Ramazanın bitmesine kaç gün kaldı? Ramazanın son günü ne zaman, oruç ne zaman bitiyor?
On bir ayın sultanı Ramazan devam ederken, oruç ve namaz ibadetlerini yerine getirenler ramazan ayının ne zaman sona ereceğini merak ediliyor. Bin aysan daha hayırlı olan, İslamiyet’te yeri büyük olan Ramazan Hicrî takvime göre 9. Aydır ve bu ayda Hz. Peygamber'e Kur'an ayetleri inmeye başlamıştı. Peki, Ramazanın bitmesine kaç gün kaldı? Ramazanın son günü ne zaman, oruç ne zaman bitiyor?

Ramazan ayı, 2023 yılında 23 Mart Perşembe günü başladı. İslam'ın beş temel şartından biri olarak oruç Ay'ın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürer. Peki, Ramazanın bitmesine kaç gün kaldı? Ramazanın son günü ne zaman, oruç ne zaman bitiyor?

RAMAZANIN BİTMESİNE KAÇ GÜN KALDI, ORUÇ NE ZAMAN BİTİYOR?
Mübarek Ramazan ayının son günü ise 20 Nisan Pazar günüdür.

Ramazan Bayramı'ndan bir gün öncesi olan 20 Nisan aynı zamanda 'arife günü' olarak adlandırılırken 21 - 23 Nisan 2023 Ramazan Bayramı olarak kutlanacaktır.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder. Orucun manevi mükafatlarının (sevap) Ramazan ayında katlanarak arttığına inanılır. Bu inanca göre Müslümanlar, sadece yiyecek ve içecekten değil, aynı zamanda tütün ürünlerinden, cinsel ilişkilerden ve günahkar davranışlardan da kaçınırlar; bunun yerine kendilerini daha çok namaza ve Kur'an okumaya adarlar.

RAMAZAN BAYRAMI'NIN İSMİ NEREDEN GELİR?
Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ ("kuru sıcak") kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül etmesidir.
Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmiştir. Iyd bayram demektir. "Oruç açma" anlamına gelen Fıtır ise "fıtır sadakası" ya da "fitre" olarak bilinen ve zengin Müslümanların bayram sonrasına bırakmamak şartıyla yoksullara vermesi vacip olan sadakadır. "Şükür sadakası" olarak da bilinir. Bir iddiaya göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür. Bir başka iddiaya göre ise, Şeker Bayramı adı Ramazan Bayramına hurma ve şekerleme yiyerek başlama geleneğine dayanır.