Gazete Vatan Logo

13 yıl hapis cezası var tutuklama yok!

Gezi protestoları sırasında Hatay’da öldürülen Abdullah Cömert davasında sanık polise 13 yıl hapis cezası verildi ancak o polis tutuklanmadı

13 yıl hapis cezası var tutuklama yok!

Hatay’ın Antakya ilçesinde Gezi protestolarında 3 Haziran 2014 tarihinde başından vurularak yaşamını yitiren Abdullah Cömert olayına ilişkin açılan davanın karar duruşması Balıkesir Adliyesi’nde görüldü. Sanık Kuş polis memuru duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanık avukatı Fatih Maden, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, “Müvekkilin beraatını, mahkeme aksi kanaatte ise lehe hüküm verilmesini talep ederiz” dedi. Mahkeme heyeti, sanık Kuş’a, Abdullah Cömert’i silah olarak sayılan gaz tüfeğiyle “kastın aşılması suretiyle öldürme” suçunu işlediği sabit olmakla, eylemine uyan TCK’nın ilgili maddesi uyarınca, sanığın kişiliği, olayın işleniş şekli ve gelişimi göz önüne alınarak, ilk etapta 12 yıl hapis cezası verdi. Eylemin kamu görevine ait araçla işlendiğinden cezayı, üçte bir oranında artırarak 16 yıla çıkaran mahkeme heyeti, TCK’nın 62/1 maddesi uyarınca altıda bir oranında indirerek Kuş’un, 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Ancak sanığın polis memuru olması, SEGBİS ile yapılan duruşmalara katılması, delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması, sabit adresinin olması, adli kontrol tedbirinin yeterli olacağını göz önüne alarak takdiren tutuklanmasına yer olmadığını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Adli Tıp raporu: Ölüm nedeni gaz fişeği

Cömert davasının ilk delillerinden biri Adli Tıp Kurumu’ndan gelen rapor olmuştu. İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos ‘2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edilmişti. Hazırlanan raporda ise “Atışın fail tarafından hedef gözetilerek yapılmış olduğu görülmektedir” ibaresi yer almıştı.

‘Ben aslan gibi çocuk yetiştirdim’

Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert, karar sonrası “ Hakim o katili tutuklamadı. 13 yıl 4 ay verdi ama tutuklamadı. Ne yapmak lazım? Ben aslan gibi bir çocuk yetiştirdim. Onu benden aldılar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı