Gazete Vatan Logo

Yeniden değerleme oranı nedir? 2023 yeniden değerleme oranı ne zaman açıklanacak? Vergi, harç ve cezalarda zam bekleniyor!

2023 yılının vergi, harç ve cezalarında ne kadar artış yapılacağı merak ediliyor. Ekim ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkacak yeniden değerleme oranı artış oranını da belirleyecek. Yasaya göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden değerleme oranını yüzde 50 indirme yetkisi bulunuyor. Peki, Yeniden değerleme oranı nedir? 2023 yeniden değerleme oranı ne zaman açıklanacak? Vergi, harç ve cezalarda artış olacak mı? Yeniden değerleme oranı 2023 nasıl hesaplanır? İşte detaylar…

Yeniden değerleme oranı nedir? 2023 yeniden değerleme oranı ne zaman açıklanacak? Vergi, harç ve cezalarda zam bekleniyor!

Ekim ayı enflasyonunun açıklanması bekleniyor. Enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte yeniden değerleme oranı da ortaya çıkacak. Gözler TÜİK’in enflasyon açıklamasına çevrilirken, 2023 yılının vergi, harç ve cezalarında ne kadar artış yapılacağını belirleyen yeniden değerleme oranı da ortaya çıkacak.

2023 YENİDEN DEĞERLEME ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yeniden değerleme oranı ekim ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkacak. 2022 Ekim ayı enflasyonu TÜİK tarafından 3 Kasım’da açıklanacak. Enflasyonun açıklanmasının ardından yeniden değerleme oranı ile vergi, harç ve cezalarına yapılacak zam oranı Resmi Gazete’de yayımlanacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsünün Üretici Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilir.

2023 YENİDEN DEĞERLEME ORANI NASIL HESAPLANIR?

Haberin Devamı

Yıllık olarak belirlenen yeniden değerleme oranı; ilgili yılın Ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönemin endekslerinin aritmetik ortalamasının, bir önceki yılın Ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönem endekslerinin aritmetik ortalamasına bölünerek bulunmaktadır. Cumhurbaşkanının bazı vergi kalemlerinde yeniden değerleme oranının altında veya üstünde oran belirleme yetkisi vardır.