Gazete Vatan Logo

10 saatte 108 sayfa ifade verdi

Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, emniyette 10 saat boyunca 108 sayfa ifade verdi.

‘Alçaklık ve şerefsizlik’

İfadesinde kendisine yöneltilen casusluk suçunun ‘alçaklık ve şerefsizlik’ olduğunu belirten Atayün, “Bu suçu her kim işlediyse mutlak cezalandırılmalıdır” dedi. Atayün, Başbakan Erdoğan tarafından takdirname ve üstün başarı belgesi ile ödüllendirildiğini vurguladı. ‘Selam Tevhid örgütü soruşturmaları ile ilgili talimatı siz mi verdiniz?’ sorusu üzerine de şu cevabı verdi: “Soruşturma talimatlarını sorumlu cumhuriyet savcıları vermiştir. Soruşturma 2011’de Bursa’da Kamile Yazıcıoğlu’nun ifadeleri üzerine başlatıldı. Bursa emniyeti dosyayı bize gönderdi. Biz de ifade veren Yazıcıoğlu’na ulaştık ve bilgi aldık. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı başlattı.”

‘Çapkın’a bilgi verdim’

Soruşturma hakkında İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’a da bilgi verdiğini belirten Yurt Atayün, “Çapkın da soruşturma kapsamında İran’ın ülkemizde yürüttüğü illegal faaliyetleri hassas olarak takip etmemiz konusunda talimatlarını iletti” diye konuştu. Selam Tevhid adlı örgüte ilişkin belgelerin 2000 yılında Beykoz’da Hizbullah’a yönelik yapılan operasyonda ele geçtiğini söyleyen Atayün, soruşturmanın savcısı Adnan Çimen’in basına yaptığı açıklamalardan dinlenen kişi sayısının 240 olduğunu öğrendiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Özel hayatın gizliliği olmaz’

Emniyetin, “Savcılığa teslim edilen dosyada, şüphelilerin özel hayatı ile ilgili görüşmelerin neden tape (döküm) yapıldığını nasıl açıklarsınız?” sorusuna ise Atayün, “Mahkeme kararı ile yapılan dinlemelerde özel hayatın gizliliği söz konusu olmaz. Özel hayatın gizliliği takibi şikayete bağlı bir suçtur. Benim görev yaptığım zaman içinde şüphelilerin hiç birinin özel hayatının gizliliği ihlal edilmemiştir. Suçlamayı kabul etmiyorum” diye cevap verdi.

Kamera kaydının silinmesini istedi

İfade sırasında ilginç anlarda yaşandı. İfade tutanağına yansıyan bilgilere göre Atayün, bir süre ifadeye ara verildikten sonra “Önceki saatlerde vermiş olduğum ifade de değişiklik yapacağım. Bu nedenle ifademin kayda alındığı önceki kamera görüntüleri silinsin” talebinde bulundu. Ancak talebin iletildiği savcı İrfan Fidan, kayıtların silinmemesi talimatını verdi. Bunun üzerine Atayün, “Görüntülü kayıt alınırken rızam sorulmadı. Kayda izin vermiyorum. İznim dışında yapılacak tüm kayıtlar hukuka aykırı olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Ergin’in danışmanı da...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in danışmanı olarak görev yapan Adnan Boynukara’nın da iletişim tespitinin yapıldığı ortaya çıktı. Ergin’in Boynukara’nın telefonu ile yaptığı görüşmeler arasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ile HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan olduğu belirtildi. Savcılık, bu görüşmelerin de büyük bir kısmının devlet politikası ve güvenlik açısından önem arz ettiği ve gizli kalması gerektiği değerlendirdi.

‘23 canlı bomba yakaladık’

Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, emniyette ifade verdi. Yılmazer, suçlamaları reddetti ve “Yaptığımızı çalışmalar sayesinde 2007 yılı ile 2009 yılları arasında Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da 23 tane patlamak üzere olan canlı bomba yakaladık” dedi.

Haberin Devamı