Beynin kimyasını altüst ediyor, depresyon ve anksiyete geliyor: Bu besinleri sokakta bile görseniz kaçın!
Besinler yalnız kilo problemine neden olmuyor. Vücudun tüm fonksiyonlarının merkezi beyni bile etkileyebiliyor. Sağlıklık düşünmeyi de engelleyen özellikleriyle bazı gıdaları değil mutfağa sokmak sokakta görünce bile kaçmak gerekiyor. Beyin sağlığını olumsuz etkileyen besinleri öğrenmek ister misiniz? Detaylar haberimizde.

En başta şekerli ürünler geliyor. Uzun süre şekerli ürün tüketimi nörolojik aksaklıklara neden oluyor. Üstelik hafızayı da zayıflattığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Bilişsel kapasiteyi olumsuz etkileyen şeker, öğrenme kabiliyetini de sekteye uğratıyor.

FAST FOOD
Geçtiğimiz aylarda yapılan bir üniversite araştırmasına göre fast foof beynin kimyasını alt üst ediyor. Depresyon ve anksiyete başlangıcı da böylece ortaya çıkıyor.Fast food ürünlerinde yer alan katkı maddelerini bilseniz bir daha yemezsiniz. Bu maddeler motivasyonunuza etki ettiği gibi öğrenme bozukluğuna da yol açıyor.

Yetişkin ve çocuklarda beyin hasarına yol açan bir diğer besin de kızarmış yiyeceklerdir. İşlenmiş gıdaların tümü kimyasallar, katkı maddeleri ile doludur.

Beyin sinirlerini zedeleyen kızarmış ve işlenmiş gıdaların bir diğer zararı da beynin kimyası üzerindeki etkisidir. Uzmanlar, ayçiçek yağını doğadaki en toksik ve tehlikeli yağ olarak belirtiyor.

Merkezi sinir sistemine en büyük zararı ise işlenmiş gıdalar veriyor. Dejeneratif beyin bozukluğuna yol açan işlenmiş gıdalar, ilerleyen yaşlarda Alzheimer'e neden olabiliyor.

TUZ
Tuz, kalp sağlığına direkt etki eden besinlerin başında gelir. Ancak bu görünen yüzüdür. Tuzun en büyük zararı beynin düşünme kapasitesi üzerinedir. Düşünme yeteneğini zayıflatan tuz zekayı da geriletir.

İşlenmiş proteinler
Protein kas yapar. Et ürünlerinde ise en yüksek kalitede protein bulunur. Ancak işlenmiş sucuk, salam ve sosis gibi ürünler beyin sağlığını olumsuz etkiler. Doğal protein sinir sistemini rahatlatırken işlenmiş olanlar sinir sistemini tahrip eder.

Trans yağlar
Uzak durulması gereken bir diğer yağ türü de trans yağlardır. Trans yağlar, kolestrol, obezite ve kalp sorunlarına neden olan en bilinen yağdır.Ancak az bilinen olumsuz etkisi de beyin sağlığı üzerinedir. Beynin sağlıklı düşünme kapasiyesini zayıflatır ve felç riskini maksimum seviyeye çıkarır.

Yapay Tatlandırıcı
Zayıflamak için şekerden uzak duranlar yapay tatlandırıcılara yöneliyor. Ancak bunun daha çok zararı vardır. Uzun süreli kullanımlarda zihinsel bozukluklara yol açar.

SİGARA
Sigaranın içerisindeki nikotin, beyine kan gitmesini engellemektedir. Kanın gitmediği yerde oksijen de bulunmaz. Bu da beynin yavaş yavaş ölmesine yol açar.

BAZI BESİNLER BEYNİ YATAĞA DÜŞÜRÜYOR!
Peki hangi besinler beyni öldürüyor? Metaller beynimizi nasıl etkiliyor?

Bu metalleri almak vücutta toksik etkisi saymakla bitmiyor. Beyni olumsuz etkileyen metalleri doğru şekilde almak önemlidir.

Ancak diğer yandan bu metalleri fazla miktarda almak vücutta toksik etki yaratır.

DEMİR
Vücutta oksijenin taşınmasını sağlayan demir yetişkinler için günlük 9 mg oranında alınmalıdır. Kırmızı kan hücrelerine rengini verir. Ancak hemoglabin düzeyinin beyin ile olan ilişkisi tartışılamaz. Birçok uzmana göre hemoglabin düzeyinin seviyesi yeterli olduğu takdirde bilişsel performans da iyi oluyor.

SAKATAT

ETLER

PEKMEZ

KURU MEYVELER

SUSAM

KURU BAKLAGİL

KURU DOMATES

PATLICAN

Hemoglabin seviyesi yüksek olan kişilerin beyin performansı kötüdür. Dolayısıyla hemoglabin seviyesinin düşük olması yüksek olmasından daha iyi oluyor.Öte yandan vücut demiri fazla aldığı takdirde dokularda birikmesine neden olur. Bu da yorgunluk, güçsüzlük, ve kalp hastalıkları ile kendini gösteriyor.

BAKIR
Bakır en çok sakatat, et, susam ve kuru baklagillerde bulunur. Tahıl ürünleri ve yumurta, meyve gibi ürünlerde çok az miktarda yer alır. Yetişlerin günlük bakır ihtiyacı 900 mcg'dir.

BALIK

FISTIK

KAKAO

YUMURTA

YEŞİL SEBZELER

Bakırın en büyük dezavantajı zamanla oksitlendiği ve paslandığı içindir. Ancak vücuttaki bazı enzimler için olmazsa olmazdır. Fazla miktarda bakır alınması halinde ise beyin hücreleri üzerinde etkisi olumsuzdur.

Sinir sistemi, öğrenme süreci, beyin ve hafıza üzerine toksik etkilere yol açabiliyor, kişiyi Alzheimer'a açık hale getiriyor. Tıpkı demirdeki gibi: Normalden azsa sorun var ama normalden yüksekse çok daha büyük bir sorun var!

ÇİNKO
Çinko, sakatatlar, etler, balık gibi besinlerde fazlasıyla bulunur. Yetişkinler için günlük çinko ihtiyacı ise 3 mg'dir.

BADEM İÇİ

KABAK ÇEKİRDEĞİ

BUĞDAY RUŞEYM

CEVİZ İÇİ

PEYNİR

Beyin hücreleri, kendi aralarında bağlantıyı çinko yardımıyla sağlar. Ancak çinkonun fazla alınması beyinde plak oluşumuna neden olur.
