2025'te asgari ücret kaç lira olacak? Kritik gün geldi, görüşmeler başlıyor
Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika haberleri vatandaşların büyük çoğunluğu tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette ilk toplantı bugün saat 16.00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek. Peki; yeni asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? İşte ayrıntılar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde bugün saat 16.00'da yapılacak toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, yarın resmi olarak başlayacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞINDA MASADA 4 İŞÇİ DE OLACAK
İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçileri TÜRK-İŞ, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Komisyonda işçi kesimini temsil eden 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetine, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar başkanlık edecek. TÜRK-İŞ heyetinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi yer alacak. Aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayollarında taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven bu yıl Komisyonda asgari ücretlilerin sorun ve taleplerini dile getirecek.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR VE KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?
Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.

Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ZAM İÇİN HANGİ BAŞLIKLAR MASADA?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “İlk toplantıda taraflar asgari ücreti belirlemek adına bazı veriler üzerinden sunumda bulunacaktır. Çalışa Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılacak olan ilk toplantıda devlet tarafından asgari geçim endeksleri, TÜİK verileri ve diğer ekonomik parametreler sunulacaktır.

İŞVERENİN BEKLENTİSİ NE?
İşveren tarafı asgari ücretin yıllar içindeki değişimi ile birlikte işçilik maliyetleri ve reel sektörün desteklenmesi adına bazı istek ve taleplerde bulunacaktır.

İŞÇİ KESİMİ HANGİ RAKAMLA MASAYA OTURACAK?
İşçi tarafının ise bu dönemde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK olarak birlikte hareket ettiğini görüyoruz. Ancak DİSK’in son yapmış olduğu açıklamada bir rakamla masaya oturacağını görüyoruz. TÜRK-İŞ'in yapmış olduğu açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasındaki 66 binlik yoksulluk sınırının yarısı tutarında 33.000 TL civarında bir rakamla masaya oturacağını öngörüyoruz.

İŞVEREN KESİMİ NE VERECEK?
İlk toplantıda işçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ dört çalışanla birlikte TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ile masaya oturtacak, işveren tarafını temsilen TİSK heyeti olacak ve devletimiz temsil edilecek. İşveren cephesinin %20 ila %25’lik bir artışla masaya oturacağını biliyoruz.

‘BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET, SABİT VERGİ MASADA OLACAK’
İşverenler dönem içerisinde her ne kadar resmi olarak asgari ücrete zam yapılmasa da çalışanlarına temmuz ve ara dönemlerde zam yaptığını dillendirecek. İşçi tarafında ise ilk toplantıda bir rakam telaffuz edileceğini düşünmüyorum. Bunun yanında yıllardır dile getirdiğimiz çalışanın alım gücünü korumak adına vergi dilimlerinin yükseltilmesi, ücret gelirlerinin sabit bir oranla vergilendirilmesi, çalışanların beyanname verebilmesi ve bölgesel asgari ücretin uygulanması masada olacaktır.

BEKLENEN ENFLASYON MU, GERÇEKLEŞEN ENFLASYON MU? HANGİSİNE BAKILACAK?
İstikrarlı bir enflasyonist ortamda yapılacak olan artışlar hedef enflasyona göre yapılmalıdır. Devletimiz kararlı bir şekilde enflasyonu tek haneye düşürmek adına uygun politikalarla birlikte dezenflasyon sürecini devam ettiriyor. Ancak Cumhurbaşkanının da bahsetmiş olduğu gibi vatandaşın enflasyona karşı edilmemesi adına bu dönemde gerçekleşen enflasyondan bir artış yapılması elzemdir. Ancak ilerleyen zamanlarda hedeflenene göre artış yapılmalıdır.

3 TARAF DA ZAM RAKAMINDA UZLAŞIR MI?
Bu zam döneminde tüm tarafların uzlaşacağı bir rakamın ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Reel sektör ile çalışan tarafının beklentisi arasında büyük bir fark olduğunu düşünüyorum. Ancak burada devletimiz vatandaşı enflasyona karşı ezdirmemek ve alım gücünü korumakla birlikte bir uzlaşı sağlayacaktır. Bu noktada tüm tarafların asgari ölçüde memnuniyeti karşılanacaktır.

NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Benim asgari ücret beklentim belli parametrelere dayalı. İlk parametremiz 2024 yılı asgari ücreti için verilen 12 puanlık refah payı artışıdır. Bu refah payı artışı 2024 yıl sonu gerçekleşecek %45’lik enflasyon oranından düşülerek ortaya çıkan %32 ila %333’lük bir enflasyon farkıdır.

İkinci parametremiz bütçe görüşmelerinde devletimizin elde edeceği sigorta primlerindeki artış öngörüsüdür. Devletimiz 2025 yılı bütçesinde sigorta primlerinde %29 ila %30’luk bir prim artışını öngörmektedir. Bu da asgari ücrete yapılacak zamla birlikte diğer ücretlerin de artacağı ve bu artış noktasında da elde edilecek pirim gelirini ortaya çıkarmaktadır. Yani en az %30’luk bir asgari ücret artışının olabileceğini buradan ön görebiliyoruz.Bir diğer parametre sayın Cumhurbaşkanının vatandaşı enflasyona karşı ezdirmem sözüdür. Bununla birlikte alım gücünün artacağı bir döneme girmekteyiz. Bu sebeple %32 ila %35’lik bir artışın olacağını tahmin etmekteyim.”