Sağlık teknikeri nedir, ne iş yapar? Kimler sağlık teknikeri olabilir, sağlık teknikeri bölümleri neler? Sağlık teknikeri maaşı ve diğer detaylar…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasında, "KPSSS ile 6.069 hemşire, 1.530 ebe, 1.494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21.709 sağlık teknikeri olmak üzere, toplam 31.600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca 10.900 sürekli işçi istihdam edilecektir” açıklaması sonrası sağlık teknikeri hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, sağlık teknikeri nedir, ne iş yapar? Sağlık teknikeri maaşı ne kadar, kimler sağlık teknikeri olabilir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 42 bin 500 personel alımı yapacaklarını açıkladı. KPSS ile 6 bin 69 hemşire, bin 530 ebe, bin 494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21 bin 709 sağlık teknikeri olmak üzere, toplam 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca 10 bin 900 sürekli işçi istihdam edilecek. 21 bin 709 sağlık teknikeri alımının yapılacağını duyurulmasının ardından Sağlık teknikeri nedir, ne iş yapar? Kimler sağlık teknikeri olabilir, sağlık teknikeri bölümleri neler? Sorularına yanıt aranıyor.

Sağlık teknikeri nedir, kimdir?
Sağlık teknikeri; Sağlık Bakanlığı'na ait idari kurumlarda, sağlık ocaklarında, hastanelerde ve acil servislerde çalışabilen, temel sağlık bilgisi ve becerisine sahip, nitelikli sağlık çalışanıdır. Aynı zamanda evrak ve cihaz hazırlama süreçlerinde de görev alan yetkili kişilerdir.

Sağlık teknikeri ne iş yapar?
Sağlık Bakanlığı'na ait kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan sağlık teknikerinin görevleri arasında şunlar yer alabilir:Hastaların muayene ve tedavi süreçlerine yardımcı olmak, ilgili birimlere yönlendirmek ve gerektiğinde refakat etmek.Çalıştığı alanda hijyen ve temizlik standartlarını korumak, ekipmanların sterilizasyon işlemlerini yapmak ve ilgili birimlerle işbirliği yapmak.Hasta bakımı sırasında yardımcı olmak, hastaların yürümesine ve hareket etmesine yardımcı olmak, ilaç ve tıbbi malzemeleri hazırlamak ve yönlendirmek.

Hasta kayıtlarını düzenli olarak tutmak, hasta takip sistemlerini kullanmak ve ilgili evrak işlemlerini yerine getirmek.Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması için çalışmalar yapmak ve hizmet verimliliğini artırmak için öneriler sunmak.Sağlık hizmetleri alanında kullanılan cihaz, ekipman ve malzemelerin bakım, onarım ve kalibrasyon işlemlerini yapmak ve gerekli durumlarda yenilerinin tedarik edilmesi için öneriler sunmak.Hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme, danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri sunmak.Hasta ve çalışanların güvenliği için gerekli önlemleri almak ve hijyen kurallarına uymak.İlgili birimdeki yetkili kişilerin izni doğrultusunda hastaların yürümesi ve hareket etmesine yardımcı olmak,Hastaların sağlık durumlarında yaşanan değişiklikleri yetkili kişilere iletmek,Yetkili kişilerin kontrolleri doğrultusunda hastaların egzersiz yapmalarına yardımcı olmak,Bulunduğu alandaki evrak işlerinin düzenini ve takibini sağlamak, yer alır.

Sağlık teknikeri olmak için hangi bölümleri okumak gerekiyor?
Sağlık teknikeri olmak için seçilen sağlık alanına göre eğitimler alınması gerekir. Ağız diş sağlığı bölümünü seçenler ile paramedik bölümü seçenlerin eğitim konuları birbirinden farklı olabilir. Tüm alanlarda ortak alınması gereken eğitimler arasında;Anatomi,Fizyoloji,Mikrobiyoloji,Farmokoloji,Mesleksel değerler,Etik ilkeler, gibi konular yer alır.

Sağlık teknikeri maaşı ne kadar?
Sağlık teknikeri maaşı ortalama 13 TL.