yunan adalarından Didim’e geçiş yapan iki teröristin, Eskişehir’e giden şehirlerarası yolcu otobüsüne Didim Garajı’ndan binmedikleri, dikkat çekmemek için yoldan bindiği ortaya çıktı. Söke Garajı’na gelindiğinde görevliler iki şüpheliye yazıhaneye girip bilet almasını istedi. Akkol ve Adıyaman bilet alıp yeniden otobüse bindi. Söke polisi otobüsü garajdan çıkarken durdurup iki şüpheliyi gözaltına aldı.

MİT ‘geldiler’ diye uyarmış

Haberin Devamı

Yakalananların Akkol ve Adıyaman olduklarını ise Aydın Emniyet Müdürü Halis Böğürcü düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Kırmızı bültenle aranan Sabancı suikasti sanığı İsmail Akkol ve 2013’te AK Parti ve Adalet Bakanlığı’na yönelik roketarlı saldırının faili Hasan Biber’in sansasyonel eylem için Yunanistan’dan ayrılıp sahte kimliklerle Türkiye’ye sızdığı bildirilmişti. MİT, Yunanistan’da 2014 yılında yakalanıp, 2015 yılında serbest bırakılan DHKP-C’li İsmail Akkol’un eylem hazırlığında olduğunu bildiren gizli ve acil kodlu yasıyı güvenlik birimlerine yollamıştı. ABD’nin de Akkol ile ilgili istihbarat verdiği öne sürüldü.

Mustafa Duyar ve İsmail Akkol, Sabancı Center’a Fehriye Erdal’ın yardımıyla girmiş ve Özdemir Sabancı’yı öldürmüşlerdi.

Siyasilere suikast planı!

Akkol’un, sansasyonel bir eylem planladıklarının belirtildiği uyarı yazısında, sınır kapıları başta olmak üzere emniyet binaları, siyasi parti temsilcilikleri ile kritik noktalardaki kamu kurum ve kuruluşlarda görevli ekip sayısının artırılması da istenmişti. Şüphelilerin birinci hedeflerinin siyasi liderler, üst düzey yöneticiler olduğu, örgütün geçmişten bu yana hedefinde olan eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e yönelik suikast eylemi yapabileceğine de vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Fehriye Erdal kayıp

Cinayetin faillerinden Fehriye Erdal Belçika’da yakalandı. Türkiye’nin tüm iade talepleri Belçika tarafından reddedilirken, Erdal’ın sığınma başvuruları kabul görmedi. Yıllar süren adli oturumların ardından Erdal, Belçika’da işlediği suçlar çerçevesinde 2007 yılında 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Belçika’da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan 2 gün önce “izini kaybettiren” Erdal halen firarda. Belçika gazeteleri ise geçtiğimiz yıllarda öldürüldüğünü iddia etti.

Yunanistan yakaladı vermedi

Sabancı, Görgün ve Hasefe 20 yıl önce, DHKP/C örgütünün üyeleri Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal tarafından öldürüldü. Cinayetten sonra teslim olan Duyar cezaevinde öldürülürken diğer iki kişi yurtdışına kaçtı. Akkol, Atina’da 11 Şubat 2014’te yakalandı. 2000’li yılların başından beri Yunanistan’da Çetin Bayır sahte ismiyle siyasi mülteci olarak kalan Akkol için Türkiye’nin iade başvurusu kabul edilmedi. Silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçundan 8 yıl ceza verildi ama Temmuz 2015’de şartlı tahliye kararıyla serbest bırakıldı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, Akkol hakkında 16 Aralık 2015 tarihinde kırmızı bülten istemli ‘İade Talepnamesi’ni hazırladı. Talepnamede, Akkol hakkındaki davanın 28 Mart 2017 tarihinde zamanaşımına uğrayacağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Duyar öldürüldü

Mustafa Duyar, suikasttan 11 ay sonra Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’ne teslim oldu. 26 yaşındaki Duyar, 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi’nde çıkan bir isyanda Karagümrük çetesi mensuplarınca tabancayla vurularak öldürüldü. Duyar’ın konuşmaya karar verdiği ve suikastla ilgili ifade vermeye hazırlandığı dönemde öldürüldüğü iddia edildi.

Lavrion kampını yönetmişti

Fadik Adıyaman da DHKP-C’nin önemli kadın yöneticileri arasında arasında yer alıyor. 2006’da Yunanistan’a giden Adıyaman’ın bir süre Lavrion Kampı’ndaki diğer örgüt militanlarını idare ettiği iddia edilmişti. Atina’da DHKP-C’lilerin kaldığı eve 27 Haziran 2015’te yapılan baskında gözaltına alınan 7 kişiden biri olan Adıyaman tutuklandı. Türkiye Adıyaman’ın iadesi için girişimde bulunmasına karşın başarılı olamadı ve Adıyaman serbest bırakıldı. Adıyaman’ın kanser hastası olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Cephane bulundu

İki teröristin üzerlerinde ve seyahat ettikleri otobüsteki eşyalarında yapılan aramalarda bir RPG7 Roketatar, buna ait iki sevk fişeği, iki roket, üç el bombası, iki tabanca, 132 mermi, dört şarjör, patlayıcı madde olduğu değerlendirilen 100 gram beyaz toz. Bir tabla, elektrikli ısıtıcı, yağmurluk, 3 bin 195 lira, 135 Avro, ele geçirildi. İki ismin Yunan adalarından yasa dışı yollardan Didim’e geçtiği, buradan Söke’ye geldiği belirlendi.