Gazete Vatan Logo

Yatırımın yeni kralı!

Hidrolik çatlatma ve petrol sondajında kullanılan ve yeni enerji türü olarak gündeme taşınan su; artıma sistemleri ile tasarrufunun yapılmasının yanı sıra kimyasallarda, farklı endüstrilerde kullanılması ile mavi altın olarak adlandırımaya başladı.

Hayatın temel taşı olan su emtia cephesinde de hızla artan bir değer haline geldi. Artan nüfus ve azalan kaynaklar ile suya olan ihtiyaç artarken yatırımlar ile ilgili tartışma da büyüyor.

CitiGroup’un son dönemde yapılan su yatırımları kongrelerinden hazırladığı araştırmada portföy yöneticilerinin ve yatırımcıların su yatırımlarına ağırlık verdiği ortaya çıktı.

Emekleme aşamada olan su yatırımlarında gelecek 30 yılda büyük ilerleme olacağı ön görüsü hakim. 1.35 milyon dolarlık su pazarında, araştırmalar 30-50 milyar doların görüleceğini ortaya koyuyor. Avrupa merkezli su yatırımı yapan şirketler ilk etapta daha hazırladıkları marka görünüm ile fazla umut vaat ediyor. Firmalar analitik çalışmalarında büyüyen endüstrinin büyük bölümüne sahip olabilecekmiş gibi görünüyor.

Özellikle hidrolik çatlatma yöntemi üzerine çalışan şirketlerin 3-5 milyon galon suyu petrol aramada kullanması su için farklı yatırım alanlarının da doğmasında etkili. Son dönemde ABD’nin bağımlılığını azaltan kaya gazının çıkartılmasında kullanılan çatlatma yöntemi ile kullanılan tuzlu su hem maliyet hem de taşıma açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Küresel denizcilik alanında su arıtması adına da son dönem yapılan çalışmalar su pazarını güçlendiriyor. Suyun filtrelenmesi için yapılan çalışmaların oluşturduğu Pazar şimdiden 5 milyar doları bulurken, yakın vadede yüzde 10’luk bir büyümenin daha gelmesi öngörülüyor. (The Lira)

Haberin Devamı