Gazete Vatan Logo

Yılbaşı alışverişi yarışı

Tüketici krize ‘yılbaşı’ molası verdi satışlara % 30’luk doping yaptı

Yılbaşında krizin yorgunluğunu atan tüketici yılbaşı alışverişi yarışına girdi. İndirim oranı yüzde 50’ye ulaşınca yılbaşı satışlarında da geçen yıla göre yüzde 30’a varan artış yaşandı. Bu yıl Anadolulu müşteri alışverişlerde İstanbullu tüketicilerle yarışırken Boyner mağazalarında açılış saatinden önce gelenler nedeniyle kuyruk oluştu.

Bu yılbaşı indirimler yüzde 50’lere ulaşınca alışverişlere doping oldu. Satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 ile 30 arasında artış yaşanırken bu yıl Anadolu insanı da yılbaşı alışverişinde İstanbul’la yarışır hale geldi. Boyner Mağazaları’nın açılış saati olan 10.00’da bile önünde müşteri kuyruğu oluşurken özellikle bu yıl hediyelik ürünlerin yanı sıra ayakkabı, manto, ceket gibi ürünlerin satışında haftasonunda ’ciddi bir sıçrama’ yaşandı.

Ayaydın-Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, sezonda satışlarda ilk 10’a bile giremeyen birçok Anadolu şehrinin bu yılbaşı alışverişinde neredeyse ilk 3’ü oluşturduğuna dikkat çekerek, “Antalya, Adana, Gaziantep ve Trabzon’dan çok büyük talep aldık” dedi. Satışlarında geçen yılbaşına göre yüzde 20 artış yakaladıklarını da vurgulayan Ayaydın, “Bu yıl indirime erken başlanması ve oranın da yüzde 50 düzeyinde olması alışverişlerde itici güç oldu. Tüketiciler hediyeliğin yanı sıra kendine ürün aldı” diye konuştu.

Alışveriş sepeti büyüdü

İndirim ve kampanyaların yılbaşı alışverişlerinin artışında etkili olduğunu geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda ve alışveriş sepeti büyüklüğünde yüzde 25 artış olduğunu anlatan Boyner Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz, şunları söyledi: “Bir önceki haftasonuna göre haftasonu satışlarımızda yüzde 50, geçen yıl ’yeni yıl’ alışverişlerinde ise yüzde 25’lik artış yakaladık. Bu canlılık akşama kadar sürer. Dün de bugün de mağazalarda inanılmız bir yoğunluk yaşanıyor.” Havaların güzel olmasının da alışverişlere olumlu yansıdığını hatırlatan Karadeniz, son dönemde ayakkabı, aksesuar, manto gibi ürünlerde talebin arttığını sözlerine ekledi.

Vergi artışını duyan İngilizler alışverişe koştu, ’boks günü’nde rekor kırıldı

Yurtdışında tüm olumsuz hava koşullarına rağmen ’Noel alışverişleri’ hız kesmedi. İngiltere’de katma değer vergisinin 1 Ocak’tan itibaren artacağını duyan İngilizler hem yüzde 90’a varan indirimlerden yararlanmak hem de katma değer vergisi artışından etkilenmemek için alışverişe koştu. Noel’den önceki güne ’boks’ günü diyen İngilizlerin bu ilgisi sayesinde son zamanlarda görülmemiş bir alışveriş artışı yaşandı ve perakende sektöründe satışlar yüzde 18.6 arttı. İngiliz Hükümeti, katma değer vergisini 2008’de yüzde 17.5’ten yüzde 15’e çekmişti. Bu yıl oran yine eski seviyesine çıkacak.

Bu yıl ‘alt gelir’ grubu da yılbaşı hediyesine yöneldi

Bu yıl hediyelik ürün çeşidini geçen yıla göre artırdıklarınave 12 bine yakın seçenek sunduklarına dikkat çeken Mudo Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yalçuva, geçen yıla göre son 4 günlük satışlarda yüzde 15 artış yakaladıklarını, son dakikacılarla birlikte bu oranın oldukça yükseldiğini açıkladı. Geçen yıldan farklı olarak yılbaşı alışverişlerinde orta ve üst gelir grubu ilk sırada yeralırken bu yıl orta ve alt gelir grubunun da alışverişlerinin çok arttığını vurgulayan Yalçuva, “Bunu Mudo’nun outlet ile normal mağazalarının arasında konumlandırdığımız yeni konsept mağazalarımızdaki satışlardan rahatça görebiliyoruz. Tüketicilerin alışverişe harcadıkları bedeller belki çok değişmedi ama daha çok hediye alır oldular” diye konuştu.

Aşure ile yılbaşı birleşti kuruyemişçiler geçen yılı aştı

Geçen yıla göre kuruyemiş fiyatlarında, Antep fıstığı hariç artış yaşanmadığı belirtildi. Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, aşure ve yılbaşının ard arda gelmesi nedeniyle kuruyemişçilerin satışlardan memnun olduğunu ancak kuruyemiş fiyatlarında Antep fıstığı hariç artış yaşanmadığını söyledi.

Karapınar, “Beklediğimiz bir satış fazlalığı var, geçen seneye göre durumumuz biraz daha iyi. Bu yıl, 2008’in sadece yüzde 15’i kadar hasat yapılan Antep fıstığı dışında diğer kuruyemiş ürünlerinin fiyatının geçen yılın aynısı” dedi.

Haberin Devamı