Gazete Vatan Logo

Yatırımı kısmak yok

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin CEO’ları 2017’den umutlu. Bu yıl herşeye rağmen büyüdüklerini anlatan CEO’lar, 2017’nin daha iyi olacağını ve yatırımın süreceğini söyledi.

Yatırımı kısmak yok

Türkiye’nin en büyük holdinglerinin CEO’larının konuşmacı olarak katıldığı CEO Club toplantıları kapsamında düzenlenen “CEO Ajanda 2017” etkinliğinde Türkiye’de iş dünyasının mevcut durumu değerlendirilerek 2017 yılına ilişkin hedef ve öngörüler paylaşıldı. Sabancı, Zorlu, Kibar Holding, Doğuş, Borusan, Pladis ve Akkök Holding’in yöneticilerinin katıldığı toplanda 2016’nın zor bir yıl olduğu vurgulanırken, 2017’nin daha iyi bir yıl olacağı beklentisi paylaşıldı. Toplantının ortak mesajı, yeni yılda yatırımları kısmadan devam etmek oldu.

SABANCI: BİRAZ BELİRSİZ

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, bu yıl yatırımlarına devam ettiklerini, yılın 9 ayında toplam 3 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. 2017’nin biraz daha belirsizliklerle dolu bir yıl olarak görüldüğünü ifade eden Kurtul, “Hem dış kaynaklar hem de ülkemizin içinde bulunduğu durumla ilgili şartlar nedeniyle böyle bir beklentimiz var. Yurt dışında özellikle ABD’deki yönetim değişikliği, yeni yönetimin yapmak istedikleri ve bunların özellikle gelişmekte olan ülkelere etkilerini tahmin etmek son derece zor” dedi. Kurtul, Türkiye’de 2017’de büyümenin biraz daha zor olacağı tahmininde bulundu.

Haberin Devamı

ZORLU: ZOR LAFINI UNUTUN

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, herkesin 2016’nın zor bir yıl olduğunu söylediğini ifade ederek, “Ben de kendi kendime soruyorum. Kolay bir yıl gördük mü? 40 yıldır çalışıyoruz, her yılın ayrı bir heyecanı var. Zor lafını lügatımızdan çıkarmamız lazım” dedi. Vestel olarak 155 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, Türkiye’de ne konuşuyorlarsa diğer ülkelerde de aynı sıkıntıların görüldüğünü, her ülkede belirli zorlukların yaşandığını dile getiren Yüngül, “Bu yüzden enseyi karartmaya gerek yok. Bunu nasıl avantaja çeviririz diye düşünmemiz lazım” dedi.

KİBAR: YATIRIMA DEVAM

Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, yıl geneline baktıklarında bütçelerini tutturduklarını, kârlılık açısından önceki yıllara göre daha iyi noktaya geldiklerini, bütçeyle ilgili öngörülerinin gerçekleştiğini kaydetti. Saka, gelecek yılın 2016’dan daha iyi olacağı yönünde beklentisi bulunduğunu ifade ederek, 2017’de de yatırımlarına devam edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

DOĞUŞ: 2016’DAN DAHA İYİ

Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, “Türkiye’de jeopolitik riskler kontrol edildiği takdirde ve mevcut mali disiplin sürdüğü sürece Türkiye ekonomisinin 2017’yi 2016’dan daha iyi bir yıl olarak tamamlayacağını düşünüyorum” dedi.

BORUSAN: İYİ BİR YIL OLDU

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Borusan’ın 2015’e göre iyi bir yıl geçirdiğini ifade ederek, “Son 1 ayda da aksilik olmazsa dolar bazında ciromuz yüzde 4 büyüyecek, kârımız yüzde 30’un üzerinde artıyor. Bu yıl grup bazında kârlılıkta herhalde rekor kırıyoruz. Yatırımları istediğimiz kadar yapamadık. Grup olarak her yıl nakit olarak 350-400 milyon dolar yatırım yapıyoruz, bu yıl 250 milyon dolar civarında kapanacak. Bürokrasiyle uğraştığımız birkaç projemize henüz başlayamadık. Yoksa yine 350 milyon doları bulabiliyor olmamız lazımdı” diye konuştu.

AKKÖK: DAHA NE OLABİLİR?

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Türkiye’nin son bir yılda yaşadığı süreci anımsatarak, Türk iş dünyasının inanılmaz dayanıklı ve esnek olmasının birçok şeyi değiştirdiğini söyledi. “2017 yılı için en kötü senaryonuz nedir?” şeklindeki soruya Dördüncü, “2017 yılında 2016’dan daha kötü ne olabilir? Benim hayal gücüm daha ötesine gitmiyor. Bütün bunları yaşayan Türkiye’nin 2017 yılının 2016’ya göre daha düzgün bir yıl olacağını tahmin ediyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

PLADİS: ÇİFT HANELİ BÜYÜME

Pladis Turkey MENA CA CEO’su Mehmet Tütüncü de dünyanın çikolata, bisküvi, şekerleme ve sakız alanında büyüklerinden olmayı hedeflediklerini anlattı. Tütüncü, “Çift haneli büyüme bekliyoruz” dedi.

2016 sonuçları

-Borusan’ın 2016’da dolar bazında cirosu yüzde 4 büyüyecek, kâr yüzde 30 üzeri artacak. 250 milyon dolar yatırımla yılı tamamlayacak.

-Doğuş Holding, 2016’da TL bazında ciroda yüzde 22 büyüme kaydedip 18 milyar TL’yi aşacak.

-Zorlu Holding, 2016’da 450 milyon dolar yatırım yaptı, yüzde 12 büyüdü.

-Sabancı Holding’in konsolide cirosu 2016’da yüzde 25 artışla 25.5 milyar TL’ye ulaştı, yüzde 12 artışla 1.9 milyar TL toplam kâra ulaştı

Haberin Devamı

-Yıldız Holding 2016’yı çift haneli büyüme ile tamamlayacak.

2017 hedefleri

-Akkök Holding, 2017’de 450 milyon dolar yatırım planlıyor, 2017’de yüzde 7 civarı büyüme öngörüyor.

-Doğuş Holding, yurt dışında 4 yatırım projesi için görüşüyor.

-Kibar Holding, alüminyumda 700 milyon euro üzeri yatırım planlıyor.

-Borusan Holding, 2017’de 400 milyon dolara yakın yatırım kararını ilk 3-4 ayda alacak. 2017 yılının tamamında 1 milyar doları aşkın bir yatırım kararı almış olacak.