Gazete Vatan Logo

Türkler damga vurdu

Emre Arolat, Katar’da en prestijli mimarlık ödülünü İpekyol fabrikası ile aldı

DÜNYANIN en prestijli mimarlık ödülü olarak kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün Katar’da önceki akşam gerçekleştirilen törenine Türkler damgasını vurdu. Mimar Emre Arolat, 6 yıldan bu yana ödülü kazanan ilk Türk mimar, Arolat’ın Edirne’de tasarladığı İpekyol Tekstil Fabrikası ise ilk Türk projesi oldu. Ödül, İslam nüfusunun yaşadığı ülkelerdeki en çağdaş, başarılı mimari ve kentsel tasarım örneklerine veriliyor

Emre Arolat, Edirne’de tasarladığı İpekyol Tekstil Fabrikası ile “dünyanın en prestijli mimarlık ödülü” olarak kabul edilen ve 1977 yılından beri her 3 senede bir islam nüfusunun yaşadığı veya müslüman olan ülkelerdeki çağdaş, başarılı mimari ve kentsel tasarım örneklerine verilen Aga Khan (Ağa Han) Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.

Ödül, 6 yıldan bu yana ilk kez Türkiye’nin olurken, İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ve Emre Arolat, önceki akşam Katar’ın Başkenti Doha İslam Sanatları Müzesi’nde dünyanın dört bir tarafından yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla düzenlenen törenle ödüllerini Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife El Tani ve eşi Emire Moza Bint Nasır’dan aldı.

İpekyol Tekstil Fabrikası, ödül jürisinin değerlendirmesine göre, çalışanların refahı ile işverenin üretim hedeflerinin mekana entegrasyonunda mimar ve işverenin başarılı işbirliğine iyi bir örnek teşkil etmesi ve yönetim ile üretim alanlarını aynı çatı altında buluşturan düzenleme ve kötü yaşam koşullarından uzak duran mimari çözümlemesiyle 11. Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü almaya hak kazandı.

411 proje arasından finale kaldı

İpekyol Tekstil Fabrikası, 411 proje arasından önce seçilen 19 kişilik kısa liste, daha sonra da seçilen 5 proje arasına girmeyi başardı. Her 5 proje eşit sıralama ile ödülü almaya hak kazanırken, 2010 Büyük Jürisi tarafından seçilen diğer 4 proje; Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Wadi Hanife Sulak Arazisi, Tunus’ta Tunus Hipermerkezinin Canlandırılması, İspanya’da Madinat Al-Zahra Müzesi, Cordoba ve Çin’deki Köprü Okul projeleri olarak sıralandı.

Ödülü veren Emire, Erdoğan’ın davetiyle İstanbul’a geliyor

Katar’da İslam Sanatları Müzesi’nde 24 Kasım’da düzenlenen 2010 Ağa Han Mimarlık Ödül Töreni’nde İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ve Emre Arolat’a Ağahan Ödülü’nü Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife El Tani ve eşi Emire Moza Bint Nasır takdim etti. Nasır, Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün İstanbul’a Medeniyetler İttifakı kapsamında bir konuşma yapmak üzere İstanbul’a geliyor.

Dünyada 105 proje Ağa Han ödülü sahibi

AĞA Han Mimarlık Ödülü, 1977 yılında Ağa Han tarafından, Müslümanların kayda değer oranda varlık gösterdiği toplulukların yapılı çevrelerindeki mimarlık ve diğer müdahale biçimlerindeki kusursuzluğu tanımak ve desteklemek üzere başlatıldı. Her 3 yılda bir 5 projeye verilen ve bugünün yapılı çevresine etki eden, mütevazı, küçük-ölçekli projelerden büyük komplekslere kadar tüm yapı tiplerini kapsayan ödülün başlatılmasından bu yana, 105 proje ödül kazandı. Ödül alan projeler, Burkina Faso’da yerel bir mimar olan Diebedo Francis Kere’nin tasarladığı bir ilkokuldan, Bangladeş’teki Grameen Bankası Konut Programı’na, Jean Nouvel’in Paris’teki “Institut du Monde Arabe” projesinden Ken Yeang’in Malezya’daki çığır açan ofis yapısına ve Han Tümertekin’in Türkiye’deki B2 Evi’ne uzanan çeşitlilik gösteriyor.

50’ŞER BİN DOLAR ÖDÜL KAZANDILAR

Dünyanın en prestijli mimarlık ödülleri arasında yer alan ve 3 yılda bir 5 projeye verilen Ağa Han ödülü, İpekyol

Giyim Sanayi firmasına 50 bin ABD Doları, proje mimarı Emre Arolat’a 50 bin ABD Doları kazandırdı.

Haberin Devamı