Gazete Vatan Logo

Yurt dışına 3 günlüğüne çıkan harç ödemeyecek

Yurt dışına 72 saatliğine çıkanlardan 70 milyon liralık harç alınmayacak. Kararın turizmde Yunanistan, Dubai, Mısır gibi kısa paket turları canlandırması bekleniyor. Sınır ticareti yapanlar da harç ödemeyecek

Maliye Bakanlığı, yurt dışına çıkışlarda alınan 70 milyon liralık harcı yumuşatma kararı aldı. Yurt dışına üç günlüğüne çıkanlarla sınır ticareti kapsamında çıkış yapanlar harç ödemeyecek. Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacak düzenlemenin Kurban Bayramı'ndan önce yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmada ilk olarak harcın "tüm vatandaşlara uygulanmak üzere indirime gitme" biçiminde kademeli olarak kaldırılması düşünüldü. Ancak harç uygulamasına son verilmesine kademeli geçiş üzerinde karar kılındı ve ilk aşamada kısa süreli çıkışlar için harç muafiyeti getirilmesi benimsendi. Buna göre öncelikle yurt dışına çıkışın 72 saati geçmemesi halinde çıkış yapanlar ile sınır ticareti yapanlardan harç alınmayacak.

72 saatliğine yurt dışına çıkışlarda uygulanacak harç muafiyetleri için, çıkış nedeniyle ilgili bir sınırlama öngörülmüyor. Bu durumda, yurt dışına yönelik turistik turlar da muafiyet kapsamında olacak. Bu kararın bayrama kadar çıkması halinde kısa paket turlarda büyük bir canlılık bekleniyor.

Konuyla ilgili bir süredir çalışmaları olduğunu belirten Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, "Biz zaten bu yönde bir çalışmayı bir süredir yürütüyorduk. Söz konusu harcın yumuşatılmasına dönük alternatifleri değerlendiriyorduk. Belli durumlara dönük yumuşatma kararı aldık" dedi.

65 Trilyonluk kaybı ticaretle kapatırız
Sınır ticareti yapanlardan alınmayacak olan yurt dışı çıkış harcının önemli bir gelir kaybı yaratmayacağını söyleyen Arıoğlu, bunula ilgili tahmini rakamın Bakan Unakıtan'ın da söylediği gibi 65 trilyon lira civarında tahmin edildiğini belirtti. Arıoğlu, "Düzenleme hazırlıkları sırasında da baktık, önemli bir gelir kaybı olmayacak, aksine, sınır ticareti yapanlardan harç alınmamasının arttıracağı ticaret miktarı ile gelir kaybı kısa sürede telafi edilecek" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı