Gazete Vatan Logo

Yemek kartlarına market yasağı! Yemek kartı market alışverişi kalktı mı?

Sosyal güvenlik ve vergi konularında uzman Hürriyet yazarı Noyan Doğan, işverenler tarafından çalışanlara nakden ödenen yemek bedelinin prime esas kazanca dahil edilmeyeceğine yönelik kanuni düzenlemeyi yazdı. Peki, Yemek kartı market alışverişi kalktı mı? Yemek kartlarına market yasağı hakkında merak edilenler…

Yemek kartlarına market yasağı! Yemek kartı market alışverişi kalktı mı?

SGK'nın yayınladığı genelgedeki bir madde, çalışanların yemek kartlarıyla market alışverişi yapamayacağı şeklinde yorumlanınca vatandaşlar Yemek kartlarına market yasağı mı geldi, yemek kartı market alışverişi kalktı mı? sorularına yanıt aramaya başladı.

Yemek kartlarına market yasağı mı geldi, yemek kartı market alışverişi kalktı mı?

Çalışan yemek kartını yemek dışında kullanabilecek mi? sorusunun yanıtı gündem oldu.

"1 Aralık tarihinden itibaren çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek."

1 Aralık itibariyle çalışanlara verilen yemek ücreti konusunda nelerin değiştiğini anlatan Noyan, şunları kaydetti: 

“Yeni düzenlemeyle işverenlerin, işyerinde yemek vermemesi durumunda çalışana veya çalışan adına başkalarına ödeyeceği günlük yemek ücreti, günlük asgari ücretin yüzde 23,65’i kadar tutar –ki, bugün için bu rakam 51 lira- prime esas kazançtan istisna tutulacak. Yemek parası da çalışanın iş günü sayısına göre hesaplanıp ödeniyor. Buna göre, haftanın altı günü çalışan bir işçiye yıl sonuna kadar aylık ödenecek 1224 liralık yemek parası tutarını işveren prime esas kazançtan istisna tutabilecek.”

Haberin Devamı

Marketlerde kullanılamayacak

Daha önce işveren tarafından yüklenen tutarı çalışanın isterse alışverişte kullanabildiğini hatırlatan Noyan, 1 Aralık itibariyle bunun artık mümkün olmayacağını yazdı.

Noyan, şunları kaydetti: 

1 Aralık tarihinden itibaren çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek.

Bunu da bir örnekle anlatayım. İşveren, çalışanı için yemek kartına günlük 50 lira, 22 gün çalışma üzerinden de aylık 1100 lira yemek bedeli ödedi. Eğer çalışan bu bedeli yemek için kullanırsa, işverenin ödediği 1100 liranın tamamı istisna kapsamına girecek. Yok, çalışan bu bedeli market alışverişi gibi yemeğin dışında kullanırsa işveren bu tutarı prime esas kazançtan istisna tutamayacak. Özetle, çalışanlar endişelerinde haklı, bundan sonra yemek kartlarını yemek dışında başka hiçbir alışveriş için kullanamayacak.

Haberin Devamı

Yemek bedeline ilişkin diğer hususlar

Çalışanlara Yemek Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlerde ve Yemek Bedeli Ödemelerinde Sigorta Primlerine İlişkin 2022/22 sayılı SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. İşte bu genelgenin 5.Maddesi şöyle

Yemek kartlarına/çeklerine/kuponlarına yüklenen yemek bedellerinin sigorta priminden istisna tutulabilmesi için söz konusu kartların/çeklerin/kuponların yalnızca yemek yenilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde durumun tespit edilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumunun prim kaybı işverenlerden 5510 sayılı Kanunun 89. maddesi uyarınca gecikme zammı ve cezası ile tahsil edilecektir.

Asgari Ücret Yönetmeliğinin “İşverenin Sorumluluğu” başlıklı 12. maddesinde yer alan “İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilmesi gerekmektedir. Buna göre brüt asgari ücretin (prime esas kazanç alt sınırı) içerisine yemek bedeli tutarı dâhil edilmeyecektir.

Haberin Devamı