Gazete Vatan Logo

Yapılandırma değil vadelendirme istedik

Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk, piyasada dolaşan dedikodularla ilgili ilk kez konuştu: Biz yeniden yapılandırma yapmıyoruz. Ne bir kesinti, ne iskonto istiyoruz. 2 yıl faiz ödemeli, 4 yıl ana para artı faiz ödemeli bir model istedik. Teminatsız kredilerimizi de teminatlandırıyoruz.

Yapılandırma değil vadelendirme istedik

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve ekibi, Bodrum Müzik Festivali için geldikleri Bodrum’da bir grup gazeteci ile sohbet etti ve gündeme dair sorularını yanıtladı. Şahenk, son dönemde piyasalarda konuşulan dedikodulara da yanıt verdi ve bankalarla yürütülen görüşmelerin içeriğine açıklık getirdi. Bankalarla yapılan değerlendirmenin bir yapılandırma değil vadelendirme olduğunu ifade eden Şahenk, bunun bir kurtarma planı olmadığını bir köprü kredi kullanmak istediklerinin de altını çizdi.

Kredide 2+4 sistemi

Şahenk, şunları söyledi: “Sağ olsun Hüsnü Bey’in (Hüsnü Akhan) ve tabii ki kısmen Ergun Özen’in oluşturduğu ekiple birlikte beraber çalıştığımız bankalarımıza (masanın da öbür tarafında zamanında oturduğumuz için ve ne istediklerini bileceğimiz için) hak hukuk çerçevesinde en doğru olan nakit akışlarını çıkarıp bir program sunduk. Tabii herkes 9 - 10 banka dünyayı aynı şekilde görmeyebiliyor. Şu anda geldiğimiz yol artık Hüsnü Bey bu olayı çok yeni bir aşamaya getirdi. Çok kısa zamanda en güzel biçimde bu olay ortadan kalkacak. Biz yeniden yapılandırma yapmıyoruz. Biz ne bir kesinti istiyoruz ne iskonto istiyoruz. Faizi piyasada neyse ona göre oluşmasına bakıyoruz. Kaldı ki, bütün bu söz konusu kredi portföyünün yapısını 2+4 gibi,

Haberin Devamı

6 senelik olarak konuşuyoruz. 2 yıl faiz ödemeli, 4 yıl ana para artı faiz ödemelidir. Bütün bankalarımız, burada teminatsız olan bankalarımız da vardı, hepsi yüzde 150’ye yakın teminatlanmış da oluyorlar.”

Yüzde 42’si masada

Şahenk’in ardından söze Doğuş Holding’in CEO’su Hüsnü Akhan girdi ve bazı detayları verdi: “Bankalarımızla şu anda bizim yeniden vadelendirmeye soktuğumuz total kredi portföyümüz, bütün kredi portföyümüzün yüzde 42’sine tekabül ediyor. Dolayısıyla biz tamamını masaya koymuş değiliz. Bu 1’incisi. Bu bence çok önemli bir şey. 2’ncisi, bu, yeniden vadelendirmeye tabi tuttuğumuz portföyümüzün yaklaşık 3’te 2’sinden fazlası açık kredi. Yani hiçbir şekilde teminatlı değil. Ama şimdi bankalarımıza yüzde 150 bir teminat veriyoruz. Dolayısıyla bütün kredi portföyü teminatlı hale geliyor. Bu da çok önemli. Buna ilave olarak bizim bankalara sunduğumuz programa sadece biz değil aynı zamanda ana hissedarlar da ilave teminatlar veriyorlar. Tahmin ediyorum en kısa zamanda artık bir imza aşamasına geleceğiz. Ve o çerçevede de bir yol haritamızla artık yolumuza bakacağız.”

Haberin Devamı

1-2 yıl projelerden affınızı isteyeceğiz Göbeklitepe hariç
Bankalarla yeniden vadelendirmeye giderken, ciddi bir tasarruf dönemi yaşayacaklarını da ifade eden Ferit Şahenk, bu yüzden bazı sosyal sorumluluk projelerini durduracaklarını kaydetti. Şahenk, “Sosyal sorumluluk projelerine, Türkiye’nin tanıtımına katkı projelerine büyük destek verdik ve ben bununla gurur duyuyorum. Ancak şu anda zaman bizim gerçeklerimizde tasarruf yapma zamanıdır. Göbeklitepe durdurmayacağımız projedir. 1-2 başka projemiz de var. Ancak öbür projelerden 1-2 yıl affınızı rica edebiliriz” dedi. Şahenk, ekonominin bir süre soğutulması ve cari işlemler açığına yönelik alınan önlemlerin çok doğru olduğuna da dikkat çekerek, “Bizim bir kere bunların arkasında olmamız lazım. Kısmen belirli bir ölçekte şu anda Doğuş Holding’in kendi içinde yaptığını Türkiye Cumhuriyeti devleti yapıyor” diye konuştu.
Şahenk: Sen inandığını göster, herkes inansın
Hüsnü Akhan, rakamlara bakıldığında 5 şirket altındaki yaklaşık 2.3 milyar euro tutarındaki kredinin yeniden vadelendirmeye tabi tutulmasını hedeflediklerini bunun için de yaklaşık 3.6 milyar euro tutarında bir teminat havuzu ortaya koyduklarını söyledi. Akhan, taleplerinin 2 yıl faiz ödemeli, ana para ödemesiz, 4 yıl da ana para artı faiz ödemeli bir program olduğunu ifade etti. Ortalamanın 4 yıl olduğunu kaydeden Akhan, şu an vade ortalamasının 2 yıl olduğunu bir anlamda vadeyi 2 yıl ötelemeyi istediklerini kaydetti. Aile olarak bu krediye teminat verdiklerini söyleyen Şahenk, araya girdi ve babası Ayhan Şahenk’in bir sözünü hatırlattı: “Hüsnü Bey ilk gün bu öneriyi beraber çalıştığımız bankalarımıza arz ettiğinde ana hissedarların da buna imza atacağını söyledi. Bu aslında hissedarların pek yanaşmadığı bir şeydir. Rahmetli pederin bir lafı vardı, derdi ki ‘Sen inandığını göster ki, herkes inansın.’ Bu kadar net. Biz bu programa inanıyoruz. Biz kimseye ağırlık olmak istemiyoruz, istediğimiz şey 35 bin çalışan arkadaşımızla yeni oluşan stratejimizle ileriye dönük koşabilmek.”

Haberin Devamı