Gazete Vatan Logo

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sözleri ve kutlama mesajları! Çalışan Gazeteciler Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı ve kutlama sözleri hakkında arama yapılıyor. Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 10 Ocak, Türkiye’ye kutlanan bir gündür. Peki, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı, Çalışan Gazeteciler Günü nedir? İşte Gazeteciler Günü tarihçesi ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sözleri, mesajları…

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sözleri ve kutlama mesajları! Çalışan Gazeteciler Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü 1961’den beri Türkiye’de kutlanıyor. Türkiye’ye özgü bir kutlama günü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü tarihçesi sorgulanırken, çalışan gazeteciler günü mesajları ve kutlama sözleri araştırması başladı. Peki,  Çalışan Gazeteciler Günü nedir, 10 Ocak Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı? 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sözleri ve kutlama mesajları…

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür.

1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Haberin Devamı

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Haberin Devamı

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJLARI

Tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Dünya Gazeteciler Gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Gerçeğin ışığında yol almamızı sağlayan tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Haber peşinde koşan, doğru haberin aktarılması için gece gündüz demeden emek veren tüm gazetecilerin '10 Ocak Gazeteciler Gününü' kutlarım.

Kalemini hak, hakikat ve adaletten ayırmayan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, ilkeli ve dürüst gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli basın mensuplarımızın Dünya Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Gece gündüz çalışan, demokrasinin yanında saf tutan, millet için yazan, emek veren tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım.

Basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, hayatlarında sağlık ve başarılar dilerim.

Haberin Devamı

ÜNLÜ İSİMLERİN GAZETECİKER HAKKINDA SÖYLEDİĞİ SÖZLERİ

Gazeteciler kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır. - M. Kemal Atatürk

Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. M. Kemal Atatürk

Yirminci yüzyılın en önemli kuruluşu gazetedir. - Ziya Gökalp

İyi bir gazete, kendisiyle konuşan ulustur. - Özdemir Asaf

Gazetecilik, okuyucularının tarihe tanıklık etmesini sağlar; kurgu okuyucularına yaşamak için bir fırsat verir. – John Hersey

Ahlaki olmayan bir gazetecilik imkansızdır. Her gazeteci ahlakçıdır. Kesinlikle kaçınılmaz. Bir gazeteci, dünyaya ve çalışma şekline bakan, her gün olaylara yakından bakan ve gördüklerini rapor eden, başkalarını dünyayı, etkinliği temsil eden biri. Gördüklerini yargılamadan işini yapamaz. – Marguerite Duras

Gazeteci: hiçbir fikri olmayan ama onları ifade edebilen bir kişi; yeteneği son teslim tarihine kadar iyileştirilmiş bir yazar: ne kadar çok zaman geçirirse o kadar kötü yazar. – Karl Kraus

Haberin Devamı