Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Fiyatlar değişti, işte il il trafik sigortası fiyat tablosu
Arabası olan milyonları ilgilendiren son dakika gelişmesi! Zorunlu trafik sigortasının fiyatları her ay düzenli olarak artıyor. Aylık artış oranının yanında maliyet kaynaklı güncellemeler de söz konusu oluyor. Atılan adımlar neticesinde araba fiyatlarındaki fahiş fiyatların önüne geçildi. Otomobil alım-satım yapacaklara da dikkat çeken uyarılar geldi. İşte trafik sigortası tarifesi tablosu ve araba fiyatları ile ilgili son gelişmeler....

Trafik sigortası yaşayabileceğiniz bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü şahısların malına ya da bedeni (sakatlık ve ölüm) zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak sizin adınıza ödüyor.

Bu limit her yıl değişiyor. Örneğin bu yıl için geçerli araç başına maddi gider teminatı 120 bin lira. Trafik sigortası yasal olarak zorunlu. Yani araçların trafik sigortalarının bulunmaması durumunda trafiğe çıkmaları kanunen yasak. Denetimlerde sigortasız olduğu tespit edilenlere ceza kesiliyor.

FİYATTA NELER ETKİLİ OLUYOR?
Zorunlu trafik sigortasının teminatlarının kapsam ve limitleri ile trafik sigortasında uygulanabilecek primler yasal çerçeveye göre şekilleniyor. Zorunlu trafik sigortası prim hesaplaması çeşitli etkenlere göre değişiklik gösteriyor.

Örneğin; araç ve sigortalıya ait bilgiler, aracın kullanım tipi (hususi oto/ kamyon/otobüs vb.), ikamet edilen ve aracın kullanıldığı il, sigortalının hasar geçmişi durumu fiyat belirlerken etkili oluyor. O yüzden aynı basamaktaki sürücüye farklı fiyatlar çıkabiliyor.

TAVAN TUTARI AŞAMIYOR
Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları yasal çerçeveye bağlı olarak her ay Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirleniyor ve ilan ediliyor. Son olarak bu yönde 1 Mayıs’ta yeni bir düzenlemeye gidilmiş, tavan fiyata yüzde 5 zam yapılmıştı. Yine tavan fiyatı artırım oranının mayıstan itibaren yüzde 2 olarak uygulanmasına karar verilmişti.

Düzenlemeyle ayrıca 0 (sıfır) ve 8 olmak üzere iki yeni basamak eklendi. Hiç kaza yapmayanlar 8’inci basamağa kadar çıkıyor ve ödeyecekleri prim düşüyor. Sık kazaya karışılması durumunda, basamak 0’a kadar iniyor ve sigorta pahalanıyor.

İSTANBUL’DA EN UCUZ 3 BİN 51 LİRA
Temmuz itibarıyla İstanbul’da otomobiller için en düşük (8’inci basamak) trafik sigortası tavanı 3 bin 51 lira oldu. Sürekli kazaya karıştığı için riskli grupta (0’ıncı basamak) yer alan sürücülerin ödeyeceği tutar yani en yüksek sigorta ise 18 bin 309 liraya çıktı. Yine İstanbul’da taksiler için en yüksek zorunlu trafik sigortası 43 bin 445 lira, en düşük trafik sigortası da 7 bin 241 lira oldu.

Bu tutarlar tavan yani şirketler belirlenen tutarın üzerinde poliçe kesemiyor. Ancak rekabet nedeniyle daha düşük fiyat veren olabilir, 2-3 sigorta acentesinden bilgi almakta fayda var. Diğer yandan bazı şirketler son günlerde enflasyon, döviz kuru, yedek parça ve asgari ücret artışları kaynaklı trafik poliçesi kesmekten kaçınıyor. Zorunlu sigorta poliçelerin yenilenmemesi ise mağduriyetleri artırıyor.

ARABA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI
Öte yandan ikinci el araçların satış fiyatının sıfır liste fiyatından yüksek olarak belirlenmesi 1 Ocak 2024'e kadar yasaklanmıştı. Tüm gerçek ve tüzel kişilere ait ilanları kapsayan uygulama 15 Temmuz 2023 itibarıyla uygulanmaya başladı.

Milliyet'in haberine göre: Bazı galerilerin ise uygulamaya uymadığı görüldü. İkinci el bir araca 2 milyon 90 bin TL fiyat belirleyen işletmecinin sattığı aracın Türkiye distribütörü firmanın internet sitesinde 1 milyon 562 bin TL olduğu görüldü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığı’mızın 6+6 yönetmeliği kapsamında araçların sıfır fiyatından daha yukarı ilana verilmesi ve satılmasına getirilen yasak 15 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi.

Otomobil satıcısı meslektaşlarımızın paylaştığı bu tür ilan sayılarında ciddi manada düşüş olsa da, bireysel kullanıcıların paylaştığı ilanların pek çoğunun durduğunu görmekteyiz.

Bu kapsamda ilan sitelerinde paylaşılan her ilan Ticaret Bakanlığı’mıza bildirilecek ve yönetmeliği ihlal ettiği tespit edilen ilan sahiplerine 300 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.

Bu noktada sadece fazla fiyat yazan kişiler değil, olağan dışı düşük fiyatlandırma yapanlarda yine cezai müeyyidelerle cezalandırılabilecek.

Bu sebeple gerek otomobil satıcısı meslektaşlarımız gerekse tüm vatandaşlarımızın, sektörümüz için oldukça önem arz eden bu tekrar normalleşme sürecinde, gerek sektör açısından gerekse cezai müeyyidelerle karşılaşmamak adına kural, kanun ve yönetmeliklere riayet etmelerini önemle tavsiye ederiz.

İKİNCİ EL PAZARINDA HAREKETLİLİĞİN SEBEBİ NE?
Geçtiğimiz yıllarda özellikle pandemi süreci ile başlayan kur, işçilik maliyetleri, tedarik sorunları gibi sebeplerle sürekli artan otomobil fiyatları, birikimleri bu alana çekerek otomobili ihtiyaçtan çok bir yatırım alanı haline getirdi.

Özellikle son iki yıldır daha da artan taleple boyut değiştirerek yatırım alanından büyük bir kayıt dışı ticaret alanına dönmüştü.

"TİCARET MAKSATLI ALIMLARDA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALMA GÖREBİLİRİZ"
Kazandıran bir yatırım olarak ve karlı bir kayıt dışı ticaret alanı olarak görülmesi talebin en büyük iki sebebi. Bakanlığımızın son attığı adımlar neticesinde uygulanacak denetimlerle beraber özellikle ticaret maksatlı alımlarda önemli ölçüde azalma görebiliriz.

EN ÇOK HANGİ MODELLER TERCİH EDİLİYOR?
Sıfır otomobillerde en çok C Segment sedan aile otomobilleri tercih ediliyor. Genelde bu araçların ülkemizde imal edilmesi sebebiyle sağladığı fiyat avantajı ve sahip olduğu konfor neticesinde en çok tercih edilen otomobillerin başında geliyor. İkinci el otomobil piyasasında da paralel bir tercih söz konusu.

YAZ AYLARINDA YÜKSELİŞİN DEVAMI GELİR Mİ?
İçinde bulunduğumuz temmuz ayı başına kadar fiyatlara yükseliş trendi hakimdi. Ancak kapsamı genişleterek süresi uzatılan 6+6 yönetmeliğinin etkisi ile şu an fiyat artışları kesilmiş durumda.

Bununla birlikte satış adetlerinde de düşüş söz konusu. Önümüzdeki süreçte kur artışları ya da diğer faktörlerin etkisi olmaz ise araçların sıfır fiyatından yüksek rakamlara satılmasının yasaklanması ile birlikte fiyatlarda bir miktar gerileme görebiliriz.

Ancak kur ve ÖTV gibi araç fiyatlarını etkileyen diğer faktörlerde değişiklik yaşanırsa, bunlara paralel olarak fiyatlarda değişimler yaşanabilir.”