Gazete Vatan Logo

Watanabe’nin TL aşkı bitiyor!

Gezi Parkı olayları sonrası rota Meksika oldu

Türk Lirası tahvillerine büyük yatırım yapan Japon ev kadınları Gezi Parkı olayları sonrasında rotasını Meksika’ya çevirdi.

Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlandıkları için yatırımlarında yüksek faizli Türk tahvillerini tercih eden Japon ev kadınları, Türkiye’den kaçıyor.

Bloomberg’in haberine göre Türk Lirası tahvillerine yatırım yapan (carry-trade) kimonolu kadınlar, Gezi Parkı protestoları sonrasında tercihlerini değiştirdi. Geçtiğimiz yıllarda Türk Lirası cinsi tahvillere hücum eden Japon ev kadınlarının yeni gözdesi Meksika oldu.

2000’lerde ‘Bayan Watanabe’ olarak anılmaya başlanan Japon ev kadınları, son dönemde Meksika’nın para birimi pesoya bağlı tahvillere yoğunlaştı. TL cinsi tahvillerin yatırımlardaki ağırlığı da yüzde 8.5’ten yüzde 3.7’ye geriledi.

Kimonolu kadınların yatırım tercihlerinde Türkiye böylece Meksika’nn gerisinde kalarak, dördüncülüğe indi. Bu dönemde Türk tahvillerine yatırım yapan kimonolu kadınlar yüzde 8.8 kazanırken, Meksika Pesosu cinsi tahvillerde bu oran yüzde 16.5’i buldu.

Japon yatırımcılar ağırlık olarak yüksek faiz veren Brezilya ve Avustralya para birimlerine bağlı tahvillere yatırım yapıyor. Bloomberg haber ajansı, Japon ev kadınlarının 2013’te 1 milyar dolarlık Türk Lirası cinsinden bono aldığı yazdı. 2012 yılının toplamında bu rakam 3.5 milyar dolar seviyesindeydi.

Sıfır faizle borçlanıp tahvil alıyor

Dünyanın en büyük ekonomilerinde resesyon korkusuyla faizleri tarihinin en düşük seviyelerinde tutmaları, yatırımcıların yüksek faiz veren ülke tahvillerine yönelmesine neden oluyor. Japonya Merkez Bankası’nın politika faizleri yüzde 0-0.11 aralığında. Dolayısıyla Japon yatırımcılar, Türkiye gibi görece olarak daha yüksek faiz veren ülke tahvillerine yatırım yapmayı tercih ediyor.

Haberin Devamı