Gazete Vatan Logo

141 yıllık isim değişince veliler ayaklandı

Parayı veren ‘maya’yı çaldı 141 yıllık okulun adı değişti

Şişli’de Abdülaziz tarafından yaptırılan 141 yıllık Maçka İlköğretim Okulu’na, okulun yenilenmesine sponsor olan Pakmaya şirketinin vefat eden kurucu ortağı Hüsamettin Ziler’in adı verilince okulun öğrenci ve mezunları itiraz etti.

İstanbul’un sembol yapılarından Şişli’deki tarihi Maçka İlkokulu yıkılıp yeniden yapıldı, adı da ‘Pakmaya Hüsamettin Ziler İlköğretim Okulu’ olarak değişti. 1870’de Sultan Abdülaziz’ in eşi Prosto Sultan adına yaptırdığı bina sultanın kahya ve arabacılarına lojman olarak tahsis edilmiş. 1927’de tarihçi Cevri Kalfa adıyla ilkokul olarak hizmet vermeye başlamış ve daha sonra semtin adını alarak Maçka İlkokulu’na çevrilmiş.

Deprem güçlendirme çalışmaları kapsamında 141 yıllık okulda da güçlendirme çalışması yapılmış. Eski bina tamamen yıkılmış, tarihi bölüm ise aslına uygun olarak yenilenmiş. Bir de anaokulu bölümü eklenmiş. Tüm bu yenilemeyi ‘Pakmaya’ şirketi sponsor olmuş ve bu nedenle de tarihi okulun adı Pakmaya’nın vefat eden kurucusu Hüsamettin Ziler adı verilmiş.

Yasalar yenileten kişinin adının okula verilmesine izin veriyor. Fakat Maçka İlköğretim Okulu öğrenci ve mezunları isim değişikliğinden rahatsız. Nasıl Vefa, Kabataş, İstanbul, Galatasaray gibi okulları yıkıp, baştan yapıp adı değiştirilemiyorsa, Maçka İlköğretim Okulu için de aynı tarifenin uygulanmasını istiyorlar.

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut 22 derslikte 720 öğrencinin öğretim gördüğü okulla ilgili şu bilgiyi verdi, “İsim henüz resmi olarak değişmedi. Marka okulların isminin değişmesine karşıyız. Hayırsever, büyük masraf yaparak bu okulu yeniledi. İsim konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Hayırsever bizi tabelaya ekleyin, ‘Maçka İlköğretim Okulu da kalsın’ diyor. Çok ciddi para harcandı. Okul tamamen yıkıldı, tarihi kısma dokunulmadı, koruma kurulu korudu. Tarihi kısım aslına uygun olarak revize edildi. Ayrıca anaokulu da eklendi. İnşaat bir sene sürdü”.

Pakmaya: Her iki adı koruyacağız

Yenileme çalışmasını yapan Pakmaya şirketi adına şirketin Planlama Grup Müdürü Şener Canpolat “Veliler ve öğrenciler valiliğe başvurursa okulun eski adı olan Maçka İlköğretim Okulu ibaresi Pakmaya Hüsamettin Ziler adına eklenir. Bizim için sorun yok. Israrlı değiliz, sadece vilayetle yaptığımız protokol var. Biz Hüsamettin Ziler’in adını da, Maçka İlköğretim Okulu ismini de yaşatacağız. Okulun adı ‘Maçka Hüsamettin Ziler İlköğretim Okulu’ olarak değiştirilir. Biz bütün tekliflere açığız. Bizim amacımız eğitime katkı sağlamaktır” dedi.

Ünlü mezunlar

Maçka İlkokulu mezunu Mustafa, Ali ve Ömer Koç kardeşler, Efes Anadolu Koçu Ufuk Sarıca, Hillside kurucusu işadamı Edip İlkbahar, popüler romancı Nermin Bezmin, Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay.

Haberin Devamı