Gazete Vatan Logo

Türkiye için sevindiren gelişme! Selçuk Bayraktar'dan Kızılelma duyurusu

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma'ya ilişkin önemli bir gelişmeyi duyurdu. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, ”İnsansız savaş uçağımız KIZILELMA Sistem Tanımlama Uçuşu’nu başarıyla tamamladı. Vatanımıza milletimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Türkiye için sevindiren gelişme! Selçuk Bayraktar'dan Kızılelma duyurusu

Baykar'ın öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ikinci uçuş testini başarıyla tamamladı.

SELÇUK BAYRAKTAR: UFKU AÇIK OLSUN

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bayraktar KIZILELMA'mız 2. Uçuş Testi’ni de başarıyla tamamladı. Ufku açık olsun." ifadelerini kullandı.

REKOR SÜREDE İLK UÇUŞ

Baykar'ın yüzde 100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar Kızılelma projesi 2021'de başladı. 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar Kızılelma, Çorlu'da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etti. Burada bir aydır devam eden testlerin ardından projenin başlangıcından bugüne yaklaşık bir yıl gibi rekor sürede ilk uçuş gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar Kızılelma, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye'nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.

SELÇUK BAYRAKTAR MÜJDEYİ DUYURDU: SÜPERSONİK KIZILELMA GELİYOR

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin teknoloji hamlelerine ilişkin merak edilenleri katıldığı canlı yayında anlattı. KIZILELMA'ya ilişkin konuşan Bayraktar "Süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant. Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak." dedi.

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin savunma sanayii hamlelerine ilişkin TV100 ekranlarındaa Candaş Tolga Işık'ın programında açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, 'İHA sahibi olmanın bir ülke için avantajları neler?' sorusuna, "Bütün dünya ülkemizin geliştirdiği SİHA’ların muharebedeki marifetlerini görünce bir anlamda muharebede paradigma değişimi oldu. SİHA dediğimiz zaman biraz daha keşif maksatlı tasarlanmış ama yanına da silah sistemleri eklenmiş, daha çok biraz daha düşük süratlerde uçan çok uzun süre havada kalan canlı görüntü aktaran bir sistemden bahsediyorsunuz. Bunların mevcut yüksek teknolojili sistemlere karşı muharebede ne kadar büyük bir fayda sağladığını bütün dünya Türkiye ile gördü aslında. İlk defa İdlib’de sonrasında Libya’da ve Karabağ’da şimdi de Ukrayna’da görüldü." yanıtını verdi.

Haberin Devamı

KIZILELMA F-35'İN ÖNÜNE GEÇECEK Mİ?

KIZILELMA ile F-35 savaş uçakları arasında bir kıyas yapan Bayraktar, "İlk uçuşunu gerçekleştirmiş bir uçakla birçok ülkede kullanıma sunulmuş bir uçağı kıyaslamak çok doğru olmayabilir ama KIZILELMA tamamen kullanıma hazır hale geldiğinde, bazı konularda üstünlük sağlayabilir. Bir kere karşınızda insansız, dışarıdan yönetilen bir uçak var. 5. nesil uçakların çok gelişmiş radar ve mühimmatları var. Ülkemiz de 5. nesil uçak geliştiriyor şuan. KIZILELMA, gelecekte 5. nesil uçakların pabucunu dama atacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KIZILELMA İLE AKINCI'NIN NASIL BİR FARKI VAR?

KIZILELMA ile AKINCI arasındaki farklara değinen Bayraktar, "KIZIELMA savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek, AKINCI'ya nazaran hız açısından daha ileri kabiliyete sahip. KIZILELMA agresif manevralar yapabilecek. AKINCI'nın 7.500 kilometre menzili olmasına karşın KIZILELMA'nın 1.800 civarında bir menzili olacak."dedi.

SESİN ÜSTÜNDE DE UÇABİLEN BİR VARYANTI OLACAK

Selçuk Bayraktar'ın açıklamalarının devamı özetle şöyle: KIZILELMA savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek. Bunun yanında çok daha süratli gidiyor. Hatta süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant… Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında KIZILELMA agresif manevralar yapacak.