Gazete Vatan Logo

U dönüşü rötarı mı?

Zorunlu tasarrufta Hazine'nin ödeme planı Başbakanlık'a ulaşmadığı gerekçesiyle henüz onaylanmadı

Hayat standardı uygulamasını 24 saatliğine geri getiren, ancak kamuoyunun tepkisi karşısında geri çeken AK Parti Hükümeti, çalışanların yoğun tepkisi karşısında nema ödemesi konusunda da belirlenen planı resmileştirmekte zorlanıyor.

Hazine tarafından belirlenen zorunlu tasarruf ödeme planı bir türlü Başbakanlık'a ulaşmadı ve neticede onaylanmadı. AK Parti Hükümeti'nin tıpkı hayat standardı uygulamasında olduğu gibi zorunlu tasarrufta muhalefetteyken söylediklerinin taban tabana zıttı bir uygulamaya gitmenin sıkıntısı içinde olduğu ve ara formülleri araştırdığı öğrenildi. Hatırlanacağı üzere AK Parti Hükümeti, hayat standardı uygulamasını Mali Milat yasasının içine bir önerge ile eklemiş, ancak bir gece yarısı yapılan operasyon 24 saat geçmeden yine bir geceyarısı operasyonu ile gündemden çıkarılmıştı. Hazine tarafından hazırlanan zorunlu tasarrufta biriken anapara ve nemanın ödeme planı da AK Parti Hükümeti'ni kamuoyu karşısında zor durumda bıraktı.

Muhalefetteyken meclis kürsüsünden "Zorunlu tasarruf çalışanlardan alınan bir borçtur. Hak sahiplerine bir kerede ödenmelidir. Zaten çarçur edilmiş, paraya hakettiği getiri sağlanamamıştır" diyen AK Parti'nin şimdi iktidarda söylemine ters düşecek bir planı devreye sokmak zorunda kalması ciddi bir sıkıntı yarattı. Başta Abdüllatif Şener olmak üzere AK Parti'nin bazı üyeleri Hazine'nin planına çok sıcak bakmadılar.


Çalışanlar da seslerini yükseltmeye başladı

Türk İş: Bu eritme politikası
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç: "Çalışanlar geçim şartlarının ağırlığı altında yaşam mücadelesi verirken ücret gelirlerinden zorunlu kesinti yapılmış ve bu birikim maalesef yıllar boyunca gerçekleşen enflasyonun çok altında bırakılarak eritilmiştir. Bir avuç rantiye kesimine katrilyonlarca lira faiz olarak aktarılmaya devam edilirken çalışanlardan alınan borç için 'kaynak yok' gerekçesine sığınılması, siyasal iktidarın bakış açısını ve gerçek niyetini ortaya koymaktadır."

DİSK: Bu planı kabul etmiyoruz
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: "Bu çifte standartlı, adaletsiz, haksız yaklaşım tüm emekçiler tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Emekçiler olarak talebimiz açık ve nettir. Emek Platformu'nda da saptadığımız gibi birikimlerin toplamı, yani ana para ve nemalar, 01.06.2000 tarihli döviz kuruna bağlanarak ve piyasa rayiçleri üzerinden nemalandırılarak hak sahiplerine derhal ve nakden ödenmelidir."

Hak İş: Hükümet adaletli değil
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu: "Devlet, talebi yaratacak, artıracak bir politika uygulamalıydı, bu gerçekleşmiş değil. Türkiye'de çok ciddi bir gelir adaletsizliği sorunu yaşanırken, asgari ücret, çalışanların ücret ve emeklilerin maaş artışları belirlenirken daha adil bir yaklaşımın olması gerekiyordu. Bu ortaya konmadı."


Kızdıran plan nasıl bir ödeme öngörüyor?
* Hazine'nin planına göre, bu yıl daha önceki uygulamalarda olduğu gibi Şubat ayında nema ödemesi yapılmayacak.

* Bunun yerine Hükümet öncelikle 1.7 katrilyonluk ana parayı, yılın 2'inci yarısında ödeyecek.

* Esas yekûn tutan nemalar ise 2004'ten başlayarak 4 taksitte, 2007'ye kadar uzayan bir takvimde ödenecek.

* Bu arada tasarrufta biriken para 31 Aralık tarihî itibarıyla dondurulacak ve TÜFE kadar nemalandırılacak.

* Yapılan hesaplamalara göre, zorunlu tasarrufun başladığı 1 Nisan 1988 tarih inden 2000 yılı Mayıs ayına kadar süren kesintilerle, zoruniu tasarrufta 31 Ekim 2002 itibariyle, anapara ve nema geliri olarak toplam 12 katrilyon 849,5 trilyon lira birikti.

* Bu paranın 1 katrilyon 694,3 trilyon lirasını anapara, 11 katrilyon 155,2 trilyon lirasını nema geliri oluşturuyor.

Haberin Devamı