Kış geldi, depremler başladı! Önce Malatya son Şanlıurfa! Uzmanı açıkladı: Depremler neden kışın olur?
Deprem mevsimi başladı desek yanlış söylemiş olmayız. Yapılan araştırmalar depremlerin özellikle kış mevsiminde gerçekleştiğini gösterse de bu bir istatistikten ibaret. Çünkü jeoloji bilimi mevsimlerin depremlerin oluşumuna etkisinin olmadığı görüşünde ki bilim dünyasından gelen veriler de bunu doğrular nitelikte. Ancak sonuçlar da ortada. Peki kışın deprem neden olur? Gelin birlikte bakalım.

Kışın deprem neden olur sorusu vatandaşların gündeminde yerini aldı. Geçtiğimiz Şubat ayında 10 ili etkilen iki büyük deprem tüm dünyayı etkiledi. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu olay sonrası artçı sarsıntılar da dur durak bilmeden devam etti.

Son olarak 23 Kasım'da Şanlıurfa, Batman, Adıyaman'ı etkileyen 5.3 büyüklüğündeki deprem sonrası akıllara bir kez daha depremler neden kışın olur sorusunu getirdi. Deprem uzmanları bu konuda mevsimlerin depremin oluşumuna etkisi yok diyor.

KIŞIN DEPREM NEDEN OLUR?
Konuyla ilgili yaklaşık 20 yıl önce yapılan bir araştırmada depremlerin en çok ilkbahar mevsiminde gerçekleştiği söylenmiş. Bu oran yüzde 31. Ancak o günde sonra ülkemizde Elazığ'da, Kahramanmaraş'ta, İzmir'de büyük depremler meydana geldi ve hepsi de kış mevsiminde gerçekleşti.

Öte yandan depremlerin neden gece olduğu da araştırıldı. Sonuç depremlerin yüzde 40 kadarının insanların gece uykusunda yakaladığı yüzde 60'ının da insanların uyanık olduğu gündüz saatlerinde gerçekleştiği görüldü.

Uzmanlara göre; fay hatları kış aylarında gelen soğuklarla beraber büzülebiliyor. Bu da fayların hareket etmesini hızlandırabiliyor. Dolayısıyla yıkım etkisi fazla olan depremler kış aylarında ön plana çıkmıştır.
