Gazete Vatan Logo

11 Mayıs 2013 Hatay Reyhanlı patlaması! Reyhanlı’daki patlamayı kim yaptı, ölenlerin isimleri ne? 11 Mayıs 2013 Reyhanlı bombalı saldırısı!

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı iki ayrı bombalı terör saldırısında yaşamını yitirenlerin acısı hala yüreklerde taşınmaya devam ediyor. 9. yılında 11 Mayıs 2013 Hatay Reyhanlı patlaması… Reyhanlı’daki patlamayı kim yaptı, ölenlerin isimleri ne?

11 Mayıs 2013 Hatay Reyhanlı patlaması! Reyhanlı’daki patlamayı kim yaptı, ölenlerin isimleri ne? 11 Mayıs 2013 Reyhanlı bombalı saldırısı!

11 Mayıs 2013'te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde iki ayrı bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 52 kişi ölmüş, 146 kişi yaralanmıştır. Bombalı araçlarla düzenlenen bu saldırı, 2015 Ankara saldırısından sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı ikinci saldırı olarak kayıtlara geçti. İşte 9. yılında 11 Mayıs 2013 Hatay Reyhanlı patlaması ve Reyhanlı patlamasında ölenlerin isimleri…

11 MAYIS 2013 HATAY REYHANLI PATLAMASI NASIL OLDU, PATLAMAYI KİM YAPTI?

Saldırı, 11 Mayıs 2013 tarihinde, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, belediye önünde ilk bombalı aracın patlayıcı infilak etmesi sonucu saat 13:37'de patlatılmasıyla gerçekleşmiştir. ikinci Patlama saat 13:40'de PTT binası yakınında bombalı aracın patlaması sonucunda belediye binası önü ve PTT binası çevresindeki siviller ölmüş ve yaralanmıştır.

52 kişinin ölümüne 146 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıda 32 şüpheli gözaltına alınmış bunlardan 20'si tutuklanmıştır. Soruşturmadaki tüm şüpheliler Türk vatandaşıdır ve soruşturmada saldırının arkasında Nasır Eskiocak liderliğinde Esad Rejimi'ne bağlı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantılı bir silahlı grup olduğu iddiası üzerinde durulmaktadır. Soruşturmanın 1 numaralı zanlısı Nasır Eskiocak emniyet ifadesinde saldırıyı yaptıklarını itiraf etmiş, saldırı emrini Yusuf Nazik'ten aldığını ifade etmiştir. Eskiocak, patlamadan önce polislerin kendisini takip ettiğini, fakat polislerden kaçtığını belirtmiştir. Savcılık iddianamesine göre saldırıdan önce Yusuf Nazik'in de yeri Türk güvenlik güçlerince tespit edilip, takip altına alınmıştır. Bununla beraber, iddianameye göre saldırıdan 3 gün önce Türkiye'de bir bombalı saldırı yapılacağına dair polise ihbar geldi. Saldırıdan 5 sene sonra, MİT'in Suriye'de gerçekleştirdiği operasyon sonucu saldırının planlayıcısı olduğu öne sürülen Yusuf Nazik yakalanıp Türkiye'ye getirildi ve 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Olayın bir diğer şüphelisi ise El Kaide'ye bağlı El Nusra örgütüdür. Olaydan önce "El Nusra Cephesi’nde faaliyet gösteren şahıslarca bomba yüklü araçların Türkiye’ye yönelik saldırıda kullanılacağı, son gelişmeler ışığında olayın sınır bölgelerimize ve dolayısıyla ülkemize yönelebileceği değerlendirilmektedir" ifadeleri Hatay İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan "gizli" ve "ivedi" damgalı uyarı yazısında yer almıştı. Bununla beraber, savcılık iddianamesinde, patlamadan bir gün önce MİT'in saldırıda kullanılan her iki aracın plakasının Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdiği, ancak bu ihbarın bölgedeki güvenlik güçlerinde ihmal edildiği belirtildi. Bunun üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı dönemin Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Nevzat Eşit ve yardımcısı Eyüp Karaçoban ile Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Bek hakkında görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanıp yargılanmalarına başlandı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2020 yılında yaptığı açıklamada Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı bombalı terör saldırılarının sorumlularından terörden arananlar listesinde mavi kategoride yer alan Ercan Bayat'ın yakalandığını duyurdu.

Haberin Devamı

REYHANLI PATLAMASI ÖLENLERİN İSİMLERİ

İlçedeki iki ayrı patlamada hayatını kaybedenlerin kimlikleri, cesetlerin parçalanması ve yanması nedeniyle güçlükle belirlenebildi. Patlamadan sonra geçen 20 saatlik sürede ancak ölen 46 kişiden 33'ünün isimleri belirlendi. Aralarında, olmay yerinden geçmekte olan bir doktorun da bulunduğu yaşamlarını yitiren kişilerin isim listesi şöyle: Nadire Kuvvet (44), Fatma Erboz (3), Ahmet Ceyhan (33), Ahmet Uyar (45), Hulusi Temur (71), Fehmi Karaca (69), Ahmet Okyay (33), Mustafa Yetinç, Azize Yumuşak, Tahrir Yumuşak, Yusuf İşgör (22), Murat Yelli (17), Abdo Ersürer (40), Fidan Ersürer, Fidan Zor (40), Meryem Zor (14), Zeynep Zor, Mehmet Ali Şamiloğlu (28), Hakan Çalım (40), Ahmet Hamdi Bozkaya (33), Abdulkadir İşcan (14), Zahide Kuday, Dr. Nihat Dağ, Mehmet Şimşek, Murat Yeliz, Mahmut Ayaz, Mehmet Selim Arslan, Koray Cüredioğlu, Oğuzhan Tuna, Oğulcan Tuna, Hüseyin Çolak, Ali Diker (30), Nihal Şimşek (25).

Haberin Devamı